“Націоналізація має сенс”: НБУ вивів з ринку “Sense Bank”

“Націоналізація має сенс”: НБУ вивів з ринку “Sense Bank”

Правління Національного банку України (НБУ) ухвалило рішення вивести з ринку системно важливий “Sense Bank” (раніше – “Альфа Банк Україна”). Нацбанк також звернувся до уряду з пропозицією націоналізації банку, що пов’язаний з російським багатієм Михайлом Фрідманом. На підставі рішення НБУ Фонд гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО) запровадив у згаданому банку тимчасову адміністрацію. Як пояснили в НБУ, ці рішення майже не вплинуть на обслуговування клієнтів. 

Про це KВ дізналася з повідомлення НБУ.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Власниками прямої істотної участі в Sense Bank є ABH Ukraine Limited (Кіпр) та ABH Holdings S.A. (Люксембург), власниками опосередкованої істотної участі – громадянин рф та Ізраїлю Михайло Фрідман, громадянин рф та Латвії Пьотр Авен, громадянин рф Андрій Косогов.

А отже, сказано в релізі Нацбанку, “Пов’язаність власників опосередкованої істотної участі в “Сенс Банку” Фрідмана та Авена з Росією, яка є країною-агресором та здійснила повномасштабне військове вторгнення на територію України 24 лютого 2022 року, їх підтримка дій та політики, які загрожують територіальній цілісності, суверенітету і незалежності України, завдає значного репутаційного ризику та має суттєвий негативний вплив на діяльність банку”.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Тимчасова адміністрація ФГВФО буде введена в “Sense Bank” з п’ятниці, 21 липня 2023 року. 

Цю тимчасову адміністрацію очолить начальник управління раннього реагування департаменту дистанційного та інспекційного моніторингу діяльності банків ФГВФО Вікторія Степанець.

При цьому, ФГВФО обіцяє мінімальні обмеження для клієнтів банку в період його націоналізації до ранку понеділка, 24 липня: у цей період не видаватимуть кредитів, а юрособи не зможуть скористатися послугами банку до другої половини дня 21 липня.

“Обмежень на кошти фізичних осіб не буде. Тобто всі фізичні особи зможуть користуватися своїми наявними коштами і тими, що є на картках, у межах лімітів, встановлених банком або Національним банком. Також не буде обмежень щодо зняття готівки в банкоматах, звісно, в межах ліміту, встановленого НБУ. І не буде обмежень у фізичних осіб щодо використання овердрафтів”, – каже голова ФГВФО Світлана Рекрут.

Вона додала, що відділення банків працюватимуть у звичайному режимі, працюватиме застосунок.

Голова НБУ Андрій Пишний на брифінгу сказав, що репутаційний ризик, який пов’язаний із застосуванням санкцій до ключових акціонерів, створює загрозу прав вкладників і кредиторів. 

За словами Пишного, згідно із законодавством, якщо акціонери, які володіють істотною часткою знаходяться під санкціями, а банк є системно важливим і це створює загрозу правам вкладників і кредиторів. А тоді то Нацбанк зобов’язаний ухвалити рішення про виведення з ринку. Регулятор ухвалив таке рішення та звернувся до уряду про участь у процедурі. Відповідне рішення очікується у п’ятницю, 21 липня. 

Як інформувала KВ, 29 травня Верховна Рада прийняла в цілому законопроект, який дозволяє НБУ націоналізувати системні банки підсанкційних власників. 

Очікувалось, що після цього НБУ зможе розпочати процес націоналізації “Sense Bank”, що і відбулося.

Читайте: ВР удосконалила процедуру виведення з ринку банку в умовах воєнного стану

Фото: з відкритих джерел

КиївВлада

Автор:
Олексій Ігнатьєв
Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Київ виділив 10 млн гривень громадам області (на що пішли гроші)
Київ виділив 10 млн гривень громадам області (на що пішли гроші)
16:00 Цьогоріч дві громади Київщини – Козинська селищна та Феодосіївська сільська – вчергове отримали зі столичного бюджету по 5 млн гривень в якості компенсації…
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
09:00 Протягом червня 2024 року Рокитне Білоцерківського району Київщини здійснило публічних закупівель на 2,33 млн гривень. Найбільшою покупкою селища став модульний будинок, де цілодобово…
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
09:00 Правоохоронці розслідують факти порушень законодавства при будівництві житлових будинків на більш ніж 6,9 га землі столичного Академмістечка. Мова йде про забудову на земельних…
Banner
QlU7mDx4