Автоматичний арешт рахунків за борги – крок до соціального вибуху катастрофічних масштабів, – Москаленко

Автоматичний арешт рахунків за борги – крок до соціального вибуху катастрофічних масштабів, - Москаленко

Автоматичний арешт рахунків за борги вдарить по найменш захищеним верствам населення. 

Про це, як стало відомо KV, заявив у фейсбук депутат Київоблради, голова фракції “За Майбутнє” Ярослав Москаленко.

Подписывайтесь на новости “КиевVласть”
 


“Незважаючи на шалений резонанс і суспільне несприйняття, Мін’юст вперто не хоче відмовлятися від антинародної ідеї про автоматичний арешт коштів на рахунку у випадку наявності боргів за комуналку. Це лише підтверджує, що основною метою цього кроку є наповнення бюджету за рахунок відбирання у людей останнього. Причому, у найбідніших людей. Нагадаю, уже тиждень як Міністерство юстиції дозволило банкам автоматично арештовувати кошти на рахунках українців на вимогу виконавців. А виконавці тепер можуть цього вимагати не лише за боргами по аліментах, а й щодо заборгованості за “комуналку”. Зроблено це, як завжди, без жодних консультацій із громадськістю – нам представили готове і уже прийняте рішення. Для чого його прийняли? Очевидно для того, щоб спростити процедуру вибивання боргів за “комуналку” з населення. Тому що сьогодні цей борг складає уже 79,1 млрд грн і він продовжує зростати. При цьому в уряді очевидно вважають українців злісними неплатниками, які, насправді, гроші мають, але просто не хочуть платити за тарифами. Які за останні 7 років зросли у 7-10 разів”, – вважає Москаленко.

Подписывайтесь на новости “КиевVласть” в Телеграм

За його словами, якщо подумати, за рахунок кого насправді міг зрости цей борг, то відповідь ніби лежить на поверхні – за рахунок тих людей, для яких нові тарифи виявились непосильними. 

“Хто це може бути? Мабуть ті, чиї доходи у країні є найменшими, тобто пенсіонери. Далеко не усі з них отримують субсидію, особливо зараз, коли правила її отримання зробили просто драконівськими. Далі йдуть безробітні та люди з доходами на рівні мінімальної зарплати, більшість з яких сьогодні теж не є субсидіантами і зобов’язані оплачувати “комуналку” на 100%. Але держава-то знає, що кілька тисяч гривень цим людям щомісяця “крапає”. А вони, негідники, не поспішають відносити їх олігархам, які контролюють українську енергетику, а йдуть до магазину і купують за них найдешевші крупи, щоб протягнути до наступного місяця”, – додав депутат..

Також він навів деякі дані по столичному регіону. За його словами, понад 540 тисяч мешканців Київщини є пенсіонерами. Їхня середня пенсія складає 3841,28 гривень на місяць. Пенсійний фонд надсилає в область щомісячно близько 2,1 млрд грн. Саме ці кошти і є мішенню для держави.

Читайте: Автоматическое списание долгов – это государственное рейдерство, – Ярослав Москаленко

“Інші цифри ілюструють нинішню соціальну ситуацію. 54% українців вважають, що за останні два роки їхнє фінансове становище погіршилося. 6 мільйонів українських сімей (вдумайтеся у цю цифру!) відмовляють собі у найнеобхіднішому окрім харчування. Тому що ціни на базові харчові продукти за останній рік зросли на 50-70%. А зарплати – ні. Тобто ми уже в ситуації соціальної катастрофи. І держава у цій ситуації не вигадує нічого кращого, аніж автоматичний арешт рахунків боржників – пенсіонерів і тих, хто живе за межею бідності. Уряд може хоч мільйон разів як мантру повторювати, що “автоматичний арешт не означає автоматичного списання”, але єдиний сенс цього рішення – спрощення вибивання боргів. З пенсіонерів і найбідніших”, – підкреслив Ярослав Москаленко.

За його словами, це абсолютно антинародне рішення, яке виглядало б природним для якогось азійського деспота, який завоював сусідній народ кілька тисяч років тому і вирішив потопити його у крові та обібрати до липки. 

“Але ми маємо справу з урядом, який проводить засідання у футболках збірної України і члени якого кладуть руку на серце під час виконання гімну. Це суперцинізм. Держава хоче закрити яму у бюджеті за рахунок найбідніших українців, але натомість отримає соціальний вибух катастрофічних масштабів. Єдиний спосіб уникнути його – скасувати це рішення і негайно розпочати роботу над приведенням тарифів до такого розміру, який буде по кишеням більшості населення України. Інакше люди знесуть цю владу уже восени. Бо ми не звикли терпіти тиранів”, – резюмував Москаленко.

Нагадаємо, 6 липня 2021 року, набула чинності норма, яка дозволяє банкам автоматично списувати на вимогу виконавців з рахунків українців борги за комунальні послуги, і за штрафи за порушення правил дорожнього руху (ПДР), і через заборгованість за кредитами. Раніше автоматичний арешт коштів боржника на рахунках в банках, поширювався тільки за несплату аліментів.


Читайте: В Украине начали автоматически взимать с граждан долги за коммуналку, кредиты и штрафы за нарушение ПДД

Фото: соцмережі

КиевVласть

Автор:
Вероніка Злацька
Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Київ виділив 10 млн гривень громадам області (на що пішли гроші)
Київ виділив 10 млн гривень громадам області (на що пішли гроші)
16:00 Цьогоріч дві громади Київщини – Козинська селищна та Феодосіївська сільська – вчергове отримали зі столичного бюджету по 5 млн гривень в якості компенсації…
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
09:00 Протягом червня 2024 року Рокитне Білоцерківського району Київщини здійснило публічних закупівель на 2,33 млн гривень. Найбільшою покупкою селища став модульний будинок, де цілодобово…
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
09:00 Правоохоронці розслідують факти порушень законодавства при будівництві житлових будинків на більш ніж 6,9 га землі столичного Академмістечка. Мова йде про забудову на земельних…
Banner
QlU7mDx4