Перша в Україні фабрика-кухня в “ГотуЇмо” в Бучі вже три тижні доставляє харчування у три школи. З першого квітня перелік закладів розширюється. Загалом на Київщині безкоштовне гаряче харчування отримують понад 122,5 тисячі учнів. Забезпечено харчування 100% учнів пільгових категорій, у 29 територіальних громадах у 1-4 класах учні харчуються безкоштовно або у співфінансуванні з місцевим бюджетом.
Про це, як передає KВ, йдеться у повідомленні начальника Київської ОВА (ОДА) Руслана Кравченка.
Як зауважив Руслан Кравченко, проєкт фабрики – кухні вдалося реалізувати завдяки американському бізнесмену і філантропу Говарду Баффету.
“За участі ініціаторки реформи шкільного харчування – першої леді Олени Зеленської, послів США, Канади, Фінляндії, Італії, Норвегії, Естонії, представників низки інших посольств та міжнародних організацій, міністерств та відомств в Бучі провели велику партнерську зустріч”, – повідомив начальник КОВА.
Він зауважив, що досвід Київщини поширюватиметься на інші регіони, щоб діти всіх областей без винятку могли щоденно отримувати гаряче харчування. Попри війну реформу реалізовують не лише в школах, а і в дитсадках.
“Щодня збільшуємо кількість її прихильників. Але зміни потребують підтримки. Тому розширюємо коло міжнародних партнерів”, – додав Кравченко.
Зазначається, що на Київщині безкоштовне гаряче харчування отримують понад 122,5 тисячі учнів і їх кількість зростає. Забезпечено харчування 100% учнів пільгових категорій. У 29 територіальних громадах у 1-4 класах всі учні харчуються безкоштовно або у співфінансуванні з місцевим бюджетом.
Крім того, було укладено договір зі Всесвітньою продовольчою програмою ООН. ВПП вже перерахувала понад 14 млн грн 41 громаді Київщини. Це дозволить забезпечити часткове відшкодування витрат на щоденні гарячі страви для учнів 1-4 класів у 111 школах області. Загалом програма охоплює понад 25 тис. дітей Київщини.
Також громади обрали різні форми організації харчування:
-
484 школи – забезпечують харчування персоналом, що перебуває в штаті закладів освіти.
-
95 шкіл – отримують послуги аутсорсингу від підприємств громадського харчування
-
54 школи – користуються доставкою готової продукції
-
12 закладів – працюють як “опорна кухня” та доставляють готові страви до інших закладів освіти.
Як зазначив Руслан Кравченко, до кінця цього року року планується створити ще 25 “опорних кухонь”. Крім того, в Київській області створили 3 Кулінарних хаби, до кінця цього року завершиться навчання 100% працівників шкільних харчоблоків та 30% працівників харчоблоків дитячих садків.
Продовжується модернізація обладнання харчоблоків у 34 закладах освіти.
Нагадаємо, 11 березня 2024 року “ГотуЇмо” – перша в Україні фабрика-кухня в Бучі, почала доставку харчування у три школи. Півтори тисячі порцій було відправлено в Бучанський ліцей №9, де тепер знаходиться опорна кухня. Звідти обіди розподілили також у школи №1 і №2.
Читайте: Руслан Кравченко: Фабрика-кухня в Бучі почала доставку харчування у три перші школи громади (відео)
Фото: Facebook Руслана Кравченка