Конституційний Суд підтримав відставку трьох суддів

Конституційний Суд підтримав відставку трьох суддів

Конституційний Суд (КС) України на засіданні в середу підтримав відставку трьох суддів – Ірини Завгородньої, Сергія Саса та Ігоря Сліденка. Двоє з них були призначені суддями КС за квотою Верховної Ради (ВР) у 2014 році, третя – у 2018-му. Отже, тепер вакансії має заповнити український парламент. На думку оглядачів, нові судді, висунути “монобільшістю”, змінять баланс в КС на користь представників нинішньої влади. 

Про згадані відставки KВ стало відомо з повідомлення “Інтерфакс-Україна” (інформаційна агенція посилається на пресслужбу КС).

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

У середу відбулося спеціальне пленарне засідання Конституційного Суду, на якому розглядали питання відставки трьох суддів на підставі поданих ними заяв. За підсумками засідання судді підтримали відставку суддів Сліденка, Саса та Завгородньої”, – повідомила інформагенції керівник управління комунікацій КС та міжнародної співпраці Мар’яна Гайовська-Ковбасюк.

За її словами, тепер у КС 13 суддів, для кворуму потрібно 12.

КС складається з 18 суддів. По шість призначаються Президентом України, Верховною Радою України та з’їздом суддів України.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Видання ZN,UA принагідно відзначає, що “усі звільнені судді були призначені Верховною Радою. Водночас якщо Сергій Сас  та Ігор Сліденко мали скласти повноваження у березні 2023 року, адже були призначені відразу після Революції Гідності у 2014 році, то Ірина Завгородня ще п’ять років мала б перебувати на посаді члена КСУ. Усі троє суддів подали заяви про відставку 25 листопада після чергового зриву спеціального пленарного засідання з обрання голови Конституційного Суду”.

Така ситуація, ведуть далі журналісти, особливо влаштовує Офіс президента, оскільки “звільнення трьох вказаних суддів КС дає можливість Банковій найближчим часом завести через парламент до КС своїх представників та фактично встановити повний контроль над цим органом”.

Наразі обов’язки голови КС виконує Сергій Головатий, що був заступником голови КС Олександра Тупицького до втечі останнього за кордон після звинувачень у державній зраді. 

За часів головування Тупицького наприкінці 2020 року КС запам’ятався скандальним рішенням щодо скасування електронних декларацій чиновників і топ-посадовців, після чого між КС та Офісом президента Володимира Зеленського та його “монобільшістю” в парламенті виникла тривала конфронтація. Згодом президентським указом Тупицький був звільнений з посади.

Читайте: В Раде зарегистрирован законопроект о конституционной процедуре

Фото: “Цензор.НЕТ”

КиївВлада

Автор:
Олексій Ігнатьєв
Рекомендуємо до перегляду
На столичному мосту Метро майже за 2 млрд гривень проведуть протиаварійні роботи
На столичному мосту Метро майже за 2 млрд гривень проведуть протиаварійні роботи
09:00 В столиці стартує довгоочікуваний ремонт на аварійному мосту Метро. Втім, поки що йдеться тільки про протиаварійні роботи, в рамках яких майже за 2…
Правоохоронці виявили можливу корупцію при закупівлях “Київтеплоенерго” спецодягу у ТОВ “УТМК Трейд”
Правоохоронці виявили можливу корупцію при закупівлях “Київтеплоенерго” спецодягу у ТОВ “УТМК Трейд”
09:00 Нацполіція вивчає чергову схему заволодіння бюджетними коштами, яка, ймовірно, мала місце при здійсненні закупівель комунальним підприємством (КП) “Київтеплоенерго”. Правоохоронці вважають, що з 2021…
Елітні бенефіціари та корупційні МУО: у Київраді готуються до поновлення оренди землі на вул. Лінійній, 17
Елітні бенефіціари та корупційні МУО: у Київраді готуються до поновлення оренди землі на вул. Лінійній, 17
11:00 Депутати столичної міськради повинні будуть невдовзі розглянути проєкт рішення щодо поновлення договору оренди земельної ділянки на вул. Лінійній, 17. Її орендарем до травня…
Banner
QlU7mDx4