Прокуратура закидає Київському річковому порту недоплату ренти на 52 млн гривень

Прокуратура закидає Київському річковому порту недоплату ренти на 52 млн гривень

Подільська окружна прокуратура Києва здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні стосовно начебто заниження протягом 2019-2021 років ПрАТ “Київський річковий порт” податкових зобовʼязань з ренти за користування надрами. Правоохоронці у досудовому розслідуванні встановили, що внаслідок цього до бюджету не надійшло понад 52,4 млн гривень.

Про це, як передає КВ, йдеться в повідомленні видання “Надра.Інфо” з посиланням на оприлюднену ухвалу Подільського районного суду міста Києва.

“За результатами аналітичного дослідження встановлено заниження ПрАТ “Київський річковий порт” податкових зобовʼязань з рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин внаслідок невірного визначення вартості одиниці товарної продукції гірничого підприємства, а саме піску на загальну суму 52 438 540,8 грн, в тому числі: за 2019 рік – 15 858 655,34 грн; за 2020 рік – 13 242 343,15 грн; за 2021 рік – 23 337 542,38 грн, що підтверджується висновком судової економічної експертизи”, – цитує видання ухвалу суду.

“…в результаті умисної протиправної діяльності голови правління ПрАТ “Київський річковий порт” ОСОБА_6 у період з 01.01.2019 по 02.02.2022, за податкові звітні періоди 2019 – 2021 роки, до державного бюджету України не надійшло рентної плати за користування надрами у розмірі 52 438 540,8 грн, які в сім тисяч і більше разів перевищують установлений законодавством неоподатковуваний мінімум доходів громадян, що призвело до фактичного ненадходження до державного бюджету України коштів в особливо великих розмірах”, – йдеться тексті ухвали.

У  “Надра.Інфо” зауважили, що екскерівниці Київпорту 15 серпня 2024 року було повідомлено про підозру. В судовому засіданні 22 серпня  прокурор просив застосувати запобіжний захід у вигляді застави 242 240 грн. Але натомість суд зобовʼязав підозрювану прибувати за кожною вимогою до слідчого, прокурора чи суду у визначений час; не відлучатися з Києва без дозволу; повідомляти про зміну свого місця проживання та/або місця роботи; здати на зберігання свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

Як зазначили у виданні, кінцевими бенефіціарними власниками Київського річкового порту (безпосередньо або через компанії Climardon Holding LTD (Кіпр), чи ТОВ “Сант Гален Холдінг”, чи ТОВ “Сучасне партнерство”) є Ірина Коваленко, Світлана Бродська, Юрій Бродський, Леся Гасич, Богдан Ревук, Ірина Терещенко ( дані YouControl).

“За даними YouControl, в 2019-2021 рр.. ПрАТ «Київський річковий порт» очолювала Мальвіна Підлужна. Єдиним родовищем піску, яким користувався Київпорт, було Ново-Українське в акваторії річки Дніпро в Київській обл.. В грудні 2021 р. спецдозвіл № 672 анулювали в добровільному порядку”, – інформували у “Надра.Інфо”

Зазначається, що в червні 2024 р. акціонери товариства ухвалили рішення про реорганізацію ПрАТ у ТОВ “Київський річковий порт”. За даними Держгеонадр, станом на липень дійсними спецдозволами на надра Київський річковий порт не володів.

Нагадаємо, у червні цього року стало відомо, що Державна служба геології та надр України погодила компанії ТОВ “Вістерс Лейн” спецдозвіл на видобування піску на Вишгородському родовищі – без аукціону, на пʼять років. 

Читайте: ЗМІ: Держгеонадра дозволили Бродському видобуток піску біля Київської ГЕС

Крім того, як інформувала КВ, у травні цього року Держгеонадр погодила внесення змін у спеціальний дозвіл №5467 на користування ділянкою кварцового піску Підгірна в Київській області, – геологічне вивчення піску кварцового у якості сировини для виробництва скляних виробів, з дослідно-промисловою розробкою.

Читайте: Мальвіна Підлужна і партнери взяли в користування ділянку кварцового піску на Київщині

Фото: ілюстративне, Укррічфлот

КиївВлада

Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Гроші для чиновників: у КМДА відзвітувалися про виконання бюджету міста у першому півріччі 2024 року
Гроші для чиновників: у КМДА відзвітувалися про виконання бюджету міста у першому півріччі 2024 року
09:00 Столична влада відзвітувалася про виконання у першій половині поточного року бюджету міста-2024 та Програми економічного та соціального розвитку (ПЕСР). Ситуація така, що дохідна…
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Київ
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Київ
09:00 В останній місяць літа поточного року столиця неабияк активізувалася в облаштуванні укриттів – на це пішло чверть всіх серпневих замовлень міста, які сягнули…
Битва за 723 га: Дачний кооператив намагається скасувати реєстрацію землі НПП “Голосіївський”
Битва за 723 га: Дачний кооператив намагається скасувати реєстрацію землі НПП “Голосіївський”
09:00 Обслуговуючий кооператив (ОК) “Гайок-МІ” в рамках двох судових справ намагається скасувати рішення Київради від 2012 року про відведення 723,69 га землі в постійне…
Banner
QlU7mDx4