СБУ викрила три корупційні схеми ухилення від мобілізації на Київщині та в інших областях (фото)

СБУ викрила три корупційні схеми ухилення від мобілізації на Київщині та в інших областях (фото)

Служба безпеки України спільно з Національною поліцією ліквідували три схеми ухилення від мобілізації, які діяли у Київській, Черкаській та Закарпатській областях. Серед затриманих — керівники приватних університетів, посадовці військово-лікарських комісій та інші організатори, які допомагали ухилянтам за гроші уникати призову через фальшиві документи або фіктивне зарахування до навчальних закладів.

Про це КВ дізналася із повідомлення пресслужби Служби безпеки України (СБУ).

Зокрема, на Закарпатті затримано ректора та проректора приватного університету, які без вступних екзаменів зараховували ухилянтів на бакалаврат до власного та іноземного вишів.

“Фігуранти обіцяли таким «студентам» безперешкодне оформлення відстрочки. Для цього керівництво закарпатського університету залучило до незаконної діяльності посадовця військової служби правопорядку. Після викриття СБУ місцева комісія Ужгородського РТЦК та СП скасувала раніше надані відстрочки від призову 225 ухилянтам, які скористалися «студентською схемою»”, – йдеться у повідомленні.

Також, на Київщині викрито заступника директора фінансового коледжу і двох його підлеглих, які «задніми числами» оформлювали своїх клієнтів до аспірантури.

“Для реалізації злочину фігуранти «супроводжували вступ» ухилянтів до приватного науково-дослідного інституту як студентів коледжу, в якому вони насправді не навчалися. У такий спосіб ухилянти отримували можливість на відстрочку від мобілізації та виїзду за кордон. Вартість таких «послуг» становила до 8 тис. американських доларів з клієнта”, – розповіли у СБУ.

У Київській обласній прокуратурі зазначили, що такі «послуги» коштували від 5 до 10 тисяч доларів – правоохоронці зафіксували більше 50 таких фактів.

“Під час проведення обшуків у підозрюваних виявили та вилучили посвідчення аспірантів, списки військовозобов’язаних, а також записи про суми отриманих грошових коштів. Наразі організатору схеми обрано запобіжний захід у виді тримання під вартою без визначення розміру застави, ще двом підозрюваним – домашній арешт”, – наголосили у Київській обласній прокуратурі.

Крім того, викрито трьох представників військово-лікарської комісії у Черкасах, які продавали ухилянтам фальшиві висновки про непридатність до військової служби за станом здоров’я.

Повідомляється, що до незаконної діяльності організатори залучили медсестру, яка підшукувала потенційних клієнтів та підтримувала зв’язок між ними та фігурантами з ВЛК.

Наразі всім фігурантам (відповідно до вчинених злочинів) повідомлено про підозру. Зловмисникам загрожує до 8 років позбавлення волі.

Нагадаємо, на початку жовтня Служба безпеки України (СБУ) нейтралізувала масштабне злочинне угруповання, яке організувало схеми ухилення від військової служби, заробивши на цьому понад 40 мільйонів гривень. Зокрема, у Київській та Харківській областях затримано 14 осіб, вилучено тисячі фальшивих документів і підроблених печаток. Зловмисникам загрожує до 10 років ув’язнення.

Читайте: На Закарпатті затримали киянина, який “зайцем” намагався виїхати автобусом до Італії

Фото: Служба безпеки України

КиївВлада

Владислава Олійник

Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Продана обороноздатність: Дмитра Ісаєнка можуть позбавити можливості будуватися на території заводу “Радар”
Продана обороноздатність: Дмитра Ісаєнка можуть позбавити можливості будуватися на території заводу “Радар”
09:00 У столичному господарському суді наразі вирішується доля ЖК “Stanford” на вул. Предславинській, 35. Ще у березні 2024-го Департамент земельних ресурсів КМДА подав позов…
“Бюджетні розпили” у “Київводфонді”: правоохоронці вручили вже п'ять підозр
“Бюджетні розпили” у “Київводфонді”: правоохоронці вручили вже п’ять підозр
09:00 Столичні правоохоронці продовжують слідство за фактом ймовірних розтрати і привласнення бюджетних коштів при будівництві двох артезіанських свердловин та бюветного комплексу в Оболонському та…
Нацполіція розслідує розкрадання бюджетних коштів при ремонтах “Київміськсвітлом” мереж зовнішнього освітлення
Нацполіція розслідує розкрадання бюджетних коштів при ремонтах “Київміськсвітлом” мереж зовнішнього освітлення
09:00 Головне управління Нацполіції Києва розслідує факти можливих розтрати і привласнення бюджетних коштів при проведенні капітальних ремонтів мереж вуличного освітлення на 13 вулицях в…
Banner
QlU7mDx4