СБУ затримало екснардепку, що заробляла на ухилянтах

СБУ затримало екснардепку, що заробляла на ухилянтах

СБУ затримала в Києві колишню народну депутатку, яка разом зі спільниками щомісяця заробляла на ухилянтах до 100 тис. доларів. За даними ЗМІ, йдеться про Ірину Сисоєнко з фракції “Самопоміч” у ВР VIII скликання.

Про це КВ дізналася з повідомлення Служби безпеки України (СБУ).

За даними слідства, посадовиця організувала масове виготовлення та продаж фіктивних документів про отримання групи інвалідності через професійні захворювання.

Основними клієнтами зловмисників були потенційні призовники, які планували використати підробку для зняття з військового обліку та незаконного виїзду за кордон.

За наявними даними, щомісяця незаконна діяльність зловмисників на чолі з ексдепутаткою приносила прибуток у майже 100 тис. американських доларів.

Ця сума розподілялась між усіма спільниками, серед яких були двоє колег організаторки: завідувачі відділень медустанови, лікар-профпатолог та координатор протиправної діяльності медиків на Львівщині. Також до схеми були залучені декілька посадовців медико-соціальних експертних комісій західного регіону.

“Спочатку ухилянтів фіктивно оформляли на амбулаторне лікування, потім «діагностували» в них професійне захворювання, а далі призначали групу інвалідності. У результаті комплексних заходів у Києві «на гарячому» затримано організаторку схеми та її спільника з Львівщини, який передавав їй «відкат» у розмірі 32 тис. доларів США. Під час обшуків за місцями роботи і проживання фігурантів виявлено понад 40 млн гривень, меддокументи та чорнові записи з обліком клієнтів”, – сказано в релізі СБУ.

“Двоє посередників підшукували працівників вугільної промисловості, які у зв’язку зі шкідливими умовами праці мали право оформити групу інвалідності, однак, не могли цього зробити через бюрократію. Для того, щоб спростити процедуру, з них вимагали по 3-4 тисячі доларів США. За гроші фіктивне проходження медичного огляду займало лише 1-2 дні. Після цього медичні документи пацієнтів відправлялись до Києва до державної медичної установи, працівники якої за попередньо отриманими списками підтверджували наявність хвороб та сприяли встановленню інвалідності. Зібрані з пацієнтів гроші щомісячно передавали у Київ керівництву медустанови і в подальшому розподілялися між учасниками схеми”, – додають подробиць у Київській міській прокуратурі.

На підставі зібраних доказів організаторці злочинного угруповання і чотирьом його учасникам повідомлено про підозру (відповідно до вчинених злочинів) за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 3 та ч. 4 ст. 368 (прийняття пропозиції або одержання неправомірної вигоди службовою особою з використанням наданого їй службового становища);
  • ч. 3 ст. 369-2 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди для себе чи третьої особи за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави).

Зловмисникам загрожує до 12 років тюрми з конфіскацією майна.

За інформацією видання «Слово і діло», йдеться про Ірину Сисоєнко – її було обрано до парламенту VIII скликання за списком партії «Самопоміч».

2019 року Сисоєнко  балотувалася до ВР нинішнього скликання у першій десятці партії ексголови СБУ Ігоря Смешка. Нині  обіймає посаду заступниці директора із загальних питань Інституту медицини праці ім. Ю.І. Кундієва.

Читайте: Ухилянство через “кримінал”: викрито нову схему “відстрочки” від призову

Фото: СБУ, Київська міська прокуратура

КиївВлада

Олексій Ігнатьєв

Рекомендуємо до перегляду
БЕБ заблокувало розчистку озера Синє в Києві
БЕБ заблокувало розчистку озера Синє в Києві
16:45 Не встиг БЕБ скасувати тендер, як "Плесо" знову оголошує процедуру пошуку підрядника по розчистці озера Синє.
Справи насущні: скільки та на що у травні 2024-го витрачали Чабани
Справи насущні: скільки та на що у травні 2024-го витрачали Чабани
09:00 Протягом травня селищною владою Чабанів Фастівського району через Prozorro було зроблено замовлень рівно на 3 млн гривень. Одну третину цієї суми спрямували на…
Дрони для фронту: як, за скільки і які громади Київщини озброюють ЗСУ
Дрони для фронту: як, за скільки і які громади Київщини озброюють ЗСУ
09:00 З початку 2024 року громади Київщини активно закуповують безпілотні літальні апарати, дрони та квадрокоптери для потреб ЗСУ. Майже за пів року 24 громади…
Banner
QlU7mDx4