ПАРЄ визнала Голодомор в Україні геноцидом українського народу

ПАРЄ визнала Голодомор в Україні геноцидом українського народу

У четвер, 3 жовтня, Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) одноголосно прийняла резолюцію, яка визнає Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу. ПАРЄ також звертає увагу на сучасні дії росії та закликає міжнародну спільноту допомогти Україні в боротьбі з триваючим геноцидом.

Про це, як передає КВ, повідомила членкиня постійної делегації Верховної Ради в ПАРЄ Євгенія Кравчук (фракція “Слуга народу”).

“Щойно Резолюція “Вшанування 90-х роковин Голодомору – Україна знову стоїть перед загрозою геноциду” була одноголосно прийнята в ПАРЄ. 80 голосів за!”, – розповіла членкиня постійної делегації Верховної Ради в ПАРЄ Євгенія Кравчук.

ПАРЄ визнала Голодомор в Україні геноцидом українського народу Як зазначається, документ закріплює, що колишнє керівництво СРСР навмисно впроваджувало політику, яка призвела до голоду в Україні, прагнучи повністю придушити будь-який український опір тоталітарному комуністичному режиму, підкорити український народ і знищити їхні прагнення та зусилля щодо встановлення незалежної української держави.

Асамблея також визначає, що систематичне знищення спочатку політичних і культурних лідерів, які були культурною основою української нації, а потім мільйонів звичайних українців, було свідомо задумане як геноцид.

“Дуже важливо, що резолюція робить акцент на нинішньому геноцидному нападі росії. Так само, як у 1930-х роках, росія знову використовує їжу як зброю, не лише проти України, але й для загострення глобальної продовольчої нестабільності. Лише катастрофа на Каховській греблі завдала збитків у розмірі 387,71 мільйона доларів США, позбавивши зрошення майже 600 000 гектарів сільськогосподарських угідь. Тому Асамблея визнала Голодомор 1932-1933 років в Україні геноцидом українського народу та закликає всі національні парламенти, які ще цього не зробили, вчинити так само!”, – підкреслила Євгенія Кравчук.

Окрім того, ПАРЄ закликає всі уряди зробити все можливе, щоб допомогти Україні перемогти “триваючий геноцидальний напад на їхню націю та притягнути до відповідальності винних у злочинах проти людяності та військових злочинах, скоєних у контексті російської агресії”.

Нагадаємо, у грудні 2022 року Європейський парламент (ЄП) засудив дії радянської влади часів Сталіна, які призвели до загибелі мільйонів українців, і закликав усі країни та організації, які ще цього не зробили, наслідувати цей приклад і визнати геноцидом Голодомор геноцидом українців. Крім того, депутати ЄП звинуватили нинішній російський режим у порушенні суверенітету та територіальної цілісності України, прагненні ліквідувати Україну як національну державу та знищити ідентичність і культуру її народу.

У січні 2023 року ПАРЄ ухвалила рішення, яким затвердила вимоги щодо створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України. У резолюції значна увага приділена створенню нового міжнародно-правового механізму покарання за злочин агресії.

Читайте: ПАРЄ визнала росію диктатурою, – Дмитро Кулеба 

Фото: Євгенія Кравчук, з відкритих джерел 

КиївВлада

Владислава Олійник

Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Підозра іноземцю: на капремонті гуртожитка “Київпастрансу” могли вкрасти 1,8 млн гривень
Підозра іноземцю: на капремонті гуртожитка “Київпастрансу” могли вкрасти 1,8 млн гривень
09:00 Нацполіція розслідує справу щодо розкрадання 1,8 млн гривень столичного бюджету при здійсненні капремонту одного з гуртожитків КП “Київпастранс” на вул. Мрії (раніше мала…
Finita la Вирлиця: суд поставив крапку у справі щодо повернення столичній громаді берегів озера
Finita la Вирлиця: суд поставив крапку у справі щодо повернення столичній громаді берегів озера
09:00 Столична прокуратура спільно з активістами добилися повернення до комунальної власності ділянки площею 19,72 га в Дарницькому районі біля озера Вирлиця (фактично, водно-болотні угіддя).…
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачала Згурівка
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачала Згурівка
09:00 У серпні в Згурівці через Prozorro було зроблено замовлень на понад 11 млн гривень. Цей місяць відзначився укладенням двох “довгограючих” угод – на…
Banner
QlU7mDx4