На виборах за владу при громадах буде справжній бій, – член ВО “Свобода” Степан Кузьмич

На виборах за владу при громадах буде справжній бій, - член ВО “Свобода” Степан Кузьмич

Децентралізація добігає до свого фіналу – 25 жовтня відбудуться вибори до місцевих рад. Формуються виборчі штаби, які готові виборювати владу на місцях заради одержання доступу до коштів ОТГ і земель. Проте під знаком питання і досі залишається майбутня спроможність громад і можливість розвитку під тиском бюрократичної коси. 


Про це KV розповів в інтерв’ю голова Згурівської районної ради, член ВО “Свобода” Степан Кузьмич.

Подписывайтесь на новости “КиевVласть”
 


“Сьогодні багато є прикладів успішних громад, ефективного використання коштів на місцях. Також усі розуміють, що 25 жовтня відбудуться місцеві вибори в ОТГ. І за владу при громадах, які стануть розпорядниками коштів і одержать доступ до земель, скоро розпочнеться справжній бій. Уже навіть проглядаються деякі виборчі штаби”, – розповів *KV Кузьмич.

За його словами, реформа децентралізації є позитивною, проте наскільки вона буде ефективною, а громади спроможними вирішувати проблеми самотужки, залежатиме від бюрократичний процесів в країні.

Подписывайтесь на новости “КиевVласть” в Телеграм

“На території району неодноразово проводилися слухання щодо створення Згурівської громади. Але населення й досі аморфне до всіх цих реформ і отримання місцевою владою переваг чи коштів на утримання шкіл тощо. Їх більше хвилює питання зручності послуг, які вони звикли отримувати в сільраді. І, напевно, бюрократія, прописана на рівні законів, не скоро зникне, щоби селянину не треба було їздити до адмінцентру”, – додав він.


Читайте: Степан Кузьмич: “Позиція “Свободи” – єдиним і ефективним покупцем землі має стати держава”

Також він зауважив, що не дивлячись на майбутні перспективи, наслідки від об’єднання територій в ОТГ можуть мати і сумний фінал. Особливо, якщо не будуть передбачені механізми захисту найвіддаленіших сіл. 

“Об’єднання громад – це добре, є й перспектива. Але для малих віддалених сіл це може стати погибеллю. Якщо не буде змінено законодавство й не нададуть селянам доступу до землі. Залишається питання й щодо спроможності Згурівської громади. Можливо, будуть вирішуватися лише більш суттєві й нагальніші проблеми центру громади. А де немає школи, садочка, лікарні, сільради село розвиватися також не буде”, – впевнений він. 


На його думку, об’єднання громад, адмінтерреформа та зміни в земельному законодавстві мали би відбуватися в комплексі. Проте вибори до громад врешті відбудуться і ВО “Свобода” братиме у них  активну участь.


Нагадаємо, після завершення реформи децентралізації Києво-Святошинський район зникне з мапи Київщини. Населені пункти району утворять об’єднані громади та житимуть за новим адміністративно-територіальним устроєм. 


Читайте: Олександр Однороманенко: “Свобода” – це перш за все ідея та ефективний менеджмент по її впровадженню”


Фото: 4.bp.blogspot.com

КиевVласть

Автор:
Інна Міхно
Рекомендуємо до перегляду
Київ виділив 10 млн гривень громадам області (на що пішли гроші)
Київ виділив 10 млн гривень громадам області (на що пішли гроші)
16:00 Цьогоріч дві громади Київщини – Козинська селищна та Феодосіївська сільська – вчергове отримали зі столичного бюджету по 5 млн гривень в якості компенсації…
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
09:00 Протягом червня 2024 року Рокитне Білоцерківського району Київщини здійснило публічних закупівель на 2,33 млн гривень. Найбільшою покупкою селища став модульний будинок, де цілодобово…
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
09:00 Правоохоронці розслідують факти порушень законодавства при будівництві житлових будинків на більш ніж 6,9 га землі столичного Академмістечка. Мова йде про забудову на земельних…
Banner
QlU7mDx4