Обухівську громаду очолила скандальновідома “піщана королева” Лариса Ільєнко

Депутатський корпус Обуховської громади обрав нового секретаря під час другого пленарного засідання 55 сесії, яка відбулася 1 травня. Новим секретарем стала депутатка від партії “Батьківщина” Лариса Ільєнко. На Обухівщині обраниця відома, як “піщана королева” через низку корупційних скандалів.

Про це КВ дізналася із рішення 55 сесії Обухівської міської ради від 1 травня 2024 року.

“Обрати секретарем Обухівської міської ради Київської області восьмого скликання Ільєнко Ларису Олександрівну – депутата Обухівської міської ради Київської області восьмого скликання”, – йдеться у документі.

Зокрема, за підсумками таємного голосування, у якому взяли участь 25 депутатів, “за” кандидатуру депутатки від партії “Батьківщина” Лариси Ільєнко на посаду секретаря проголосували 22 депутати.

Також лічильна комісія встановила один голос “проти” та визнала недійсними два бюлетені.

На відео: 55 сесія та оголошення результатів таємного голосування

Після оголошення результатів сесії, у мережі громадськість почала висловлювати обурення щодо підтримки депутатським корпусом саме кандидатки Ільєнко. Більшість стверджувало, що рішення депутати приймали під тиском. Причиною висловлювань мешканців послугувало корупційне минуле в біографії вже обраного секретаря та звинувачення депутатів у “гречкосійстві”. 

Про Ларису Ільєнко відомо, що вона на місцевих виборах у 2020 році висувала свою кандидатуру на мера, обіймаючи посаду очільниці Обухівської райради. Перебувала у партії  “Солідарність”, від якої й зайшла у депкорпус райради.

Ільєнко має “Благодійний фонд Лариси Ільєнко “Київська Русь”, засновниця ГО “Здоровий рух”. У 2016-2019 роках керувала ПАТ “АТЕК” (колишній завод “Червоний екскаватор”), яке фігурувало в кримінальній справі про незаконне заволодіння майном. Як писали онлайн-медіа, на території колишнього заводу свого часу здійснювалося виведення активів.

Також у 2016 році “Стоп-корупція” разом із правоохоронцями припинили незаконний видобуток піску в елітному селі Козин у Київській області. Тоді кінцевим вигодонабувачем від незаконного видобутку та вивезення піску називали прізвище Ільєнко. 

Згідно її декларації за 2023 рік, Ільєнко з 30 травня 2023 року володіє житловим будинком на 493,3 кв.м  (вартість на дату набуття права – понад 13 млн гривень) та двома ділянками (на 0,075 кв.м вартістю понад 6 млн гривень та 0,055 вартістю 6500 гривень) у селищі Козин. Їздить новобрана секретарка на ПР MERCEDES-BENZ GLS400 2019 оку випуску який вона придбала у липні 2022 року за 1,4 млн гривень. 

Також вона задекларувала майно своєї доньки Дарини Шевчук. Це – кафе на 275,9 кв.м та орендовану землю на 905 кв.м, авто – AUDI Q8 2018 року випуску (на 2018 рік вартість складала 3,4 млн гривень) та 40% корпоративних прав у ТОВ “Ірпіньпродукт”.  

Щодо джерел доходів, то таких у документі Ільєнко не зазначила, крім одержаного подарунка у грошовій формі на 5,1 млн гривень від Тетяни Мен. Заробляє у родині донька. Займаючись підприємницькою діяльністю вона заробила 80 400 тис. гривень. Також вона одержала понад 2 млн гривень за відчуження нерухомого майна, та 49 тис. гривень – від рухомого. 

Готівкою Ільєнко зберігає 500 тис. доларів та 300 тис. євро, її донька: 450 тис. гривень, 65 тис. доларів та 30 тис. євро.

Читайте: Хочуть у владу: список кандидатів на голову Обухівської ОТГ на місцевих виборах 2020

Нагадаємо, як раніше повідомляла КВ, в Обухівській громаді смерть мера Олександра Левченка у жовтні 2022 року, воєнний стан та відстрочка виборів фактично на рік заблокували роботу. Політичне життя звелося до боротьби за мерське крісло, кризу поглибила відставка секретаря, який весь час виконував обов’язки очільника. 

Приводом для відставки стало питання фінансування оборонних закупівель для ЗСУ.

З рештою сесії з обрання нового очільника – затягнулися і від початку березня Обухівська громада офіційно перебувала без секретаря, та за сумісництвом в.о. мера.

На посаду претендувало двоє депутатів: депутатка Лариса Ільєнко (“Батьківщина”) та депутат від “Голосу” Богдан Яцун. Ініціатори “перевороту”, громадськість, у пабліках активно обговорювали заявлених претендентів. Проте бачення, хто мав стати новим секретарем, кардинально розділялись.

Так, 26 квітня мала відбутися чергова сесія ради з одним питанням в порядку денному – обрання секретаря. Проте розблокувати роботу міської ради і відновить дієздатність виконавчого комітету знову не вдалося.

“Перед сесією 26 квітня, від депутатів з цих фракцій я дізнався, що “Слуги” вирішили не висувати свого кандидата, який начебто в них був, і в їх планах тепер зовсім інший кандидат на посаду  секретаря. А саме, відома благодійниця з “Батьківщини” – Лариса Ільєнко, яка прибула на сесію з потужною групою підтримки з військових і “охоронців”, – прокоментував ситуацію на своїй сторінці у Facebook депутат від “Голосу” Богдан Яцун.

У коментарях під постом депутата мешканці висловили обурення щодо залучення у роботу раду невідомих “тітушок”.

З рештою засідання було перенесено на 1 травня.

Читайте: Дрони, а не газони: керівництво Обухова відсторонили через гроші на ЗСУ

Фото: Facebook

КиївВлада

Інна Міхно

QlU7mDx4

Рекомендуємо до перегляду

Сміттєві війни: суд зобов’язав ТОВ “Утілсервіс” відшкодувати Бородянці понад 1,2 млн гривень
09:56 Обласна прокуратура у Господарському суді Київської області домоглася від місцевого підприємства відшкодування понад 1,2 млн гривень на користь  Бородянської громади. Причиною стало самовільне…
Втрати на понад 433 млн гривень: правоохоронці розслідують махінації в сфері паркування Києва
09:00 Столичні правоохоронці продовжують фіксувати численні порушення в діяльності КП “Київтранспарксервіс”. Наразі в рамках двох кримінальних проваджень слідчі вивчають факти втрати цим підприємством і,…
Справи насущні: скільки та на що у квітні 2024-го витрачав Київ
09:00 У квітні поточного року загальна вартість публічних замовлень столиці сягла 3,3 млрд гривень, що на 650 млн гривень більше, ніж місяцем раніше. Найбільшу…
QlU7mDx4