Київрада затвердила програму охорони культурної спадщини Києва на 2025–2027 роки

Київрада затвердила програму охорони культурної спадщини Києва на 2025–2027 роки

Київська міська рада затвердила міську цільову програму «Охорона та збереження культурної спадщини м. Києва на 2025–2027 роки».

Про це КВ дізналася із повідомлення пресслужби Київської міської ради.

У відомстві запевнили, що затвердження програми допоможе зберегти унікальні історичні і культурні об’єкти Києва для майбутніх поколінь. 

“Крім того, завдяки реалізації програми ми зможемо підвищити обізнаність киян про культурну цінність міста та його історичну роль, а також створити сприятливі умови для туристичної привабливості Києва як центру культурної спадщини», – додали у Київраді.

Зазначається, що в основі нової міської цільової програми закладений системний підхід до збереження, реставрації та обліку культурних пам’яток столиці.

«Завдяки реалізації програми ми зможемо комплексно підходити до збереження, реставрації та обліку об’єктів культурної спадщини Києва. Цей комплексний підхід враховує сучасні виклики в збереженні історичних та культурних об’єктів, важливих для національної та місцевої ідентичності, та передбачає багаторівневу стратегію для їх охорони. Крім того, передбачає оновлення форм і підходів з використанням інтерактивних методів та урахуванням принципів безбар’єрності», – зазначили у Київській міській раді.

Крім того, серед основних завдань програми: інвентаризація та облік пам’яток, їхня реставрація та консервація, пристосування до сучасних вимог з дотриманням принципів безбар’єрності та пам’яткоохоронного законодавства, забезпечення охорони таким об’єктам.

У пресслужбі розповіли, що у межах програми у 2025 році планується відреставрувати 20 об’єктів культурної спадщини, у 2026-му – 14, у 2027-му – 11.

“Серед іншого, програма передбачає розробку науково-проєктної документації з визначення меж і режимів використання історичних ареалів Києва, що враховуватиметься при внесенні змін до генерального плану міста. Крім того, у програмі заклали реалізацію освітніх програм, спрямованих на підвищення обізнаності громадськості щодо важливості охорони культурної спадщини. А також – підтримку наукових досліджень, що сприятиме вивченню історичних та архітектурних об’єктів”, – підкреслили у пресслужбі.

Читайте: КМДА розробить екопаспорт заказника «Протасів Яр», щоб там не було забудов

Фото: з відкритих джерел 

КиївВлада

Владислава Олійник

Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Нацполіція розслідує розкрадання бюджету на капітальних ремонтах зелених зон Києва
Нацполіція розслідує розкрадання бюджету на капітальних ремонтах зелених зон Києва
09:00 Нацполіція розслідує чергові факти можливих “бюджетних розпилів” при проведенні низки капітальних ремонтів столичних зелених та “відпочинкових” зон. В рамках кримінального провадження, відкритого в…
Хліб та міни: як сапери та фермери очищують Київщину від мін та вибухівки
Хліб та міни: як сапери та фермери очищують Київщину від мін та вибухівки
09:00  Тисячі гектарів родючих сільгоспугідь Київщини заміновані вибухонебезпечними предметами. Якнайшвидше очищення від цих залишків війни важливе не лише для економіки країни, а й для…
У Києві планово обстежать 20 шляхопроводів, естакад та мостів
У Києві планово обстежать 20 шляхопроводів, естакад та мостів
15:00 До кінця цього року за результатами тендерів КП “Київавтошляхміст” 20 столичних шляхопроводів, естакад та мостів мають технічно обстежити. За відповідні роботи КП готове…
Banner
QlU7mDx4