На переміщення горельєфу “Курська битва” планують витратити майже 650 тисяч гривень

На переміщення горельєфу "Курська битва" планують витратити майже 650 тисяч гривень

У Києві в Національному музеї історії України у Другій світовій війні планують перемістити горельєф “Курська битва”. На перенесення горельєфу, що є музейним предметом державної частини Музейного фонду України, виділили майже 650 тис. гривень, роботи планують провести до початку зими цього року.

Про це, як передає КВ, йдеться в оголошенні у електронній системі публічних закупівель Prozorro. 

Згідно з оголошенням, Національний музей історії України у Другій світовій війні. Меморіальний комплекс має намір на аукціоні 19 серпня визначити виконавця роботи по переміщенню горельєфу авторства скульпторів Євгена Карпова та Валерія Федічева “Курська битва”. 

Композиція є музейним предметом державної частини Музейного фонду України (інв. №№ КН-60970; ОМ-626), розміщена на території музею за адресою: Київ, вул. Лаврська, 27.

Як зазначено у тендерній документації, горельєф розміром 402 на 1520 см виготовлено з мідних листів у техніках: карбування, виколотка, зварювання, патинування, розміщено композицію на каркасі. 

Роботи мають вестися у такому порядку: порізка на сегменти мідної оболонки, демонтаж та переміщення мідної оболонки. Далі виготовлення несучих клямерів та металевого каркаса, монтаж на каркас мідної оболонки, карбування зварних швів, реставраційні роботи.

Очікувана вартість закупівлі складає 647 тис. 500 гривень, строк виконання робіт – 1 грудня 2024 року.

Що купували в Києві протягом минулого тижня дивіться у відео КВ:

Зауважимо, у березні 2024 року Національний музей історії України у Другій світовій війні вирішив демонтувати горельєф “Курська битва” з території меморіального комплексу.

“Наявний виставковий простір має позбутися радянського наративу, який десятки років пропагував міф “великої вітчизняної війни”, – зазначили музейники. 

В музеї повідомили, що розпочався процес перебудови архітектури виставкових площ. “Наочний символ більшовицької пропаганди в монументальному мистецтві горельєф “Курська битва” буде демонтований і стане частиною музейної фондової колекції”, – резюмували у дописі.

Читайте: Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачав Київ

Фото: romali83.livejournal.com

КиївВлада

Олександр Попов

Рекомендуємо до перегляду
Битва за 723 га: Дачний кооператив намагається скасувати реєстрацію землі НПП “Голосіївський”
Битва за 723 га: Дачний кооператив намагається скасувати реєстрацію землі НПП “Голосіївський”
09:00 Обслуговуючий кооператив (ОК) “Гайок-МІ” в рамках двох судових справ намагається скасувати рішення Київради від 2012 року про відведення 723,69 га землі в постійне…
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Іванків
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Іванків
09:00 У серпні поточного року бюджетні замовники селища Іванків Вишгородського району зробили замовлень майже на 2,7 млн гривень. Майже чверть цих грошей “пішла” на…
Гроші в нікуди та сумнівні демонтажі: аудитори перевірили, як в КМДА контролюють благоустрій
Гроші в нікуди та сумнівні демонтажі: аудитори перевірили, як в КМДА контролюють благоустрій
09:00 Аудитори Київської міськдержадміністрації (КМДА) нещодавно завершили перевірку діяльності Департаменту територіального контролю КМДА (раніше – Департамент міського благоустрою) і КП “Київблагоустрій за період 2021-2023…
Banner
QlU7mDx4