Довгоочікуваної передачі не відбулося: у костелі святого Миколая відбулася Свята Літургія

Довгоочікуваної передачі не відбулося: у костелі святого Миколая відбулася Свята Літургія

1 травня 2024 року, у середу, у приміщенні костелу святого Миколая звершено урочисту Євхаристію, яку очолив Папський Нунцій Архієпископ Вісвальдас Кульбокас. Разом із Нунцієм співслужив ординарій Київсько-Житомирської дієцезії єпископ Віталій Кривицький SDB, який під час проповіді зазначив, що парафія очікувала нового періоду в житті, але нажаль цього не сталось.

Про це КВ стало відомо з пресрелізу Римсько-католицької парафії святого Миколая в Києві.

Папський Нунцій Архієпископ Вісвальдас Кульбокас на початку літургії привів у приклад історію військових, які чудом залишились в живих. 

«Нас було 50. А окупанти навіть на нас не напали. Коли ми спитали російських полонених, чому вони не напали на нас, вони сказали, що бачили що нас 4000, тому і не нападали. Саме так працює молитва», – наголосив він. 

Ординарій Київсько-Житомирської дієцезії єпископ Віталій Кривицький SDB, відіславшись до 90-го Псалма, зазначив: «У Бога свій час. Це час дій парафії саме в таких умовах».

Вітаючи всіх присутніх на початку Святої Меси, настоятель парафії о. Павло Вишковський ОМІ сказав: «Сьогодні прибуло багато людей, але, на жаль, не з’явилися ті, які особисто поставили цю дату в меморандумі і які вкотре обіцяли повернути наш костел. Перед цією Євхаристією представники телемарафону «Єдині новини» запитували мене: «Що далі»? Це запитання потрібно поставити нашому уряду, а також Мінкульту. Адже це вони знову не дотримали слова. Прем’єр-міністр відповідаючи на петицію, під якою зібрано понад 25 тисяч голосів, зазначив, що до 1 травня 2024 року костел повернуть парафії. Але наразі все залишається без змін».

У повідомленні зазначається, що на святкову Літургію завітали також дипломатичні представники іноземних країн в Україні та представники Всеукраїнської Ради Церков та релігійних організацій і численні віряни.

«Нещодавно відбулася зустріч представників, зокрема Римсько-Католицької Церкви з Президентом України, на якій Президент звернувся з проханням використовувати іноземні зв’язки для допомоги військовим та Україні загалом. Ми це робимо і без прохань не тільки від початку повномасштабної війни, а від 2014 року. І дуже дивно виглядає, зокрема в очах іноземних меценатів, коли влада просить про допомогу у Церкви, водночас не повертаючи культову споруду, яку римсько-католицька громада побудувала для релігійних цілей», – зазначив отець Павло ОМІ.

Позиція римсько-католицької парафії св. Миколая м. Києва щодо відновлення історичної справедливості і права безоплатного користування культовою будівлею костелу св. Миколая, що її своїм коштом збудували римо-католики на початку ХХ ст., залишається незмінною. 

Як йдеться у повідомленні пресслужби, парафія наполягає на необхідності дотримання умов Меморандуму про співпрацю між Міністерством культури та інформаційної політики України і релігійною громадою св. Миколая щодо передачі костелу у безоплатне користування.

«Звертаємо увагу, що саме держава надала костелу св. Миколая спеціальний статус та взяла на себе зобов’язання охороняти цю культову споруду, зокрема убезпечити від руйнування, ліквідовувати наслідки стихійних явищ тощо. Тому ми вкотре наполегливо закликаємо владу до відновлення справедливості, до подолання наслідків злочинного комуністичного режиму, до повернення цього храму вірянам», – зазначили військові, парафіяни св. Миколая, які наприкінці урочистого Богослужіння зачитали письмову резолюцію – звернення до чиновників, відповідальних за повернення костелу. 

Військові повідомили, що віряни зібрали багато тисяч підписів громадян, які підтримують передачу костелу парафії.

«Десятки тисяч українців підписалися під вимогою повернути костел вірянам задля відновлення храму з метою повноцінної діяльності парафії в ньому та збереження архітектурної пам’ятки м. Києва та України. Ми передаємо цю резолюцію у Кабінет Міністрів і сподіваємося, що уряд нарешті нас почує. Підписи під вимогою врятувати костел поставили, крім парафіян, й інші небайдужі українці, зокрема військові, представники громадських організацій та волонтерських ініціатив», – наголосили захисники України.

Наприкінці слово звернули до вірян Єпископ Йосип Мілан, Єпископ помічник Київсьбкої Архієпархії УГКЦ та Єпископ Української єпархії Вірменської Апостольської Церкви Маркос Оганесян, які виразили свою підтримку у цій справі та передали молитовну підтримку для парафії від своїх вірян. 

Як наголосили у римсько-католицькій парафії святого Миколая, “не дивлячись, що такої довгоочікуваної події не відбулось – це була історична Служба і ми все одно раділи, бо могли зібратись разом і бути з Богом в Його, хоч ще і не повернутому, Домі”.

Нагадаємо, 12 березня, у Києві відбулася пресконференція “50 днів до повернення костелу Св. Миколая парафії”.

Читайте: Шмигаль: Костел св. Миколая передадуть релігійній громаді одразу по тому, як переселять “Будинок музики”

Як інформувала КВ, 15 січня 2024 року петиція на Урядовому порталі із закликом передати костел Св. Миколая в центрі Києва релігійній громаді РКЦ набрала необхідну для розгляду кількість голосів.

Читайте також:

“Повернення храму св. Миколая громаді – це справжня декомунізація. Коли чекати – влада мовчить”, – представники парафії

Ігор Козловський: повернення київського храму св. Миколая парафії є важливим для всього світу (відео)

Міністр культури Польщі висловив підтримку парафії київського костелу св. Миколая 

Фото: Римсько-католицька парафія святого Миколая в Києві

КиївВлада

Владислава Олійник

Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
“Київтеплоенерго” закупило 15 австрійських міні-ТЕЦ на рекордні 1,12 млрд гривень
“Київтеплоенерго” закупило 15 австрійських міні-ТЕЦ на рекордні 1,12 млрд гривень
09:00 КП “Київтеплоенерго” на 1,12 млрд гривень замовило півтора десятки когенераційних установок для виробництва тепла та електрики. Для такого обладнання ця вартість закупівлі є…
НАБУ в курсі: Вишневе заплатить 290 млн гривень фірмі соратника Кличка
НАБУ в курсі: Вишневе заплатить 290 млн гривень фірмі соратника Кличка
16:00 У Вишневому не на жарт вирішили зайнятися безпекою школярів – за 291 млн гривень замовлено будівництво укриттів у міській школі №1 та ліцеї…
Без покарання: суд закрив “прострочену” справу щодо мільйонних збитків при реконструкції київського зоопарку
Без покарання: суд закрив “прострочену” справу щодо мільйонних збитків при реконструкції київського зоопарку
12:00 Нещодавно суд закрив одну зі справ щодо “бюджетних розпилів” при здійсненні реконструкції київського зоопарку у зв’язку із закінченням строків давності та звільнив обвинувачену…
Banner
QlU7mDx4