Кримінальне переслідування мера Білої Церкви Геннадія Дикого зупинено у зв’язку з перебуванням останнього в лавах ЗСУ

Кримінальне переслідування мера Білої Церкви Геннадія Дикого зупинено у зв'язку з перебуванням останнього в лавах ЗСУ

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) 16 жовтня 2024 року зупинив кримінальне провадження у справі по обвинуваченню мера Білої Церкви Геннадія Дикого (на фото) в нанесенні збитків міському бюджету. Його адвокату Роману Титикало, не з першого разу, але вдалось переконати суд, що перебуваючи в лавах ЗСУ, Дикий, якого продовжували “судити”, у випадку розгляду його справи буде фактично позбавлений права на захист.

 

Про це КВ дізналася з відео-трансляції засідання Вищого антикорупційного суду. 

Нагадаємо, Геннадію Дикому інкримінували нанесення збитків бюджету Білої Церкви на сумму 8,7 млн гривень при купівлі ще в 2018 році недобудованої споруди на вул. Театральній, 5, яку місцева влада реконструює в рамках під Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП) – з початком війни реконструкція зупинена. Слідство проводили НАБУ і САП, про підозру Дикому було оголошено 23 вересня 2022 року. Правоохоронці стверджують, що приміщення було придбано білоцерківською громадою за 24 млн гривень, хоча попередні власники придбали це майно за 4,5 млн гривень, в процесі слідства була проведена експертиза яка оцінила об’єкт в 15 млн гривень без ПДВ. Сам Геннадій Дикий свою провину не визнавав і вказував на те, що купити недобудовану споруду було дешевше, ніж зводити новий ЦНАП “з нуля”, про що в суд захист подав альтернативні розрахунки та судові експертизи які підтвердили ринкову вартість в 24 млн грн.

У лютому 2024 року ВАКС долучив до матеріалів відповідного кримінального провадження висновок експерта-поліграфолога щодо можливого зловживання Геннадієм Диким владою або службовим становищем. Згідно з цим документом, посадовець не мав умислу на заподіяння міському бюджету збитків та не отримував неправомірної вигоди від придбання будівлі. 

Читайте: Справа Дикого: поліграф показав, що мер Білої Церкви не винний в інкримінованих злочинах

Про своє рішення долучитись до лав ЗСУ офіцер запасу сил протиповітряної оборони Геннадій Дикий оголосив наприкінці березня 2024-го. 

Читайте: Мер Білої Церкви заявив, що йде служити в ЗСУ

“Мер Білої Церкви був мобілізований до лав ЗСУ у березні  2024-го року, йде війна, а тому Геннадій Анатолійович не може відвідувати судові засідання, своєчасно вести переписку і спілкування з органами слідства, адвокатами, навіть у форматі онлайн. Він виконує бойові завдання, знаходячись на бойових позиціях зенітного підрозділу. Залишити ці позиції на потребу судовому процесу він не може, бо це кримінальний злочин – самовільне залишення військової частини, і детективи їздити на бойові позиції поблизу фронту теж бажанням не горять і на вимогу суду обвинуваченого не доставили до найближчого працюючого суду. Таким чином, у випадку слухання справи з бойових позицій в режимі онлайн  Геннадій Дикий  буде фактично позбавлений права на захист, передбаченого Конституцією України та Європейською конвенцією з прав людини. В решті решт суд був вимушений це визнати та зупинити провадження, прийнявши, як на мене, єдине законне рішення”,- пояснив КВ Роман Титикало.

Фото: скрін з відео

КиївВлада

Олексій Вєтров

 

Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Справи насущні: скільки та на що у вересні 2024-го витрачав Київ
Справи насущні: скільки та на що у вересні 2024-го витрачав Київ
09:00 Протягом вересня 2024 року київські бюджетні замовники провели через Prozorro договорів на загальну суму 3,37 млрд гривень, що є середнім показником для столиці.…
“Кейс Супруненків”: доля забудови землі біля Київської фортеці вирішиться в судах
“Кейс Супруненків”: доля забудови землі біля Київської фортеці вирішиться в судах
09:00 Масштабного будівництва в столиці висотного житла фактично “під вікнами” башти №5 Київської фортеці може не відбутися завдяки старанням столичного адвоката Олександра Дядюка. Останній…
Ладо Гамсахурдія: “Грузію кремлю ніхто не подарує, крові ми не боїмося”
Ладо Гамсахурдія: “Грузію кремлю ніхто не подарує, крові ми не боїмося”
09:00 В цю суботу, 26 жовтня, в Грузії відбудуться вибори в парламент. Від результатів цих виборів залежить дуже багато, бо наразі Грузія перебуває під…
Banner
QlU7mDx4