Будівельна мафія знов спробує протягнути через Кабмін норми містогвалтівного законопроекту, який давно не наважується підписати Президент

За даними ЗМІ, до секретаріату Кабінету міністрів внесли постанову-клон скандального “містогвалтівного законопроєкту” №5655 про нібито реформу містобудування (а насправді, за висновком експертів, про посилення містобудівної мафії в процесах забудови населених пунктів). Цей документ, кажуть джерела журналістів, найближчим часом мають винести на розгляд уряду, щоб проголосувати постанову у закритому режимі. І це вже друга така спроба, оминаючи Верховну Раду (ВР), змінити містобудівні правила.

Про це KВ дізналася з повідомлення ZN,UA.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

“Мова йде про постанову “Про реалізацію експериментальних проєктів у сфері містобудівної діяльності”, яку влада проштовхує, порушуючи Конституцію і закони. В обхід позиції європейців, які у звіті Єврокомісії про умови вступу України до ЄС чітко зафіксували неможливість підписання президентом закону 5655 про містобудівну реформу з вираженими корупційними ризиками”, – пишуть журналісти.

Мається на увазі скандальний законопроект №5655 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності” авторства переобраної навіть після скандалів з цим проектом закону голови партії “Слуга народу” Олени Шуляк. Документ був прийнятий Радою в першому читання 13 грудня 2022 року, але відтоді досі не підписаний Президентом України Володимиром Зеленським.

Читайте: Будівельний союз “Слуги народу” та “ОПЗЖ”

У постанові, яку опублікувало ZN.UA 12 грудня 2023 року, йдеться про те, що уряд погоджується з пропозицією Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури, яке очолює віцепрем’єр міністр Олександр Кубраков, стосовно реалізації експериментальних проектів у сфері містобудівної діяльності. Документ складається з 232 сторінок і є по суті калькою скандального закону № 5655. 13 грудня Кабінет міністрів відклав голосування за постанову, що дублює скандальний законопроєкт №5655 – через витік інформації.

Читайте: Єврокомісія застерігає Україну від ухвалення містогвалтівного закону, який лобіює будівельна мафія

У результаті великого суспільного резонансу міністерство Кубракова було змушене зробити процес лобіювання публічним, оголосивши про громадське обговорення постанови, кілька разів його продовжуючи. Також під тиском громадськості документ було відправлено на антикорупційну експертизу в НАЗК. У результаті  на початку квітня НАЗК опублікувало висновки антикорекспертизи, де вказало на цілу низку корупційних ризиків.

Фінальна версія урядової постанови-клона законопроєкту №5655 з урахуванням результатів її обговорення з громадськими організаціями досі не опублікована на сайті Мінінфраструктури.

Читайте: В Раді закликали не обговорювати урядову постанову-клон містогвалтівного законопроекту №5655

Фото: колаж KВ

КиївВлада

Автор:
Олексій Ігнатьєв
QlU7mDx4

Рекомендуємо до перегляду

Сміттєві війни: суд зобов’язав ТОВ “Утілсервіс” відшкодувати Бородянці понад 1,2 млн гривень
09:56 Обласна прокуратура у Господарському суді Київської області домоглася від місцевого підприємства відшкодування понад 1,2 млн гривень на користь  Бородянської громади. Причиною стало самовільне…
Втрати на понад 433 млн гривень: правоохоронці розслідують махінації в сфері паркування Києва
09:00 Столичні правоохоронці продовжують фіксувати численні порушення в діяльності КП “Київтранспарксервіс”. Наразі в рамках двох кримінальних проваджень слідчі вивчають факти втрати цим підприємством і,…
Справи насущні: скільки та на що у квітні 2024-го витрачав Київ
09:00 У квітні поточного року загальна вартість публічних замовлень столиці сягла 3,3 млрд гривень, що на 650 млн гривень більше, ніж місяцем раніше. Найбільшу…
QlU7mDx4