Міністр фінансів Марченко: у січні-лютому країні може не вистачити грошей на бюджетні витрати

Міністр фінансів Марченко: у січні-лютому країні може не вистачити грошей на бюджетні витрати

Міністерство фінансів України занепокоєне: на початку 2024 року може забракнути коштів у державному бюджеті для фінансування першочергових потреб країни. Але, твердять у Мінфіні, є “План Б”.

Про це KВ дізналася зі слів міністра фінансів Сергія Марченка, сказаних на огляді макроекономічних прогнозів на 2024 рік від Центру економічних стратегій (міністра цитує інформагентство “Інтерфакс-Україна”).

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

“Ризики у нас є в січні-лютому. На жаль, у січні-лютому (2024 року – KВ) рішень, які ухвалені партнерами, недостатньо (для фінансування потреб бюджету на цей період – KВ), щоб ми самостійно могли впоратися. Тому в нас наразі працює механізм плану Б”, – сказав Марченко.

Щодо “Плану Б” міністр фінансів назвав авансову сплату дивідендів держкомпаній, а також збільшення обсягу запозичень на внутрішньому ринку: “Ситуація не критична, але є розуміння того, що в цей період нам потрібно максимально покладатися на внутрішній ресурс”.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

При цьому Марченко зазначив, що міністерство працює в кооперації з Національним банком, і що потенційним ризиком на наступний рік є ризик збільшувати видатки держбюджету на 2025 рік. За його словами, Україна передбачила в законі про держбюджет на наступний рік максимум, який могла виділити на сектор оборони та безпеки.

“Ми не можемо знати наперед, у який момент там чогось не вистачить. Занадто багато запитань щодо ефективності використання коштів саме за цим напрямом”, – сказав Марченко.

Читайте: Дефіцит держбюджету-2023 без міжнародних донорів не покрити, – Шмигаль

Як інформувала KВ, минулого тижня Світовий банк виділив Україні додаткові 1,34 мільярда доларів. Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль тоді сказав, що більшість цих коштів – це допомога уряду Японії. Гроші того пакету фінансування будуть направлені на виплату пенсій, зарплат вчителів, підтримку ВПО та інші пріоритетні видатки держбюджету. Фінансування ЄС і США зараз є критично важливим для України, яка бореться з окупаційними російськими військами.

Нагадаємо, 14 грудня Європейська Рада ухвалила рішення розпочати переговори з Україною та Молдовою про вступ до Євросоюзу. Очікувалось, що на цьому ж саміті ЄС виділить Україні 50 млрд євро допомоги. Але це рішення не було прийнято – виділення коштів заблокував прем’єр Угорщини Віктор Орбан, якого вважають проросійським європейським політиком. Лідери Євросоюзу сказали, що переговори про допомогу відновлять на початку 2024 року (фінансування ЄС і США зараз є критичним для України, яка бореться з окупаційними російськими військами).

Читайте: Міністр фінансів: 2024 року держбюджет потребуватиме 41 млрд доларів зовнішньої допомоги

Фото: “Економічна правда”

КиївВлада

Автор:
Олексій Ігнатьєв
Рекомендуємо до перегляду
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
09:00 Протягом червня 2024 року Рокитне Білоцерківського району Київщини здійснило публічних закупівель на 2,33 млн гривень. Найбільшою покупкою селища став модульний будинок, де цілодобово…
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
09:00 Правоохоронці розслідують факти порушень законодавства при будівництві житлових будинків на більш ніж 6,9 га землі столичного Академмістечка. Мова йде про забудову на земельних…
У Київраді збираються передати оточенню Кушніра землю під історичною будівлею “лісопильні Сніжка”
У Київраді збираються передати оточенню Кушніра землю під історичною будівлею “лісопильні Сніжка”
09:00 У столиці розгорається черговий скандал щодо знищення історичної забудови. Мова про будівлю “лісопильні Сніжка” на вул. Турівській, 29-а у Подільському районі, земельну ділянку…
Banner
QlU7mDx4