На річках Сейм та Десна фіксується покращення якості води та зменшення забруднення

На річках Сейм та Десна фіксується покращення якості води та зменшення забруднення

Ситуація із забрудненням річок Сейм та Десна перебуває під постійним контролем. Лабораторні дослідження показують покращення якості води на річці Сейм, де не зафіксовано нових випадків загибелі риби, а рівень азоту та інших речовин не перевищує норм. У той же час, на Десні спостерігаються окремі випадки мору риби, однак ризики для водозабору відсутні.

Про це КВ дізналася із повідомлення пресслужби Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.

“Ситуація щодо забруднення річок Сейм та Десна перебуває під постійним контролем всіх органів влади відповідно до їх компетенцій. Лабораторії Держводагентства, ДЕІ та центрів контролю та профілактики хвороб продовжують здійснювати щоденний моніторинг водних ресурсів річок Сейм та Десна у Києві та області, Чернігівській та Сумській областях”, – запевнили у Міністерстві захисту довкілля.

Як зазначається, за результатами лабораторних досліджень проб води з р. Десна від гирла р. Сейм до м. Чернігів здебільшого зафіксовані перевищення вмісту марганцю та заліза, що є типовим для цієї пори року. 

“На Чернігівщині у річці Десна спостерігаються поодинокі випадки мору риби у селах Макошино, Ушня, Боромики та Салтикова Дівиця. Загалом за весь час ліквідації надзвичайної події у річках Сейм та Десна зібрано близько 26 тонн загиблої риби”, – наголосили у пресслужбі.

У повідомленні зазначається, що по річці Сейм відмічається стабілізація ситуації. 

“За результатами вимірювань в пробах вод, відібраних в р. Сейм 5 та 6 вересня, стан води покращується. Вміст азоту не перевищено у всіх створах. Незначне збільшення розчиненого кисню у воді, зменшення різкого неприємного запаху та відновлення природного кольору. Загиблої риби не виявлено”, – заявили у міністерстві.

Крім того, за результатами вимірювань пріоритетних забруднюючих речовин проб води річок Сейм та Десна, перевищень екологічних нормативів якості за вмістом пестицидів, поліароматичних вуглеводнів, летких органічних сполук, а також важких металів не виявлено.

За даними Держводагентства, ДЕІ та Київського міського центру контролю і профілактики МОЗ, на сьогодні якість води річки Десна у місцях водозаборів м. Києва та м. Бровари перебуває на рівні значень, характерних для цього періоду. Перевищень хімічних або високотоксичних компонентів не встановлено. Ризики для здійснення водозабору відсутні. 

Також, на ділянці річки Десни поблизу Чернігова відмічають позитивну динаміку від насичення киснем води. 

“У точках здійснення аерації вміст розчиненого кисню у воді за три доби збільшився вдвічі. Забруднення поступово розбавляється. Станом на сьогодні швидкість переміщення забруднення сповільнилась в межах м. Чернігів в місці зруйнованого автомобільного мосту. Основна маса забрудненої води дійшла до села Боромики Чернігівського району Чернігівської області. Далі за течією стан поверхневих вод р. Десна задовільний. Зміни фіксуються точково і не скрізь мають однорідний характер”, – додали у пресслужбі Міністерства захисту довкілля.

Нагадаємо, у притоці Десни, річці Сейм, виявлено небезпечну речовину, що стікає з рф. Мешканцям Броварського та Вишгородського районів, а також Вишгородської і Пірнівської територіальних громад заборонено купання та вилов риби в річці та її затоках. 

Попередня оцінки якості води встановила, що жодних перевищень хімічних та високотоксичних компонентів в річках Сейм та Десна не виявлено. Загрози питному водопостачанню немає.

Читайте: Ситуація з якістю води у річках Сейм та Десна контрольована, загрози питному водопостачанню немає, – Міндовкілля

Фото: з відкритих джерел

КиївВлада

Владислава Олійник

Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Гроші для чиновників: у КМДА відзвітувалися про виконання бюджету міста у першому півріччі 2024 року
Гроші для чиновників: у КМДА відзвітувалися про виконання бюджету міста у першому півріччі 2024 року
09:00 Столична влада відзвітувалася про виконання у першій половині поточного року бюджету міста-2024 та Програми економічного та соціального розвитку (ПЕСР). Ситуація така, що дохідна…
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Київ
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Київ
09:00 В останній місяць літа поточного року столиця неабияк активізувалася в облаштуванні укриттів – на це пішло чверть всіх серпневих замовлень міста, які сягнули…
Битва за 723 га: Дачний кооператив намагається скасувати реєстрацію землі НПП “Голосіївський”
Битва за 723 га: Дачний кооператив намагається скасувати реєстрацію землі НПП “Голосіївський”
09:00 Обслуговуючий кооператив (ОК) “Гайок-МІ” в рамках двох судових справ намагається скасувати рішення Київради від 2012 року про відведення 723,69 га землі в постійне…
Banner
QlU7mDx4