КМДА продовжить призначати керівників освітніх закладів Києва без конкурсів

КМДА продовжить призначати керівників освітніх закладів Києва без конкурсів

Столична міськрада не підтримала ініціативу щодо відновлення проведення конкурсів на призначення керівників комунальних освітніх закладів (школи, професійно-технічні заклади, університет ім. Бориса Грінченка тощо). Відповідну пропозицію голова профільної комісії Київради Вадим Васильчук пояснював тим, що наразі безпекова ситуація у місті покращилася і вже явно не така, яка не дозволяє такі конкурси проводити. Також народний обранець зазначив, що за повернення таких конкусрів виступає освітній омбудсмен, який отримує скарги на непрофесійних директорів освітніх закладів. Втім, при розгляді такого проєкту рішення ключовою стала неаргументована позиція вищого керівництва міста і фракції “УДАР”, яке звучить просто – “не на часі”.

Як стало відомо КВ, 19 вересня 2024 року, під час пленарного засідання Київради, депутатський корпус не підтримав скасування свого рішення №5017/5058 від 25 серпня 2022 року «Деякі питання призначення керівників та педагогічних працівників закладів освіти в умовах воєнного стану».

Суб’єктом подання відповідного проєкту рішення №08/231-1596 від 15 грудня 2023 року виступив голова комісії міськради з питань освіти і науки, молоді та спорту Вадим Васильчук (фракція “Голос”). За його ухвалення у сесійній залі проголосували усього 35 депутатів (необхідний мінімум – 61).

Так, рішенням №5017/5058 від 25 серпня 2022 року столична міськрада скасувала проведення конкурсів на призначенням директорів низки освітніх закладів Києва, які підпорядковані владі Києва – середніх шкіл, Центру професійного розвитку педагогічних працівників Києва, інклюзивно-ресурсних центрів, закладів професійної (професійно-технічної) освіти, Київського університету імені Бориса Грінченка. Така ініціатива пояснювалася тим, що в умовах повномасштабної війни організація таких конкурсів є небезпечною, а тому, мовляв, призначати керівників таких закладів має Департамент освіти та науки Київської міськдержадміністрації (КМДА) – фактично на власний розсуд і переконання.

Вадим Васильчук вважає, що наразі є актуальним відновлення таких конкурсів. У своєму проєкті рішення депутат зазначив, що безпекова ситуація у столиці стабілізувалась. На його думку, наразі без проблем можна проводити відкриті та прозорі відбори. 

“Необхідність поновлення конкурсів підтримує також освітній омбудсмен Сергій Горбачов. Так, зокрема, 4 жовтня 2023 року він заявив про необхідність відновити обов’язкове проведення конкурсів на посади директорів закладів загальної середньої освіти там, де дозволяє безпекова ситуація. До освітнього омбудсмена надходять скарги щодо призначень на посади керівників закладів загальної середньої освіти. Викладені у цих скаргах факти та моніторинг соціальних мереж свідчать про наявність проблем у цій сфері, зокрема закритість, непрозорість, призначення осіб, щодо яких є сумніви, чи здатні вони виконувати посадові обов’язки якісно та професійно, а в деяких випадках призначення має ознаки недоброчесного рішення”, – зазначено у пояснювальній записці до проєкту рішення.

Під час обговорення цього документу в сесійній залі Вадим Васильчук закликав своїх колег підтримати таку ініціативу. За його словами, потрібно покінчити з ситуацією, коли керівників закладів освіти призначає своїм рішенням один чиновник – очільник Департаменту освіти КМДА.

“Ми вважали, що в такий спосіб ми убезпечимо наших освітян. Минуло два роки, і в багатьох містах України вже давно відновлені конкурси. На комісію освіти неодноразово приходили звернення стосовно того, що є потреба відновити конкурси на посади директорів. Тому комісія спільно з колегами підготувала проєкт рішення, який вже більш ніж півроку в сесійній залі. Освітній процес розпочався, і нам пора взяти відповідальність усією залою та відновити конкурси. Ми вдячні тим освітянам, які протягом двох з половиною років керують освітою в Києві, але для цього і є конкурси, щоб у кожному закладі були найкращі кадри”, – зазначив депутат.

Заступник голови КМДА Валентин Мондриївський (на фото), який за розподілом обов’язків курує діяльність освітньої галузі, у свою чергу повідомив, що в цілому таке рішення має бути, але лише після того, цитуємо, коли “Збройні сили України принесуть нам перемогу”. При цьому, як депутат від партії мера Києва Віталія Кличка “УДАР” він повідомив, що ця політична сила не підтримуватите даний проєкт рішення.

“Це непогане рішення. І, мабуть, було б правильно повернутися до конкурсів в наших  школах. Але зараз це не на часі”, – підкреслив Мондриївський.

Варто зазначити, що свою обіцянку щодо “непідтримки” даного проєкту рішення Мондриївський виконав, але не повністю. Так, 16 із 18 присутніх у сесійній залі депутатів від “УДАРУ” ніяк не голосували за дане питання, тобто пропустили його, але в той же час двоє народних обранців від цієї політичної сили віддали свої голоси “за”. Це – Віктор Грушко та Ігор Опадчий. Чи ці депутати свідомо не підтримують “партійну лінію”, чи просто не розібралися, за що вони голосують, як це часто буває у багатьох їхніх колег по сесійній залі – в принипі, неважливо. 

Нагадаємо, Департамент освіти і науки КМДА з 29 квітня 2014 року очолює Олена Фіданян. Як зазначалося вище, діяльність цього Департамента з 2018 року контролює заступник голови КМДА Валентин Мондриївський.

Читайте: 10 мільярдів на два роки: Київрада зі скандалом затвердила нову освітню програму

Фото: КВ

КиївВлада

Іван Кулик

Рекомендуємо до перегляду
Більше коштів на армію та Подільсько-Воскресенський міст: Київрада відкоригувала бюджет і програму соцекономрозвитку
Більше коштів на армію та Подільсько-Воскресенський міст: Київрада відкоригувала бюджет і програму соцекономрозвитку
15:00 Київрада вчергове внесла зміни до бюджету міста-2024, а також відкоригувала Програму економічного та соціального розвитку (ПЕСР) у розрізі видатків на 2024 рік. Таким…
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачало Коцюбинське
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачало Коцюбинське
09:00 В серпні поточного року Коцюбинське назамовляло товарів, послуг та робіт сумарно на 3,87 млн гривень. Більше 60% цих коштів “розійшлося” на підготовку до…
Нацполіція розслідує розкрадання бюджету на капітальних ремонтах зелених зон Києва
Нацполіція розслідує розкрадання бюджету на капітальних ремонтах зелених зон Києва
09:00 Нацполіція розслідує чергові факти можливих “бюджетних розпилів” при проведенні низки капітальних ремонтів столичних зелених та “відпочинкових” зон. В рамках кримінального провадження, відкритого в…
Banner
QlU7mDx4