Суд просять розірвати договір на реконструкцію будинків по вул. Хорива для збереження “Садиби Дмитрієва”

Суд просять розірвати договір на реконструкцію будинків по вул. Хорива для збереження "Садиби Дмитрієва"

Прокуратура просить суд розірвати інвестиційний договір на реконструкцію будинків по вул. Хорива, 2 з метою збереження памʼятки – “Садиби Дмитрієва”.

Про це, як стало відомо КВ, йдеться у повідомленні Київської міської прокуратури.

Київською міською прокуратурою встановлено, що у 2010 році між комунальним підприємством, яке діяло за дорученням Подільської районної у м. Києві ради, та приватною компанією укладено інвестиційний договір на будівництво об’єкту нерухомості та реконструкцію 8 будинків по вул. Хорива, 2 (літ. А, Б, В, Г, Д, Е, Ж, З) загальною площею майже 3110 кв.м. Вказані будинки ще у 2007-2009 роках перебували в аварійному, непридатному для проживання стані.

Однак, частина вказаних будівель у 2014 році отримала статус пам’яток архітектури місцевого значення, а відтак проведення їх реконструкції заборонено законодавством.

“Унікальність цієї пам’ятки пов’язана з тим, що кожен з будинків був побудований у різний час починаючи з 30-х років ХІХ сторіччя і закінчуючи 1897 роком, що дає змогу відстежувати та досліджувати еволюцію архітектури київського Подолу в позаминулому сторіччі”, – йдеться у повідомленні.

Також встановлено, що станом на даний час, тобто протягом майже 14 років з моменту укладення договору, підприємство навіть не розпочало виконувати умови інвестиційного проекту щодо реконструкції/реставрації вказаних об’єктів комунального майна.

Відтак, Київська міська прокуратура звернулась до суду з позовом про розірвання зазначеного інвестиційного договору.

Господарським судом Києва відкрито провадження у справі, її розгляд триває.

Нагадаємо, у липні 2021 року Київська міська прокуратура через Верховний суд оскаржила рішення про виключення із Держреєстру нерухомих пам’яток України пам’ятника архітектури “Садиба купця Дмитрієва”. У листопаді того ж року суд задовольнив позов столичної про відміну реєстрації права власності за приватною структурою на 8 будівель по вул. Хорива, три з яких відомі як “Садиба купця Дмитрієва”. Слід зауважити, що захистити історичну будівлю на Подолі громадськість та прокуратура намагалися декілька років, та приватне підприємство регулярно позивалось до судів для відстоювання своїх “претензій”. Водночас, на думку правоохоронців, “Конвалія-Нерухомість” – приватне підприємство із орбіти ексголови ЦВК Михайла Охендовського незаконно зареєструвало на себе право власності на ці об’єкти. Забудовник-інвестор мав наміри звести тут офісно-громадський комплекс, проти чого активно виступали захисники історії та культури

Читайте: Прокуратура заважає забудовникам знищити “садибу купця Дмитрієва” на столичному Подолі

Нарешті 7 березня 2023 року Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду скасував рішення Окружного адміністративного суду Києва про позбавлення комплексу будівель “Садиби Дмитрієва” охоронного статусу.

Читайте: Суд скасував реєстрацію права власності на “Садибу Дмитрієва” за приватним товариством

Фото: Київської міської прокуратури

КиївВлада

Оксана Олійникова

Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачала Згурівка
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачала Згурівка
09:00 У серпні в Згурівці через Prozorro було зроблено замовлень на понад 11 млн гривень. Цей місяць відзначився укладенням двох “довгограючих” угод – на…
Кримінальний капремонт: Нацполіція розслідує “оновлення” столичного кінотеатру “Краків”
Кримінальний капремонт: Нацполіція розслідує “оновлення” столичного кінотеатру “Краків”
09:00 Правоохоронці вивчають факти можливих розтрати і привласнення бюджетних коштів при здійсненні капітального ремонту кінотеатру “Краків” у Дніпровському районі столиці. У Нацполіції зазначають, що…
З-під окупації – у нове життя: як фермер з Приазов’я відновив свою справу з вирощування часнику на Київщині
З-під окупації – у нове життя: як фермер з Приазов’я відновив свою справу з вирощування часнику на Київщині
13:00 За даними ФАО, понад 150 тис. фермерів безпосередньо постраждали від війни та були змушені мігрувати. У складному становищі найбільше опинилися аграрії, які займалися…
Banner
QlU7mDx4