Міносвіти затвердило нову програму з українознавчим компонентом для учнів за кордоном

Міносвіти затвердило нову програму з українознавчим компонентом для учнів за кордоном

Міністерство освіти і науки (МОН) України затвердило типову освітню програму, яка передбачає вивчення предметів українознавчого компонента для дітей, які перебувають за кордоном і навчаються в місцевих школах. 

Про це KВ дізналася із повідомлення пресслужби Міністерства освіти і науки.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Згідно повідомлення, Міністерство планує офіційно запровадити модель, за якою учні за кордоном зможуть складати для річного оцінювання тільки предмети українознавчого компонента й матимуть змогу вивчати їх дистанційно у спеціально визначених школах. 

За інші предмети, такі як математика, природничі науки тощо, українська школа виставлятиме оцінки відповідно до довідки із закордонної школи.

Як зазначив міністр освіти і науки Оксен Лісовий, на кінець минулого навчального року за кордоном перебували приблизно 500 тисяч українських дітей шкільного віку. 

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

“Ми розуміємо, що за кордоном діти, як правило, зобов’язані відвідувати місцеву школу. Тож навчання ще й в українському закладі може бути складним через подвійне навантаження для дитини”, – прокоментував Оксен Лісовий.

За словами міністра освіти і науки, щоб уникнути навантаження, але зберегти українським дітям зв’язок з рідною країною, було створено освітню програму, яка передбачає вивчення лише українського компонента — мови, літератури, історії та інших предметів, які не вивчають у закордонних школах.

“Наступним кроком буде ухвалення рішення про організацію такого навчання. Планується, що в різних регіонах України будуть визначені школи з класами дистанційного вивчення цих предметів”, – додав Оксен Лісовий.

Нагадаємо, Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що у вибраних дистанційних школах в кожній області України запроваджують нову форму навчання за якою учні, які перебувають за кордоном, по декілька годин на тиждень вивчатимуть українську складову шкільної програми.

Читайте: Учні, які перебувають за кордоном, вивчатимуть український компонент шкільної програми, – Денис Шмигаль

Раніше KВ повідомила, що міністр освіти і науки Оксен Лісовий анонсував запуск у 2024-2025 навчальному році пілотного проєкту нової системи оплати праці для вчителів і директорів шкіл у 500 школах. 

Також, Міністерство освіти і науки прийняло рішення про продовження вступної кампанії до закладів професійної освіти до 1 жовтня 2023 року.

Читайте: Міносвіти продовжило вступну кампанію до закладів профосвіти до 1 жовтня

Фото: з відкритих джерел 

КиївВлада

Автор:
Владислава Олійник
Рекомендуємо до перегляду
У Київраді збираються передати оточенню Кушніра землю під історичною будівлею “лісопильні Сніжка”
У Київраді збираються передати оточенню Кушніра землю під історичною будівлею “лісопильні Сніжка”
09:00 У столиці розгорається черговий скандал щодо знищення історичної забудови. Мова про будівлю “лісопильні Сніжка” на вул. Турівській, 29-а у Подільському районі, земельну ділянку…
Витрачені в 2023 році на ремонт столичних парків “Орлятко” і “Юність” гроші могли бути розкрадені
Витрачені в 2023 році на ремонт столичних парків “Орлятко” і “Юність” гроші могли бути розкрадені
09:00 Нацполіція вивчає факти можливих розтрати і привласнення бюджетних коштів при здійсненні капітальних ремонтів та реконструкцій парків “Юність” та “Орлятко” у Солом’янському районі Києва.…
“Київтеплоенерго” закупило 15 австрійських міні-ТЕЦ на рекордні 1,12 млрд гривень
“Київтеплоенерго” закупило 15 австрійських міні-ТЕЦ на рекордні 1,12 млрд гривень
09:00 КП “Київтеплоенерго” на 1,12 млрд гривень замовило півтора десятки когенераційних установок для виробництва тепла та електрики. Для такого обладнання ця вартість закупівлі є…
Banner
QlU7mDx4