НАБУ проаналізує тендери на ремонт Охматдиту і будівництво військового цвинтаря

НАБУ проаналізує тендери на ремонт Охматдиту і будівництво військового цвинтаря

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) перевірить тендери на ремонт дитячої лікарні “Охматдит” у Києві та будівництво Національного військового меморіального кладовища (НВМК) у Гатному Київської області. 

Про це, як передає КВ, повідомило видання Liga.net.

“Ми вивчаємо ці два кейси, проводимо інформаційно-аналітичну роботу”, – сказав Семен Кривонос.

Він також уточнив, що говорити про кримінальне провадження поки що передчасно.

“Вивчаємо. Якщо будуть підстави для внесення до ЄРДР, внесемо і будемо розслідувати”, – додав директор НАБУ.

На початку серпня КВ повідомила, що дитяча лікарня «Охматдит» провела тендери на інженерно-консультаційні послуги та технічний нагляд за виконанням ремонту фасаду та внутрішнього опорядження будівлі, пошкодженої від ракетного обстрілу по вул. В. Чорновола, 28/1. Журналісти виявили цікаві деталі стосовно того, хто претендує на бюджетні гроші.

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко заявив, що наразі не витрачено жодної копійки з зібраної на відновлення Охматдиту суми коштів.

Читайте: МОЗ проведе нові тендери для відновлення та технагляда за ремонтом лікувально-діагностичного комплексу “Охматдиту”, – Ляшко

Крім того, переможцем тендера на будівництво І черги Національного військового меморіального кладовища біля села Мархалівка Гатненської тергромади Фастівського району Київщини 1 серпня 2024-го оголосили консорціум “Білдінг ЮА”, який нашвидкоруч було створено наступного дня після оголошення закупівлі.

При цьому, відповідний договір до сих пір не підписано (замовник анонсував це зробити 6 серпня) – явно через численні скандали. 

По перше, громадськість обурює, що тільки на першому етапі заплатити 1,75 млрд бюджетних гривень (усього кошторис цього об’єкта на сьогодні складає біля 7,43 млрд гривень) хочуть “цікавому” підряднику, в якого на тендері не було конкурентів (в концерн входять компанії, що легко пов’язуються з бізнесменами, на яких президент Зеленський накладав санкції, і тими, які раніше мали російські паспорти). 

По друге, мешканці Мархалівки і екологи вже подали позови в суди, бо в процесі будівництва військового кладовища треба буде знищити десятки гектарів лісу, а високі грунтові води і відсутність в проєкті централізованої каналізації провокує повномасштабну екологічну катастрофу. 

Читайте: Національне військове кладовище біля Мархалівки: скандали не вщухають

Фото: з відкритих джерел 

КиївВлада

Владислава Олійник

Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Битва за 723 га: Дачний кооператив намагається скасувати реєстрацію землі НПП “Голосіївський”
Битва за 723 га: Дачний кооператив намагається скасувати реєстрацію землі НПП “Голосіївський”
09:00 Обслуговуючий кооператив (ОК) “Гайок-МІ” в рамках двох судових справ намагається скасувати рішення Київради від 2012 року про відведення 723,69 га землі в постійне…
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Іванків
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Іванків
09:00 У серпні поточного року бюджетні замовники селища Іванків Вишгородського району зробили замовлень майже на 2,7 млн гривень. Майже чверть цих грошей “пішла” на…
Гроші в нікуди та сумнівні демонтажі: аудитори перевірили, як в КМДА контролюють благоустрій
Гроші в нікуди та сумнівні демонтажі: аудитори перевірили, як в КМДА контролюють благоустрій
09:00 Аудитори Київської міськдержадміністрації (КМДА) нещодавно завершили перевірку діяльності Департаменту територіального контролю КМДА (раніше – Департамент міського благоустрою) і КП “Київблагоустрій за період 2021-2023…
Banner
QlU7mDx4