Спілка письменників ініціює закриття музею Булгакова в Києві

Спілка письменників ініціює закриття музею Булгакова в Києві

Секретаріат Національної спілки письменників України (НСПУ) заявив про недопустимість функціонування в Києві музею російського письменника М.Булгакова. Замість нього пропонується створити музей видатного українського композитора Олександра Кошиця, який мешкав у цьому будинку до 1906 року.


Про це, як передає KВ, йдеться в заяві Секретаріату НСПУ, опублікованій на facebook – сторінці голови Національної спілки письменників Михайла Сидоржевського.


Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

У Секретаріату НСПУ зауважили, що російський письменник М.Булгаков ненавидів Україну і паплюжив її у своїх творах. Натомість заслуги видатного українського композитора Олександра Кошиця як українського культурного діяча є дуже вагомими не лише для України, а й для всього світу.


Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Після повномасштабного вторгнення росії в суверенну незалежну Україну в нашому культурному просторі постало актуальне питання в доцільності вивчення творчості російських письменників в навчальних закладах України, у функціонуванні музеїв таких письменників на території України, а також у перейменуванні вулиць, названих на честь таких культурних діячів”, – йдеться у заяві.

У заяві нагадали, що серед постраждалих від постійних обстрілів і бомбувань із боку росії є не лише українські громадяни, а й культурні заклади України – школи, бібліотеки, університети тощо, і деякі з них геть зруйновані й уже не підлягають відбудови.

“Тому виникає закономірне питання: чи може – після жаху смертей і руйнувань, який чинить росія в Україні, після проявів геноциду і намагання знищити українську державність, – чи може в самому центрі Києва й далі працювати музей письменника, який люто ненавидів Україну і її незалежність, а також паплюжив, як тільки міг, її у своїх творах, наприклад, у романі “Біла гвардія” (1925 р)”, – зауважили письменники.

У заяві звертають увагу, що Булгаков, по суті, є одним із предтеч “русского міра”. 

“…це яскраво відбито в його небезпечних книжках, де він оспівав і возвеличив не лише царат і монархію, а  й нелюдську жорстокість, яка притаманна росіянам і є основною рисою російської нації”, – йдеться у зверненні.

На думку письменників, існування такого музею, яким наразі ще й опікується держава, паплюжить героїчну українську історію не лише минувшини, а й сьогодення. 

“Наша пропозиція чітка: закрити музей Булгакова; всі музейні експонати передати на архівне зберігання в Національний музей літератури; у приміщенні, де розміщувався музей Булгакова, створити музей видатного українського композитора Олександра Кошиця, який мешкав у цьому будинку до 1906 року і його заслуги як українського культурного діяча є дуже вагомими не лише для України, а й для всього світу. Тому увічнення пам’яті цієї видатної постаті буде і логічним, і беззаперечним, і слушним”, – запропонували у НСПУ.

З повним текстом заяви можете ознайомитись на сторінці Голови НСПУ. 


Нагадаємо, у середині серпня ц.р. в Києві з будівлі “жовтого” корпусу Київського національного університету імені Тараса Шевченка демонтували меморіальну дошку Михайлу Булгакову. Дошку зняли зняли з фасаду будівлі Інституту філології, що розташована за адресою бульвар Шевченка, 14 (жовтий корпус університету).


Читайте: У Києві перенесуть або демонтують 32 монументи радянським діячам


Фото: kyivmaps


КиївВлада

Автор:
Олександр Попов
Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Київ виділив 10 млн гривень громадам області (на що пішли гроші)
Київ виділив 10 млн гривень громадам області (на що пішли гроші)
16:00 Цьогоріч дві громади Київщини – Козинська селищна та Феодосіївська сільська – вчергове отримали зі столичного бюджету по 5 млн гривень в якості компенсації…
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
09:00 Протягом червня 2024 року Рокитне Білоцерківського району Київщини здійснило публічних закупівель на 2,33 млн гривень. Найбільшою покупкою селища став модульний будинок, де цілодобово…
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
09:00 Правоохоронці розслідують факти порушень законодавства при будівництві житлових будинків на більш ніж 6,9 га землі столичного Академмістечка. Мова йде про забудову на земельних…
Banner
QlU7mDx4