Ігор Кушнір про закон щодо будівництва бомбосховищ: сьогодні це необхідно

Ігор Кушнір про закон щодо будівництва бомбосховищ: сьогодні це необхідно

Голова правління – президент “Київміськбуду” відповів на запитання видання “НВ. Бізнес” про нові законодавчі норми щодо проектування та будівництва бомбосховищ у житлових будинках.

Про це KВ стало відомо з повідомлення пресслужби “Київміськбуду”.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

– Як мають виглядати бомбосховища на ваш погляд? Чи може це приміщення об’єднуватися з паркінгом?

– Бомбосховище – це місце, яке, крім основного фактора забезпечення безпеки, має бути придатним для тривалого перебування. Тобто мати нормальну вентиляцію, підведену воду, в ідеалі 2 виходи. Підземний паркінг може бути бомбосховищем. Більше того, у 2019 році було прийнято нові ДБН В.1.2-4:2019 “Інженерно-технічні заходи цивільного захисту”, а також внесено зміни №4 до ДБН В.2.2-5-97 “Будинки та споруди. Захисні споруди цивільного захисту”. Вони стосуються забезпечення безпеки та цивільного захисту населення.Відповідно, паркінги, збудовані з 2019 року, повинні були відповідати цим ДБН, а отже сьогодні вони мають бути придатними для використання їх як бомбосховища.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

– Як сильно це позначиться на собівартості будівництва? Чи призведе ця норма до зростання цін на житло – якщо так, то як сильно?

– На сьогоднішній день більшість будинків “Київміськбуду” збудовано за монолітно-каркасною технологією. Підвали та -1 поверхи в таких будинках є міцними і можуть використовуватися як бомбосховища: туди підведено воду, нормальну вентиляцію тощо. Але, у новому законопроекті чітко прописано норму, згідно з якою, у бомбосховищі має бути система вентиляції, здатна забезпечити безпеку у разі ураження хімічними, радіоактивними та біологічно-небезпечними речовинами. Думаю, будівництво такої може зробити трохи білш дорожчим будівництво комплексу в цілому, десь до 10%.

– Якщо брати приклад європейських країн, то там перший поверх будівлі повністю будується із бетону, без використання цегли чи блоків. Виходять суцільна бетонна коробка, здатна забезпечити повну безпеку.

– Що робитимете з об’єктами, будівництво яких вже розпочато? Чи реально внести зміни до проекту і у скільки це обійдеться?

– З одного боку, проекти, будівництво яких вже розпочато, можуть бути продовжені у первісному вигляді, тому що закон не має зворотної сили. Але з іншого боку, “Київміськбуд”, як соціально орієнтована компанія, це робитиме, бо наші будинки мають бути повноцінними і з точки зору забезпечення безпеки мешканців у тому числі. Сьогодні це необхідно! 

Читайте: Ігор Кушнір: У “Київміськбуду” підготовлено нових проектів на 500 тис. кв. м

Фото: “Київміськбуду” 

КиївВлада

Автор:
Олексій Вєтров
Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Київ виділив 10 млн гривень громадам області (на що пішли гроші)
Київ виділив 10 млн гривень громадам області (на що пішли гроші)
16:00 Цьогоріч дві громади Київщини – Козинська селищна та Феодосіївська сільська – вчергове отримали зі столичного бюджету по 5 млн гривень в якості компенсації…
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
09:00 Протягом червня 2024 року Рокитне Білоцерківського району Київщини здійснило публічних закупівель на 2,33 млн гривень. Найбільшою покупкою селища став модульний будинок, де цілодобово…
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
09:00 Правоохоронці розслідують факти порушень законодавства при будівництві житлових будинків на більш ніж 6,9 га землі столичного Академмістечка. Мова йде про забудову на земельних…
Banner
QlU7mDx4