Організатору схеми розкрадання майна в АРМА на 485 млн гривень обрано запобіжний захід (відео)

Організатору схеми розкрадання майна в АРМА на 485 млн гривень обрано запобіжний захід (відео)

Сьогодні, 19 квітня 2023 року, суддя Вищого антикорупційного суду (ВАКС) обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою організатору розтрати арештованого майна на 485 млн гривень. Арештовано фігуранта заочно, адже наразі підозрюваний перебуває у міжнародному розшуку. Адвокат підозрюваного його причетність до справи розкрадання коштів заперечив і навів агрументи на захист свого клієнта.

Про це, як передає KВ, йдеться в повідомленні пресслужби Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП).

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Зазначається, що після затримання фігуранта та його доставки до місця проведення досудового розслідування слідчий суддя вирішить питання про застосування обраного запобіжного заходу. 

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Згідно з повідомленням, власнику низки юридичних компаній, якого слідство вважає організатором розтрати, інкриміновано вчинення злочинів, передбачених ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191,ч. 3 ст. 27,ч  3 ст. 28,ч. 2 ст. 364 КК України.

За даними антикорупційних органів, впродовж 2017-2018 років організатор запропонував голові АРМА запровадити корупційну схему з реалізації арештованого майна. Злочинний план передбачав встановлення контролю за всіма процесами у АРМА – від моменту передачі речових доказів АРМА до їхнього продажу за заниженою вартістю на підконтрольній торговій площадці наперед визначеним компаніям. 

У САП не вказують прізвища підозрюваного, але згідно з повідомленням НАБУ, у січні 2023 року було оголошено в розшук власника низки юридичних фірм Андрія Довбенко. Згідно з інформацією, Довбенка підозрюють як організатора угруповання яке через голову АРМА в 2017-2018 роках запровадило корупційну схему реалізації арештованого майна. 

Відео НАБУ корупція в АРМА –  заволодіння понад пів мільярда гривень:

Адвокат Денис Бугай, який захищає фігуранта справи Андрія Довбенка, прокоментував це так: “Кримінальне провадження здійснюється за фактами нібито незаконної реалізації посадовими особами АРМА та ДП СЕТАМ арештованого майна. Натомість, Довбенко А. ніколи не займав посад в АРМА та ДП СЕТАМ”.

За словами захисника, документи,  подані до суду, “не містять жодної інформації про можливість впливу на осіб, які очолювали ці органи. Що зв’язує Довбенко з значними органами та їх посадовими особами, слідство так і не пояснило”.

Крім цього, адвокат зауважує, що єдиним аргументом слідства, яке покладене в основу підозри Довбенку, є начебто переписка з телефону одного з фігурантів. Фрагменти такої переписки було опубліковано у відповідному відеосюжеті НАБУ.

“Ця приписка не має жодного відношення до Клієнта. Вона очевидно велась із різними (щонайменше чотирма різними особами). За неможливості ідентифікувати таких осіб, слідство безпідставно вказує, що вона велась з Андрієм Довбенком”, – каже Денис Бугай.

Він також підкреслює, що “детективи та прокурор, навіть не бачили таку переписку, не досліджували телефон, на якому вона нібито містилась. В суд було надано протокол огляду протоколу з іншого кримінального провадження, в якому начебто викладено зміст переписки”, а “найбільше здивування викликало те, що детективи знали про рішення суду про заочний арешт ще до його оголошення” (“текст рішення суду ще не підготовлений, його оголошення відбудеться лише 24 квітня. Виникає питання, звідки детектив взнав, які саме доводи прокурора суд взяв до уваги?”).

Читайте: Апеляційний суд взяв під варту колишнього гендиректора ДП “Сетам”

Нагадаємо, 21 лютого 2023 року Апеляційна палата ВАКС взяла під варту колишнього гендиректора ДП “Сетам” з альтернативою внесення застави. Раніше, у грудні 2022 року детективи НАБУ повідомили про підозру в розтраті майна в АРМА на понад 485 млн гривень колишньому очільнику згаданого держпідприємства.

Як інформувала KВ, у липні 2022 року було повідомлено про підозру у зловживанні владою та розтраті понад 426 млн гривень колишньому голові Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА)  Антону Янчуку. Слідство встановило, що голова АРМА діючи спільно з посадовцями агентства у змові з представниками ДП “СЕТАМ”, приватними компаніями та іншими особами організували схему з продажу за заниженою вартістю майна, що було заарештовано в рамках кримінальних проваджень та передано в управління АРМА. 

Читайте: Колишньому голові АРМА Янчуку та ще 4 особам повідомлено про підозру у зловживанні та розтраті на 426 млн гривень

Фото: ВАКС

КиївВлада

Автор:
Олександр Попов
Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
“Київтеплоенерго” закупило 15 австрійських міні-ТЕЦ на рекордні 1,12 млрд гривень
“Київтеплоенерго” закупило 15 австрійських міні-ТЕЦ на рекордні 1,12 млрд гривень
09:00 КП “Київтеплоенерго” на 1,12 млрд гривень замовило півтора десятки когенераційних установок для виробництва тепла та електрики. Для такого обладнання ця вартість закупівлі є…
НАБУ в курсі: Вишневе заплатить 290 млн гривень фірмі соратника Кличка
НАБУ в курсі: Вишневе заплатить 290 млн гривень фірмі соратника Кличка
16:00 У Вишневому не на жарт вирішили зайнятися безпекою школярів – за 291 млн гривень замовлено будівництво укриттів у міській школі №1 та ліцеї…
Без покарання: суд закрив “прострочену” справу щодо мільйонних збитків при реконструкції київського зоопарку
Без покарання: суд закрив “прострочену” справу щодо мільйонних збитків при реконструкції київського зоопарку
12:00 Нещодавно суд закрив одну зі справ щодо “бюджетних розпилів” при здійсненні реконструкції київського зоопарку у зв’язку із закінченням строків давності та звільнив обвинувачену…
Banner
QlU7mDx4