Київрада проти: закликає уряд і Раду не підвищувати акцизи на пальне

Київрада проти: закликає уряд і Раду не підвищувати акцизи на пальне

Київська міська рада (КМР) закликала Верховну Раду (ВР) не підтримувати урядову ініціативу щодо підвищення акцизів на пальне. Головний аргумент – це призведе до суттєвого зростання цін на все, а особливо це зачепить сільське господарство, транспорт та торгівлю.

Про відповідне звернення КМР до ВР КВ дізналася з повідомлення на сайті Київради, яка засідає в пленарному режимі 30 травня 2024 року.

“Київська міська рада звернулась до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо неприпустимості підвищення акцизів на пальне. Таке звернення було підтримане сьогодні, 30 травня, на пленарному засіданні III сесії Київської міської ради IX скликання 61 депутатом”, – сказано в повідомленні.

Як зазначила перша заступниця голови постійної комісії з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестиційної діяльності КМР Людмила Ковалевська (“Європейська солідарність”), у березні цього року Кабмін схвалив для розгляду в Раді законопроект, відповідно до якого акциз на бензин має зрости в кілька етапів у 1,7 раза, а на дизпаливо – у 2,5 раза.

“Підвищення акцизів на пальне пояснюється нібито необхідністю наближення національного законодавства до стандартів ЄС у зв’язку із набуттям статусу країни-кандидата на вступ. Водночас аргументується перспективою надходження щомісяця до державного бюджету додаткових 1,3 млрд грн у другому півріччі цього року. Проте насправді у цій ініціативі на даний час немає потреби ані з огляду на євроінтеграцію України, ані з огляду на потребу наповнення державного бюджету. В ЄС такі вимоги існують тільки для держав-членів ЄС, і навіть вони мають право імплементувати ці норми впродовж 10 років. Натомість запропоноване Урядом підвищення акцизів на пальне вже найближчим часом здатне призвести до значної шкоди, як для підірваної війною економіки України, так і рівня життя громадян. У ціні майже всіх товарів в Україні закладена частка транспортної складової. До того ж накладання цієї складової на кожному етапі виробництва і торгівлі матиме ланцюговий ефект – і ціни зростуть практично на всі товари. Особливо сильно постраждають сільське господарство, транспорт та торгівля. А на них сукупно припадає майже чверть усього валового національного продукту за даними 2023 року”, – наголосила Ковалевська й зауважила, що в державному бюджеті наявні додаткові можливості скорочення непріоритетних витрат, знаходження недискримінаційних джерел доходів, а також підвищення контролю у бюджетній сфері для забезпечення фінансування оборонних потреб.

Підвищення акцизів – лише один з інструментів, які шукає Міністерство фінансів для покриття дефіциту державного бюджету. Адже самими внутрішніми запозиченнями уряду не покрити наявні потреби ЗСУ, на що західну бюджетну допомогу спрямовувати не можна: українська армія фінансується виключно за рахунок вітчизняного бюджету. Тож у Кабміні та у ВР тривають палкі дискусії щодо потреби підвищувати податки. За оцінками урядових економістів, йдеться про додаткову потребу щонайменше у півтрильйони гривень. В неурядових центрах кажуть, що обійтися без підвищення податків у цих обставинах уряду неможливо. 

Читайте: Засідання Київради 30.05.2024 року: онлайн-трансляція та порядок денний

Фото: КМР

КиївВлада

Олексій Ігнатьєв

Рекомендуємо до перегляду
Гроші для чиновників: у КМДА відзвітувалися про виконання бюджету міста у першому півріччі 2024 року
Гроші для чиновників: у КМДА відзвітувалися про виконання бюджету міста у першому півріччі 2024 року
09:00 Столична влада відзвітувалася про виконання у першій половині поточного року бюджету міста-2024 та Програми економічного та соціального розвитку (ПЕСР). Ситуація така, що дохідна…
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Київ
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Київ
09:00 В останній місяць літа поточного року столиця неабияк активізувалася в облаштуванні укриттів – на це пішло чверть всіх серпневих замовлень міста, які сягнули…
Битва за 723 га: Дачний кооператив намагається скасувати реєстрацію землі НПП “Голосіївський”
Битва за 723 га: Дачний кооператив намагається скасувати реєстрацію землі НПП “Голосіївський”
09:00 Обслуговуючий кооператив (ОК) “Гайок-МІ” в рамках двох судових справ намагається скасувати рішення Київради від 2012 року про відведення 723,69 га землі в постійне…
Banner
QlU7mDx4