Окупанти завезли на територію Запорізької АЕС кілька РСЗВ “Град” та готують чергові провокації, – Енергоатом

Окупанти завезли на територію Запорізької АЕС кілька РСЗВ “Град” та готують чергові провокації, - Енергоатом

Державне підприємство “Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом” звернувся до МАГАТЕ й усієї світової атомної спільноти, інформуючи про завезення рашистами на територію захопленої Запорізької атомної електростанції кількох реактивних систем залпового вогню (РСЗВ) “Град”. В “Енергоатомі” вважають, що загарбники готують обстріли “під прикриттям” ЗАЕС міст Нікополь та Марганець.

Про це KВ дізналась з повідомлення пресслужби НАЕК “Енергоатом”.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Як повідомляється, зброю загарбники розмістили біля енергоблока № 6, безпосередньо поруч із територією станційного сухого сховища відпрацьованого ядерного палива. Раніше окупанти будували там деякі “захисні споруди” в таємному режимі, порушуючи всі умови з організації ядерної та радіаційної безпеки.

“Найбільш вірогідна провокація, що готується, – обстріли протилежного берегу Дніпра, зокрема міст Нікополь та Марганець, цими установками “Град” безпосередньо з майданчику ЗАЕС, користуючись “прикриттям” енергоблоків та сховища відпрацьованого ядерного палива”, – розповідають в “Енергоатомі”.

Зазначається, що весь світ розуміє кричущі порушення всіх норм і вимог ядерної та радіаційної безпеки роботи АЕС, яку загарбники використовують для військових цілей. Із самого початку агресії вони розміщують там особовий склад, військову техніку, зброю і вибухівку; замінували територію станції та під’їзні шляхи до неї.

“Звертаємося до МАГАТЕ й усієї світової атомної спільноти, інформуючи про додаткове розміщення РСЗО “Град” безпосередньо на майданчику ЗАЕС. І вкотре закликаємо створити безпекову зону всередині та навколо станції за її повної демілітаризації й деокупації.”, – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, 2 листопада 2022 року в результаті рашистських обстрілів було пошкоджено дві останні високовольтні лінії зв‘язку Запорізької АЕС з українською енергосистемою. Станція змушена була перейти в режим повного знеструмлення.

Також у режим повного блекауту станція переходила 23 листопада 2022 року.

20 листопада 2022 року внаслідок численних російських обстрілів було зафіксовано щонайменше 12 “прильотів” на майданчик АЕС.

Читайте: На ЗАЕС стався нерадіоактивний витік через пошкодження резервуарів, – МАГАТЕ

Фото: пресслужба НАЕК “Енергоатом”.

КиївВлада

Автор:
Бровко Ігор
Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Київ виділив 10 млн гривень громадам області (на що пішли гроші)
Київ виділив 10 млн гривень громадам області (на що пішли гроші)
16:00 Цьогоріч дві громади Київщини – Козинська селищна та Феодосіївська сільська – вчергове отримали зі столичного бюджету по 5 млн гривень в якості компенсації…
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
09:00 Протягом червня 2024 року Рокитне Білоцерківського району Київщини здійснило публічних закупівель на 2,33 млн гривень. Найбільшою покупкою селища став модульний будинок, де цілодобово…
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
09:00 Правоохоронці розслідують факти порушень законодавства при будівництві житлових будинків на більш ніж 6,9 га землі столичного Академмістечка. Мова йде про забудову на земельних…
Banner
QlU7mDx4