Скасування статусу «обмежено придатний»: у Міноборони пояснили зміни процедур у ВЛК

У Міноборони пояснили зміни

У суботу, 4 травня 2024 року, вступили у дію норми, які змінюють деякі процедури ВЛК. Зокрема скасовується статус «обмежено придатний» – залишається лише «придатний та непридатний».

Про це КВ стало відомо з повідомлення Департаменту охорони здоров’я Міністерства оборони України.

Зазначається, що змінюють Положення про військово-лікарську експертизу у Збройних силах України відповідно до Наказу міністра оборони України N 402.

Скасовується статус «обмежено придатний» – залишається лише «придатний та непридатний». 

Водночас встановлюються обмеження щодо особливостей проходження служби відповідно до стану здоров’я, а саме:

  • придатні (повністю);
  • до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони

Крім того, у наказі переглянуті критерії придатності:

  • Оновлені критерії побудовані на поєднанні Міжнародного класифікатора хвороб та споріднених проблем охорони здоров’я МКХ-10 та ступеню порушення функцій. Довідник МКХ-10 містить декілька тисяч діагнозів.
  • У кожній групі захворювань можуть бути як придатні, так і непридатні, залежно від ступеня порушення функцій.
  • Переглянуто вимоги до стану здоров’я військовослужбовців Десантно-штурмових військ, Морської піхоти в особливий період.
  • Визначено вимоги до стану здоров’я військовослужбовців, які проходять службу (відбираються для проходження служби) у штурмових підрозділах Сухопутних військ та Сил територіальної оборони ЗС України.

Також зазначається, що у зміни у наказі передбачають впровадження принципів прозорості,  неупередженості, доброчесності, відповідальності.

Крім того, врегульовані висновки ВЛК при встановленні причинного зв’язку травм під час полону.

Також змінена процедура оскарження постанов ВЛК. Повторне ВЛК проходиться в іншому закладі охорони здоров’я.

“Важливо: фактично скасовано індивідуальну оцінку придатності. Тепер члени ВЛК не можуть приймати рішення на власний розсуд, а будуть керуватися лише чіткими нормами. Це дозволить унеможливити корупційні прояви”, — зазначили в Міноборони.

Ступінь придатності до військової служби встановлюється ВЛК відповідно до Розкладу хвороб, пояснення до Розкладу хвороб та таблиці додаткових вимог до стану здоровʼя (додатки 1-3 Положення про Військово-лікарську експертизу в ЗСУ).

До 4 лютого 2025 року чоловіки 18-60 років, що мали статус «обмежено придатний» мають пройти ВЛК.

Водночас людина не приходить до ВЛК за власною ініціативою. Направлення на ВЛК має надати:

  • для військовозобов’язаного — ТЦК та СП
  • для військовослужбовця — командир частини або заклад охорони здоров’я, в якому військовослужбовець проходить лікування або реабілітацію, ТЦК та СП, в якому він стоїть на обліку під час своєї відпустки.

Нагадаємо, 11 квітня 2024 року Верховна Рада України на пленарному засіданні прийняла в цілому законопроєект про мобілізацію. 16 квітня Президент підписав “Проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку. 17 квітня в офіційному парламентському виданні «Голос України» закон опублікували.  Він набирає чинності через місяць після опублікування.

Читайте: ТЦК за кордоном не працюватимуть – Міноборони

Фото: відкриті джерела

КиївВлада

Олександр Попов

Поділитися
Поділитися
Поділитися
QlU7mDx4

Рекомендуємо до перегляду

Сміттєві війни: суд зобов’язав ТОВ “Утілсервіс” відшкодувати Бородянці понад 1,2 млн гривень
09:56 Обласна прокуратура у Господарському суді Київської області домоглася від місцевого підприємства відшкодування понад 1,2 млн гривень на користь  Бородянської громади. Причиною стало самовільне…
Втрати на понад 433 млн гривень: правоохоронці розслідують махінації в сфері паркування Києва
09:00 Столичні правоохоронці продовжують фіксувати численні порушення в діяльності КП “Київтранспарксервіс”. Наразі в рамках двох кримінальних проваджень слідчі вивчають факти втрати цим підприємством і,…
Справи насущні: скільки та на що у квітні 2024-го витрачав Київ
09:00 У квітні поточного року загальна вартість публічних замовлень столиці сягла 3,3 млрд гривень, що на 650 млн гривень більше, ніж місяцем раніше. Найбільшу…
QlU7mDx4