Правоохоронці знову завітали з обшуками до КП “Київтеплоенерго”

Правоохоронці знову завітали з обшуками до КП “Київтеплоенерго”

Сьогодні, 19 вересня, представники Дарницького управління Нацполіції вкотре прийшли з обшуком до комунального підприємства «Київтеплоенерго» у справі щодо технічного переоснащення заводу «Енергія». У Київській міській державній адміністрації (КМДА) назвали дії правоохоронців свавіллям та такими, що загрожують зупинкою будівництва важливого екологічного об’єкта в Києві.

Про це КВ стало відомо з повідомлення пресслужби КМДА.

Як повідомляється, правоохоронці прийшли з обшуками до комунального підприємства «Київтеплоенерго» у справі щодо технічного переоснащення заводу «Енергія». В КМДА нагадали, що рік тому з того самого приводу поліцейські вже проводили обшуки. Усі необхідні документи правоохоронцям нібито було надано в повному обсязі. 

В КМДА зазначають, що нібито ж чотири дублюючих кримінальних провадження у різних підрозділах одного і того ж правоохоронного органу – Національній поліції.

“Такі дії є грубим процесуальним порушенням, можуть носити ознаки свідомого тиску та бути спробою «множення» порожніх справ. Адже при проведенні розслідувань прямо заборонено повторне внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР) за одними й тими ж обставинами”, – прокоментували дії поліції в столичній держадміністрації.

Згідно з повідомленням, наразі правоохоронці хочуть віднайти 18 видів різних документів, які раніше їм уже були надані для проведення об’єктивного розслідування. Крім того, представники Дарницького управління Нацполіції нібито хочуть вилучити оригінали проєктної документації “надважливого для Києва екологічного об’єкта”, результатом будівництва якого має стати п’ятикратне підвищення екологічності роботи сміттєспалювального заводу, що приведе його роботу до стандартів Європейського Союзу. 

“Вилучення проєктної документації провокує зупинку будівельних робіт та поставить під загрозу реалізацію всього проєкту”, – заявили в КМДА.

Також в КМДА зауважили, що напередодні опалювального сезону завод «Енергія» перебуває у щорічному плановому ремонті, а взимку від його роботи залежить опалення цілих мікрорайонів Дарницького району. Тому у столичній адміністрації вважають дії правоохоронців цілеспрямованим політичним тиском, що може призвести до зриву опалювального сезону більше ніж для 300 житлових будинків.

В КМДА також зазначають, що КП «Київтеплоенерго» вже неодноразово наголошувало на системному тиску з боку правоохоронних органів, що вже нібито мало негативні наслідки для роботи об’єктів критичної інфраструктури міста та навіть зриву важливих закупівель.

“Підприємство висловлює сподівання, що здоровий глузд матиме пріоритет над амбіціями, а розслідування проходитиме в межах норм чинного законодавства. І це дасть змогу продовжити будівництво важливого для Києва екологічного об’єкта та не зірве підготовку заводу до надскладного опалювального сезону 2024–2025 років”, – заявили в столичній держадміністрації.

Нагадаємо, в жовтні 2023 року співробітники Державного бюро розслідувань (ДБР) провели обшуки в приміщеннях столичних теплоелектроцентралей (ТЕЦ), які знаходяться в підпорядкуванні КП “Київтеплоенерго”. Тоді правоохоронці вказували на те, що такі заходи здійснюються в рамках справи за фактом “розкрадання коштів під час ремонту енергетичного обладнання, зруйнованого обстрілами”, але жодних деталей щодо цих “розпилів” вони не уточнили. В КП “Київтеплоенерго” тоді заявили, що слідчі намагаються зайти на режимні енергетичні об’єкти, доступ до яких законодавчо обмежений в умовах воєнного стану, і що працівники ДБР здійснюють відеозйомку, “грубо порушуючи безпекові норми, адже зараз енергетична інфраструктура є головною мішенню ворога”.

Читайте: ДБР проводить обшуки на столичних ТЕЦ

На початку 2023 року Держаудитслужба повідомила, що КП “Київтеплоенерго” за 3,5 роки наробило порушень і недоліків на рекордні 20,28 млрд гривень, із яких було остаточно втрачено 3,26 млрд гривень. Майже третину загальної суми порушень – 7,7 млрд гривень – склали втрати тепла і води внаслідок критичного стану мереж. Серед іншого: незаконні витрати коштів без підтверджуючих документів, завищення вартості замовлених робіт, сумнівне “успадкування” боргів ПАТ “Київенерго”, переплати при закупівлях газу, нарахування “зайвих грошей” своїм працівникам тощо. 

Читайте: Порушень на 20 мільярдів: результати державної перевірки КП “Київтеплоенерго”

КП “Київтеплоенерго” з 22 грудня 2018 року керує В’ячеслав Бінд. Це підприємство підпорядковане Департаменту ЖКІ КМДА, який з 17 липня 2017 року очолює вищезгаданий Дмитро Науменко. Сферу ЖКГ у Києві з 2014 року контролює заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

Фото: wikimapia.org

КиївВлада
Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Нацполіція розслідує розкрадання бюджету на капітальних ремонтах зелених зон Києва
Нацполіція розслідує розкрадання бюджету на капітальних ремонтах зелених зон Києва
09:00 Нацполіція розслідує чергові факти можливих “бюджетних розпилів” при проведенні низки капітальних ремонтів столичних зелених та “відпочинкових” зон. В рамках кримінального провадження, відкритого в…
Хліб та міни: як сапери та фермери очищують Київщину від мін та вибухівки
Хліб та міни: як сапери та фермери очищують Київщину від мін та вибухівки
09:00  Тисячі гектарів родючих сільгоспугідь Київщини заміновані вибухонебезпечними предметами. Якнайшвидше очищення від цих залишків війни важливе не лише для економіки країни, а й для…
У Києві планово обстежать 20 шляхопроводів, естакад та мостів
У Києві планово обстежать 20 шляхопроводів, естакад та мостів
15:00 До кінця цього року за результатами тендерів КП “Київавтошляхміст” 20 столичних шляхопроводів, естакад та мостів мають технічно обстежити. За відповідні роботи КП готове…
Banner
QlU7mDx4