НБУ ініціює зміну назви розмінних монет з “копійка” на “шаг”

НБУ ініціює зміну назви розмінних монет з "копійка" на "шаг"

Національний банк України (НБУ) ініціює зміну назви розмінних монет з “копійка” на “шаг”. Після прийняття Верховною Радою відповідних рішень в обіг поступово вводитимуть нові «шаги», а старі «копійки» вилучатимуть.

Про це, як стало відомо КВ, повідомили у Нацбанку.

«Дослідивши історію грошового обігу України, ми дійшли беззаперечного висновку, що така назва для розмінної монети як «копійка» фактично є символом московської окупації. Сьогодні український народ повертає собі все, що було несправедливо в нього вкрадене та понівечене кремлівськими наративами. Саме час відновити справедливість і для грошової системи, очистити монетарний суверенітет від щонайменшої спорідненості з будь-чим московським. Ми маємо своє, питомо українське, слово для визначення дрібних монет — це слово «шаг», — йдеться у повідомленні.

У Нацбанку нагадують, що назва «копійка» має московське, імперське походження. В умовах широкомасштабної російської агресії заміна копійок на шаги є важливим та необхідним кроком, адже сьогодні копійки залишилися в обігу лише у ворожих до України держав.

Повідомляється, що назва «шаг» давнього українського походження, вона уже використовувалася як на території України, так і в українській грошовій лічбі з XVI століття. У часи Української революції 1917–1921 років у реальний грошовий обіг були введені грошові знаки з назвою «шаг», що було закріплено на законодавчому рівні. Із здобуттям Україною незалежності у 1991 році гостро постало питання впровадження власної грошової одиниці. Жваву дискусію викликала потенційна назва для монет — пропонувалися різні назви, зокрема і «шаг» (зразки таких монет навіть були виготовлені Луганським верстатобудівним заводом у 1992 році). Натомість перемогла імперська копійка.

Зокрема НБУ пропонує встановити, що:

  • співвідношення між “копійкою” та “шагом” дорівнюватиме 1:1;
  • Національний банк розроблятиме дизайн та визначатиме порядок введення в обіг “шагів”, а також порядок і строки вилучення з обігу “копійок”.

Розроблені законопроєкти після узгодження з заінтересованими державними органами Національний банк направить для розгляду та схвалення до Верховної Ради України.

У разі ухвалення Верховною Радою України відповідних законів, Національний банк зможе перейти до практичного втілення ініціативи – карбування та введення в обіг українських розмінних монет, номінованих у шагах.

Читайте: НБУ вводить в обіг нові гривні номіналом 50, 500 та 1000 гривень до Дня Незалежності

Фото: НБУ

КиївВлада

Оксана Олійникова

Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Гроші для чиновників: у КМДА відзвітувалися про виконання бюджету міста у першому півріччі 2024 року
Гроші для чиновників: у КМДА відзвітувалися про виконання бюджету міста у першому півріччі 2024 року
09:00 Столична влада відзвітувалася про виконання у першій половині поточного року бюджету міста-2024 та Програми економічного та соціального розвитку (ПЕСР). Ситуація така, що дохідна…
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Київ
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Київ
09:00 В останній місяць літа поточного року столиця неабияк активізувалася в облаштуванні укриттів – на це пішло чверть всіх серпневих замовлень міста, які сягнули…
Битва за 723 га: Дачний кооператив намагається скасувати реєстрацію землі НПП “Голосіївський”
Битва за 723 га: Дачний кооператив намагається скасувати реєстрацію землі НПП “Голосіївський”
09:00 Обслуговуючий кооператив (ОК) “Гайок-МІ” в рамках двох судових справ намагається скасувати рішення Київради від 2012 року про відведення 723,69 га землі в постійне…
Banner
QlU7mDx4