Експерти з містобудування стверджують, що шкільні укриття не захищають від ракетних ударів

Експерти з містобудування стверджують, що шкільні укриття не захищають від ракетних ударів

Експерти з містобудування стверджують, що шкільні укриття не захищають від ракетних ударів. Вони пропонують Служби освітнього омбудсмена скорегувати чинні програми облаштування бомбосховищ в навчальних закладах, враховуючи пропозиції фахівців. 

Про це KВ стало відомо з повідомлення експерта з державного управління та містобудування, голови ГО “Містобудівна платформа Ренесанс” Віктора Глеби.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Експерт зазначає, що заклади освіти на теперішній час є пріоритетною ціллю ракетних ударів, від яких жодне укриття, розраховане на потужність ракет станом на 60-ті роки минулого століття, не захищає.  Обстріли ведуться ракетами оперативно-тактичного рівня зі значними (більше ніж 85%) руйнуваннями.

“Вже відомо про загибель людей, які розраховували на захист відповідно до так званих “рекомендацій” ДСНС та ЗМІ й використовували для захисту підвальні приміщення загальноосвітніх шкіл, технікумів, вищих навчальних закладів”, – йдеться у повідомленні.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Глеба повідомляє, що детальний аналіз додатка до листа ДСНС № 03-1870/162-2 від 14.06.2022 р. щодо організації укриття в об’єктах фонду захисних споруд цивільного захисту показав, що закладені ДСНС вимоги в “Рекомендації щодо організації укриття в наявних об’єктах фонду захисних споруд цивільного захисту персоналу та дітей (учнів, студентів) закладів освіти”, а також методичних рекомендаціях і методиці пристосування наявних споруд, приміщень, в об’єкти фонду захисних споруд, в умовах війни не відповідають санітарно-технічним та протипожежним вимогам безпеки населення.

“На жаль, захисні властивості стін 2 – 2,5 цеглини завтовшки, або з цільних залізобетонних конструкцій(блоків, панелей) товщиною в 56 см, не захищають від прямого влучання боєзарядів. Відповідні захисні властивості шару ґрунту товщиною 67 – 78 см (мішок з піском (ґрунтом), укладений поперек конструкції (ряду)” не відповідають сучасним реаліям військових дій”, – йдеться у повідомленні.

Глеба також повідомив, що ГО звернулась до керівника Служби освітнього омбудсмена Юлії Мицишеніної з проханням врахувати думку експертів та внести корективи в програму по обладнанню бомбосховищ в школах.

Зокрема експерти пропонують:

Експерти з містобудування стверджують, що шкільні укриття не захищають від ракетних ударів

Нагадаємо також, що у кінці червня Київська обласна військова адміністрації (КОВА) заявила про підготовку до початку нового навчального року 1 вересня в освітніх закладах Київської області. Головним пріоритетом військова влада назвала забезпечення безпеки дітей та співробітників, які беруть участь в освітньому процесі. В КОВА повідомили, що засновники та керівники закладів освіти до “першого дзвоника” мають забезпечити функціонування укриттів у закладах освіти або в безпосередній близькості до них, забезпечити якісну систему оповіщення (перевірити справність звукового сигналу, наявність інформаційних табло та ін.), позначити шляхи евакуації (вказівники до місць укриттів) тощо.

Читайте: Фіктивна безпека: як у Києві будуть готувати укриття в освітніх закладах до початку навчального року

Фото: відкриті джерела

КиївВлада

Автор:
Оксана Олійникова
Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Київ виділив 10 млн гривень громадам області (на що пішли гроші)
Київ виділив 10 млн гривень громадам області (на що пішли гроші)
16:00 Цьогоріч дві громади Київщини – Козинська селищна та Феодосіївська сільська – вчергове отримали зі столичного бюджету по 5 млн гривень в якості компенсації…
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
09:00 Протягом червня 2024 року Рокитне Білоцерківського району Київщини здійснило публічних закупівель на 2,33 млн гривень. Найбільшою покупкою селища став модульний будинок, де цілодобово…
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
09:00 Правоохоронці розслідують факти порушень законодавства при будівництві житлових будинків на більш ніж 6,9 га землі столичного Академмістечка. Мова йде про забудову на земельних…
Banner
QlU7mDx4