Полігоном у Бородянці після перевірок екоінспекторів та аудиторів займуться правоохоронні органи, – Держаудитслужба

Полігоном у Бородянці після перевірок екоінспекторів та аудиторів займуться правоохоронні органи, - Держаудитслужба

Держекоінспекції Столичного округу долучилася до перевірки Держаудитслужби полігону у Бородянці. За даними органів контролю, КО БСР “Благоустрій-Бородянка” майже три роки вивозило та приймало сміття на полігон не маючи офіційних тарифів на цю діяльність та забруднюючи довкілля.

Про це KВ стало відомо з повідомлення Держекоінспекції Столичного округу.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Під час аудиту Бородянської міської територіальної громади, який проводила Держаудитслужба із залученням спеціалістів ДЕІ СО було встановлено, що комунальне підприємство КО БСР “Благоустрій-Бородянка”, яке використовує полігон, не має всіх необхідних дозвільних документів для здійснення господарської діяльності із захоронення твердих побутових відходів.

“Полігон не обладнаний необхідними засобами для утилізації відходів та не отримав відповідного висновку з оцінки впливу на довкілля”, – йдеться у повідомленні.

Наразі фахівці Державної екологічної інспекції Столичного округу проводять лабораторні дослідження проб ґрунтів для встановлення факту забруднення, щоб розрахувати шкоду, завдану довкіллю Бородянській селищної громади.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

З’ясувалося, що полігон не обладнаний необхідними засобами для утилізації відходів та не отримав відповідного висновку з оцінки впливу на довкілля.

“Це несе загрозу не лише довкіллю, а й здоров’ю мешканців громади, оскільки є ризики потрапляння інфільтратів у ґрунтові води, річки та місцеві криниці”, – повідомляє Держаудитслужба.

Також зазначається, що КО БСР “Благоустрій-Бородянка” майже три роки вивозило та приймало сміття на місцевий полігон не маючи офіційних тарифів на цю діяльність.

“Але воно здійснювало оплату різним компаніям за послуги вивезення (транспортування) твердих побутових відходів на власний полігон на сумі щонайменше 1,14 млн грн. Із них близько 883 тис. грн отримало  ТОВ “Утілсервіс” та понад 250 тис. грн отримало ТОВ “УТІЛ-СЕРВIС”, – повідомляє Держаудитслужба.

Аудитори зазначають, що за даними системи  Prozzorro наприкінці 2022 р. та у 2023 р. ТОВ “УТІЛ-СЕРВІС”, ТОВ “Утілсервіс”, ТОВ “Укр-Еко-Сервіс” укладали договори на послуги з розміщення твердих побутових відходів на полігоні у с. Нове Залісся, зібраних та вивезених не лише з селища Бородянка, але й з інших населених пунктів Бучанського району на суму понад 2,5 млн грн.

“Таким чином, бездіяльність посадових осіб КО БСР “Благоустрій-Бородянка” призвела до незаконного розміщення твердих побутових відходів іншими компаніями на комунальній землі, які отримали понад 3,64 млн грн доходу”, – повідомляє Держаудитслужба.

 Після завершення перевірки матеріали аудиту будуть направлені до правоохоронних органів для притягнення винних осіб до відповідальності.

Читайте: Боярка заплатить 2,5 млн гривень за вивезення 5000 кубометрів сміття

Фото: Держекоінспекції Столичного округу

КиївВлада

Автор:
Оксана Олійникова
Рекомендуємо до перегляду
Витрачені в 2023 році на ремонт столичних парків “Орлятко” і “Юність” гроші могли бути розкрадені
Витрачені в 2023 році на ремонт столичних парків “Орлятко” і “Юність” гроші могли бути розкрадені
09:00 Нацполіція вивчає факти можливих розтрати і привласнення бюджетних коштів при здійсненні капітальних ремонтів та реконструкцій парків “Юність” та “Орлятко” у Солом’янському районі Києва.…
“Київтеплоенерго” закупило 15 австрійських міні-ТЕЦ на рекордні 1,12 млрд гривень
“Київтеплоенерго” закупило 15 австрійських міні-ТЕЦ на рекордні 1,12 млрд гривень
09:00 КП “Київтеплоенерго” на 1,12 млрд гривень замовило півтора десятки когенераційних установок для виробництва тепла та електрики. Для такого обладнання ця вартість закупівлі є…
НАБУ в курсі: Вишневе заплатить 290 млн гривень фірмі соратника Кличка
НАБУ в курсі: Вишневе заплатить 290 млн гривень фірмі соратника Кличка
16:00 У Вишневому не на жарт вирішили зайнятися безпекою школярів – за 291 млн гривень замовлено будівництво укриттів у міській школі №1 та ліцеї…
Banner
QlU7mDx4