Київрада не наважилася “вигнати” ТОВ “НВП “Рестін” з ділянки на вул. Жилянській, 96-А

Київрада не наважилася “вигнати” ТОВ “НВП “Рестін” з ділянки на вул. Жилянській, 96-А

У Київраді не знайшлося достатньої кількості голосів для підтримки проєкту рішення щодо відмови ТОВ “НВП “Рестін” у поновленні договору оренди ділянки на вул. Жилянській, 96-А. “Вигнати” цього тепер вже ексорендаря у КМДА запропонували, зокрема, через те, що він “перетворив цю землю у смітник”, а також збирається будувати там в тому числі й те, що заборонено цільовим призначенням (на додачу до дозволеного офісно-житлового комплексу ще й готельний комплекс). Що цікаво, вказана компанія, співвласником якої є колишній громадянин росії та банкір Ігор Штрель, досі судиться з Мінкультом за погодження проєкту будівництва, яке в міністерстві відмовилися їй надавати ще в 2019 році.

Як стало відомо КВ, під час пленарного засідання Київради, яке відбулося 30 червня 2024 року, депутатський корпус не підтримав проєкт рішення щодо надання відмови ТОВ “НВП “Рестін” у поновленні договору оренди ділянки на вул. Жилянській, 96-А в Голосіївському районі столиці (№08/231-509/ПР від 5 травня 2023 року).

Суб’єктами його подання виступили заступник голови Київської міськдержадміністрації (КМДА) з питань здійснення самоврядних повноважень Петро Оленич та Департамент земельних ресурсів КМДА. При цьому, у сесійній залі за погодження цього документу проголосували лише 44 депутати (необхідний мінімум – 61 депутат).

Згідно з проєктом рішення, йдеться про ділянку площею 0,54 га з цільовим призначенням “для будівництва, експлуатації та обслуговування офісно-житлового комплексу з допоміжними приміщеннями та паркінгом” (кадастровий номер – 8000000000:72:082:0019).  Договір оренди цієї землі було укладено 25 липня 2011 року, а його термін, відповідно, сплив ще 25 липня 2022 року.

Київрада не наважилася “вигнати” ТОВ “НВП “Рестін” з ділянки на вул. Жилянській, 96-А

Ділянка на карті

Як вказано в пояснювальній записці до проєкту рішення, дана ділянка за функціональним призначенням, згідно Генплану, входить до території житлової середньо- та малоповерхової забудови, а також частково – до території вулиць та доріг. При цьому, в документі зазначається, що код виду цільового призначення цієї землі – 02.07 “для іншої житлової забудови” – не відповідає функціональному призначенню об’єкта будівництва, який планується тут звести.

На даний момент ця земля вільна від капітальної забудови. Під час обстеження, яке було проведено Департаментом земельних ресурсів КМДА 30 травня 2022 року, було встановлено, що в межах ділянки розташовано кілька тимчасових споруд побутового призначення та дитячий майданчик, а інша частина землі не використовується, частково вкрита зеленими насадженнями і частково заасфальтована.

У якості причин для відмови у продовженні терміну дії договору оренди чиновники КМДА вказують відразу декілька обставин. Так, згідно з пояснювальною запискою, дана ділянка занедбана, засмічена та перетворилась на місце накопичення побутових відходів. У зв’язку з цим мешканці Голосіївського района протягом 2018-2021 років неодноразово направляли до компанії-орендаря листи з вимогою вжити заходів щодо приведення цієї землі у придатний стан.

Також, за інформацією чиновників КМДА, ТОВ “НВП “Рестін” всупереч цільовому призначенню планує звести тут не тільки офісно житловий комплекс, а ще й “готельний” комплекс. Ще однією підставою для “остаточного вигнання” тепер вже ексорендаря чиновники назвали те, що ділянка фактично не використовується протягом останніх десяти з гаком років.

Варто зазначити, що роком раніше, 30 серпня 2022-го, у Київраді вже реєструвався майже аналогічний проєкт рішення, яким була передбачена відмова ТОВ “НВП “Рестін” у поновленні вказаної орендної відмови (№08/231-983/ПР). При цьому, в якості однієї з причин відмови, окрім неналежного санітарного утримання цієї ділянки та її незабудови, були вказані зауваження Департаменту культури КМДА. Так, у цьому структурному підрозділі повідомили, що масштабне будівництво на цій землі призведе до пошкодження кількох пам’яток історії, які знаходяться на суміжних ділянках (вул. Саксаганського, 93, 93-а, 95, 97, 97-в та Жилянській, 96). Очевидно, мова йшла про Музей видатних діячів української культури та будинок, у якому проживав відомий театральний діяч Панас Саксаганський. Втім, цей документ так і не було затверджено у сесійній залі, а в “новому” проєкті рішення про такі факти вже не було ні слова.

Як раніше повідомляла КВ, ТОВ “НВП “Рестін”, співвласником якого є колишній громадянин росії, банкір та інвестор Ігор Штрель (наразі має австрійське громадянство), мріє побудувати на цій території 16-поверховий “готельно-офісно-житловий комплекс”. Раніше проти цієї запланованої забудови неодноразово протестували громадські активісти та окремі депутати Київради. При цьому, протягом останніх трьох років ТОВ “НВП “Рестін” намагається в судовому порядку оспорити відмову Міністерства культури від  серпня 2019 року у погодженні проєктної документації щодо цієї забудови (це було потрібно зробити, так як ділянка знаходиться в Центральному історичному ареалі Києва). У Мінкульті свою позицію пояснили, зокрема, тим, що компанія спочатку має отримати відповідні дозволи від органів місцевої влади, які відповідальні за охорону культурної спадщини, з чим у ТОВ “НВП “Рестін” не погодилися.

Читайте: ТОВ “НВП “Рестін” можуть позбавити землі в історичному центрі Києва

Нагадаємо, Департамент земельних ресурсів КМДА з 29 червня 2021 року очолює Валентина Пелих. З 27 липня 2018 року по 1 квітня 2021 року, цим департаментом керував вищезгаданий Петро Оленич, який з 2 квітня 2021 року обіймає посаду заступника голови КМДА та курує в Києві земельні та містобудівні питання.

Фото: з відкритих джерел

КиївВлада

Іван Кулик

Рекомендуємо до перегляду
“Київтеплоенерго” закупило 15 австрійських міні-ТЕЦ на рекордні 1,12 млрд гривень
“Київтеплоенерго” закупило 15 австрійських міні-ТЕЦ на рекордні 1,12 млрд гривень
09:00 КП “Київтеплоенерго” на 1,12 млрд гривень замовило півтора десятки когенераційних установок для виробництва тепла та електрики. Для такого обладнання ця вартість закупівлі є…
НАБУ в курсі: Вишневе заплатить 290 млн гривень фірмі соратника Кличка
НАБУ в курсі: Вишневе заплатить 290 млн гривень фірмі соратника Кличка
16:00 У Вишневому не на жарт вирішили зайнятися безпекою школярів – за 291 млн гривень замовлено будівництво укриттів у міській школі №1 та ліцеї…
Без покарання: суд закрив “прострочену” справу щодо мільйонних збитків при реконструкції київського зоопарку
Без покарання: суд закрив “прострочену” справу щодо мільйонних збитків при реконструкції київського зоопарку
12:00 Нещодавно суд закрив одну зі справ щодо “бюджетних розпилів” при здійсненні реконструкції київського зоопарку у зв’язку із закінченням строків давності та звільнив обвинувачену…
Banner
QlU7mDx4