Справа Майдану: за вбивства учасників Революції гідності судитимуть командира львівського “Беркуту”

До суду скеровано обвинувальний акт стосовно командира батальйону міліції особливого призначення “Беркут” ГУМВС України у Львівській області та помічника начальника штабу цього підрозділу. Колишнім силовикам інкримінують організацію теракту та вбивства мітингувальників у центральній частині Києва 18 лютого 2014 року.

Про це, як передає KВ, йдеться в повідомленні Офісу генерального прокурора.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

“Слідством встановлено, що командир львівського “Беркуту” за пособництва свого підлеглого – помічника начальника штабу, виконуючи явно злочинний наказ керівництва Міністерства внутрішніх справ України та ГУМВС України в Києві, організував вчинення підпорядкованими співробітниками терористичного акту та умисних вбивств мітингувальників”, – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що для цього експравоохоронець забезпечив застосування підпорядкованими співробітниками МОП “Беркут” спеціальних засобів та вогнепальної зброї, у тому числі спорядженої боєприпасами із свинцевою кулею та картеччю. Це призвело до вбивства 3 мітингувальників, спричинення тяжких тілесних ушкоджень 5, середньої тяжкості – 43, легких – 77.

Після цього обвинувачений організував привласнення вогнепальної зброї (10 помпових рушниць Форт-500) для приховування її використання 18 лютого 2014 року підлеглими працівниками спецпідрозділу.

За інформацією правоохоронців, колишній командир спецпідрозділу працював у правоохоронних органах росії та, маючи громадянство країни-агресора, шляхом обману набув громадянство України, якого в результаті був позбавлений.

Обвинуваченим інкриміновано:

  • незаконне перешкоджання організації або проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій; 

  • перевищення влади та службових повноважень; 

  • умисне вбивство; 

  • нанесення умисних тяжких, середньої тяжкості та легких тілесних ушкоджень; 

  • вчинення терористичного акту; привласнення вогнепальної зброї .

Колишні правоохоронці на підставі рішень суду з 2023 року знаходяться під вартою.

Зауважимо, що у повідомленні не називають  прізвище експравоохоронця, але згідно з інформацією аналітичної системи Youcontrol, на той час посаду командира батальйону міліції особливого призначення “Беркут” ГУМВС України у Львівській області займав Ростислав Пацеляк.

Нагадаємо, навесні 2023 року ДБР повідомило про підозру колишньому командиру “Беркуту” під керівництвом якого підрозділ з Львівщини разом з іншими 18 лютого 2014 року застосували фізичну силу, спецзасоби, у тому числі світло-шумові гранати виробництва рф, помпові рушниці, що були споряджені патронами зі свинцевою картеччю, проти мітингувальників на Інститутській в  Києві та прилеглих до неї вулицях. Згодом екссиловику інкримінували ще й привласнення 10 помпових рушниць для приховування їх використання під час розстрілу учасників акції протестів.

Читайте: Екскомандиру львівського “Беркуту” повідомлено про нову підозру в справі Майдану

Фото: ОГП

КиївВлада

Автор:
Олександр Попов
Поділитися
Поділитися
Поділитися
QlU7mDx4

Рекомендуємо до перегляду

Втрати на понад 433 млн гривень: правоохоронці розслідують махінації в сфері паркування Києва
09:00 Столичні правоохоронці продовжують фіксувати численні порушення в діяльності КП “Київтранспарксервіс”. Наразі в рамках двох кримінальних проваджень слідчі вивчають факти втрати цим підприємством і,…
Справи насущні: скільки та на що у квітні 2024-го витрачав Київ
09:00 У квітні поточного року загальна вартість публічних замовлень столиці сягла 3,3 млрд гривень, що на 650 млн гривень більше, ніж місяцем раніше. Найбільшу…
Підкуп експертів і тиск на свідків: керівнику “Київмедспецтрансу” загрожує до 12 років позбавлення волі
09:00 Директору КО “Київмедспецтранс” Віталію Безносюку (на колажі) загрожує до 12 років позбавлення волі за низку корупційних правопорушень. Наразі він є офіційним підозрюваним в…
QlU7mDx4