СБУ повідомила про підозру ексочільникам Оленівської колонії, де відбувся теракт рашистів

СБУ повідомила про підозру ексочільникам Оленівської колонії, де відбувся теракт рашистів

Служба безпеки та Офіс Генерального прокурора зібрали доказову базу на двох воєнних злочинців рф, причетних до масового вбивства українських військовополонених на тимчасово захопленій частині території Донеччини у липні 2022 року. Йдеться про колаборанта Сергія Євсюкова – колишнього керівника так званої «Волноваської колонії днр» у селищі Оленівка, та його колишнього першого заступника – колаборанта Дмитра Нейолова.

Про це, як стало відомо КВ, повідомляє СБУ.

За даними слідства, обидва фігуранти займали свої «посади», коли в ніч на 29 липня рашисти влаштували вибухи на території окупаційної тюрми.

Тоді внаслідок вогневого ураження загинули щонайменше 50 українських військовослужбовців, які перебували в ув’язненні. Дев’ятеро з них загинули через ненадання невідкладної медичної допомоги. Майже 150 отримали поранення.

Обидва фігуранти усвідомлювали наслідки вибухів та кількість постраждалих, але умисно зволікали з евакуацією поранених до медичних установ.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили Євсюкову та Нейолову про підозру за ч. 2 ст. 28 та ч. 2 ст. 438 (жорстоке поводження з військовополоненими, поєднане з умисним вбивством, вчинене за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу України.

У листопаді 2022 року обох фігурантів окупанти «замінили на посадах». Наразі вони переховуються від правосуддя на тимчасово захопленій частині території Донеччини.

Нагадаємо, у травні 2022 року ГУР Міноборони, ЗСУ, Національна Гвардія, Прикордонна служба розпочали спільну операцію з порятунку захисників Маріуполя та “Азовсталі”. Зокрема 211 важкопоранених бійців евакуювали через гуманітарний коридор в тимчасово окуповану Оленівку. Згодом стало відомо, що у російському полоні перебувають більше ніж 2,5 тисячі українських бійців з “Азовсталі”. У ніч на 29 липня в одному з приміщень колонії в Оленівці, де перебували українські полонені, стався вибух.

Читайте: Обстріл колонії в Оленівці здійснили росіяни, щоб приховати тортури над українськими полоненими, – Генштаб ЗСУ 

Як писала KВ, місія ООН мала прибути до тимчасово окупованого міста Оленівка у Донецькій області у вересні 2022 р. Вона мала з’ясувати обставини вибуху, від якого загинули та отримали поранення українські військовополонені.

Читайте: Від удару рашистів по Оленівці загинули близько 40 українських полонених, ще 130 – отримали поранення

На початку 2023 року Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш розпустив місію зі встановлення фактів щодо вибуху в Оленівській колонії 29 липня 2022 року, внаслідок якого загинули десятки українських військових.

Читайте: Генсек ООН розпустив місію, яка мала розслідувати вибух в Оленівській колонії

Фото: Офіс генпрокурора, відкриті джерела

КиївВлада

Геннадій Олійников

Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Іванків
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Іванків
09:00 У серпні поточного року бюджетні замовники селища Іванків Вишгородського району зробили замовлень майже на 2,7 млн гривень. Майже чверть цих грошей “пішла” на…
Гроші в нікуди та сумнівні демонтажі: аудитори перевірили, як в КМДА контролюють благоустрій
Гроші в нікуди та сумнівні демонтажі: аудитори перевірили, як в КМДА контролюють благоустрій
09:00 Аудитори Київської міськдержадміністрації (КМДА) нещодавно завершили перевірку діяльності Департаменту територіального контролю КМДА (раніше – Департамент міського благоустрою) і КП “Київблагоустрій за період 2021-2023…
Київщина придбала майже дві сотні шкільних автобусів, але чому потреба в них постійно зберігається
Київщина придбала майже дві сотні шкільних автобусів, але чому потреба в них постійно зберігається
09:00 В рамках підготовки до нового навчального року освітній департамент Київської області придбав 41 шкільний автобус за понад 141 млн гривень. Ці кошти зібрали…
Banner
QlU7mDx4