ДБР затримало екснардепа-регіонала – власника концерну, який забезпечував російський ВПК

ДБР затримало екснардепа-регіонала - власника концерну, який забезпечував російський ВПК

Державне бюро розслідувань (ДБР) затримало власників та топменеджмент українського концерну, який продовжував забезпечувати російський військово-промисловий комплекс (ВПК) з 2014 року й навіть після повномасштабного вторгнення росії в Україну у 2022 році. Судячи з відкритих джерел та фотоматеріалів, оприлюднених Держбюро, йдеться про екснардепа Григорія Дашутіна (на фото), власника концерну “Укрросметал”, який окрім іншого мав бізнес-інтереси у столиці.

Про це KВ стало відомо з повідомлення ДБР 8 червня 2023 року.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

“Працівники ДБР затримали власників та топменеджмент концерну, який забезпечував продукцією російський ВПК навіть після вторгнення. У тому числі – організатора злочинної схеми, колишнього народного депутата, члена Партії Регіонів. З 24 лютого 2022 року ділки поставили до рф комплектуючих щонайменше на понад 160 млн грн”, – сказано в повідомленні.

Діяльність самого концерну було заблоковано у листопаді 2022 року.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Наразі слідчі та оперативні працівники ДБР та прокурори Офісу Генерального прокурора проводять понад 30 обшуків. 

“Зокрема, у колишнього нардепа серед розкошів у стилі “Пшонка стайл” знайдено книги, які звеличують росію та пропагують її імперські наративи, російські відзнаки та навіть комсомольський значок, який турботливо зберігався серед цінних речей. У деяких підозрюваних були знайдені паспорти рф, договори з російською федерацією”, – повідомляє Держбюро.

ДБР затримало екснардепа-регіонала - власника концерну, який забезпечував російський ВПК

Також повідомляється, що за результатами проведеного розслідування слідчі ДБР встановили, що до складу злочинної організації увійшло щонайменше 14 осіб, з-поміж близьких родичів екснардепа, менеджменту промислово-інноваційної групи компаній та громадян російської федерації.

Працівники ДБР викрили та блокували міжнародний канал постачання комплектуючих для військово-промислового комплексу та об’єктів критичної інфраструктури рф наприкінці листопада 2022 року.

“Встановлено, що промислово-інноваційна група компаній родини колишнього народного депутата України з 2014 року забезпечувала держпідприємства рф високоефективними вузлами, агрегатами, деталями пневматичного обладнання. Компресори й компресорні установки є комплектуючими частинами, що використовуються у складі бойових залізничних ракетних комплексах 15П961 “Молодець”, які знаходяться на бойовому чергуванні у складі ракетних військ стратегічного призначення у російській федерації. Крім того, використовуються у складі спеціальних броньованих потягів, які призначені для ведення інженерної розвідки залізничних маршрутів, розмінування, бойової охорони та супроводження військових ешелонів рф”, – сказано в релізі ДБР.

ДБР затримало екснардепа-регіонала - власника концерну, який забезпечував російський ВПК

Наразі восьми особам повідомлено про підозру у створенні злочинної організації та пособництві державі-агресору (ст. 255, ст. 111-2 Кримінального кодексу України). Санкція статей передбачає покарання – позбавлення волі до 12 років позбавлення волі. Іншим шести фігурантам, зокрема й громадянам рф, буде повідомлено про підозру заочно та оголошено в розшук. Наразі затримано шість осіб, вирішується питання щодо обрання запобіжного заходу. Вживаються заходи щодо затримання решти фігурантів. Процесуальне керівництво здійснює Офіс Генерального прокурора України.

За даними ЗМІ, в релізі правоохоронців йдеться про Григорія Дашутіна – він український бізнесмен і колишній парламентар. Він двічі обирався до ВРУ, працював головою підкомітету Верховної Ради з питань екології, техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій та першим заступником голови комітету ВР у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів. Входив до складу фракцій Соцпартії, ПППУ, “Воля народу”, “Трудова Україна” тощо.

Спільно з дружиною Раїсою, сином Артемом та дочкою Вікторією Дашутін володіє численними компаніями у сферах нерухомості, виробництва електроенергії та приладобудування. Основним активом групи компаній сім’ї є концерн “Нікмас” – багатопрофільна інжинірингова інноваційно-промислова компанія, що об’єднує низку підприємств, які займаються виробництвом обладнання для промисловості та енергетики, запасних частин до нього та обслуговування цієї техніки.

ДБР затримало екснардепа-регіонала - власника концерну, який забезпечував російський ВПК

Відомо, що концерн “Нікмас” почав забезпечувати держпідприємства РФ високоефективним та енергоощадним обладнанням з початком війни на Донбасі у 2014 році. Ідеться про надання комплектуючих для ВПК та об’єктів критичної інфраструктури рРосії щонайменше на 190 млн грн.

Читайте: ДБР звинувачує керівницю податкової Києва в багатомільйонних незаконних схемах збагачення (фото, відео)

Фото: з відкритих джерел

КиївВлада

Автор:
Олексій Ігнатьєв
Рекомендуємо до перегляду
Витрачені в 2023 році на ремонт столичних парків “Орлятко” і “Юність” гроші могли бути розкрадені
Витрачені в 2023 році на ремонт столичних парків “Орлятко” і “Юність” гроші могли бути розкрадені
09:00 Нацполіція вивчає факти можливих розтрати і привласнення бюджетних коштів при здійсненні капітальних ремонтів та реконструкцій парків “Юність” та “Орлятко” у Солом’янському районі Києва.…
“Київтеплоенерго” закупило 15 австрійських міні-ТЕЦ на рекордні 1,12 млрд гривень
“Київтеплоенерго” закупило 15 австрійських міні-ТЕЦ на рекордні 1,12 млрд гривень
09:00 КП “Київтеплоенерго” на 1,12 млрд гривень замовило півтора десятки когенераційних установок для виробництва тепла та електрики. Для такого обладнання ця вартість закупівлі є…
НАБУ в курсі: Вишневе заплатить 290 млн гривень фірмі соратника Кличка
НАБУ в курсі: Вишневе заплатить 290 млн гривень фірмі соратника Кличка
16:00 У Вишневому не на жарт вирішили зайнятися безпекою школярів – за 291 млн гривень замовлено будівництво укриттів у міській школі №1 та ліцеї…
Banner
QlU7mDx4