СБУ викрила схему ухилення від мобілізації: затримано двох керівників ТЦК на Київщині та їхнього спільника

СБУ викрила схему ухилення від мобілізації: затримано двох керівників ТЦК на Київщині та їхнього спільника

Служба безпеки України (СБУ) ліквідувала схему ухилення від мобілізації на Київщині, в рамках якої двоє керівників районних ТЦК та їхній спільник “заробили” понад 1 мільйон доларів на підробці документів для ухилянтів. Під час обшуків було вилучено понад 1,2 мільйона доларів, зокрема 300 тисяч готівкою у затриманих посадовців. Зловмисникам загрожує до 8 років позбавлення волі.

Про це КВ дізналася із повідомлення пресслужби СБУ.

Як зазначається, у результаті комплексних заходів на Київщині затримано трьох організаторів оборудки. Ними виявились очільники двох районних ТЦК столичного регіону та їхній спільник – громадянин країни Південного Кавказу.

“Під час обшуків у помешканнях та автомобілях затриманих виявлено понад 1,2 млн американських доларів. Більшість вилученої готівки фігуранти зберігали у спеціально облаштованих схованках під підлогою та за обшивкою стін власних осель. Як встановило розслідування, фігуранти пропонували військовозобов’язаним своє сприяння в уникненні призову на підставі підроблених документів про непридатність до служби за станом здоров’я”, – розповіли у СБУ.

За матеріалами справи, вартість таких «послуг» становила 37 тисяч доларів з одного ухилянта.

У пресслужбі підкреслили, що у цю суму входила підготовка повного «пакета» документів, зокрема фіктивних меддовідок, а також «супровід» ухилянтів під час проходження військово-лікарської комісії.

“Для реалізації схеми посадовці військкоматів використовували особисті зв’язки серед представників ВЛК, яких «втемну» залучали до злочинної схеми. Потім фіктивні документи використовували для зняття потенційних призовників з військового обліку, що давало їм можливість втекти за кордон. Для пошуку ухилянтів та передачі грошей посадовці ТЦК залучили свого знайомого-іноземця”, – повідомили у Службі безпеці.

Посередника затримали у столичному ресторані, коли він одержував 50 тисяч доларів від нових клієнтів. Після цього в службових кабінетах затримали обох посадовців ТЦК. Додатково під час обшуків в оселі іноземця виявлено велику кількість зброї, зокрема пістолет з глушником, походження якої зараз встановлюється.

Наразі слідчі Служби безпеки оголосили затриманим про підозру. Зловмисникам загрожує до 8 років тюрми.

Зокрема, СБУ затримала начальника ТЦК Бучанського району Леоніда Викочка та начальника ТЦК Бориспільського району Сергія Русина. Також, під час обшуку у них вилучено 300 тисяч доларів готівкою.

Читайте: У Києві викрили спільників, які переправляли військовозобов’язаних через кордон за 6500 доларів

Фото: СБУ 

КиївВлада

Владислава Олійник

Рекомендуємо до перегляду
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Київ
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Київ
09:00 В останній місяць літа поточного року столиця неабияк активізувалася в облаштуванні укриттів – на це пішло чверть всіх серпневих замовлень міста, які сягнули…
Битва за 723 га: Дачний кооператив намагається скасувати реєстрацію землі НПП “Голосіївський”
Битва за 723 га: Дачний кооператив намагається скасувати реєстрацію землі НПП “Голосіївський”
09:00 Обслуговуючий кооператив (ОК) “Гайок-МІ” в рамках двох судових справ намагається скасувати рішення Київради від 2012 року про відведення 723,69 га землі в постійне…
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Іванків
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Іванків
09:00 У серпні поточного року бюджетні замовники селища Іванків Вишгородського району зробили замовлень майже на 2,7 млн гривень. Майже чверть цих грошей “пішла” на…
Banner
QlU7mDx4