Стало відомо, як окупанти поводилися у Чорнобилі (відео)

Стало відомо, як окупанти поводилися у Чорнобилі (відео)

Українські телевізійники показали місця дислокації російського ворога у Чорнобильській зоні і що від них залишилось. Окупанти у своїй звичній манері вивозили побутову техніку та нищили майно держпідприємств. Тільки одному з них росіяни завдали збитків щонайменше на 400 мільйонів гривень.

Про це KВ стало відомо з документального фільму “Видимий Ворог”, який відзняла команда Першого загальнонаціонального телеканалу України (Суспільне Мовлення України).

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Окупант зайшов на територію Чорнобильської зони відчуження одразу – 24 лютого. Журналісти зібрали спогади самопоселенців, рятувальників та співробітників зони відчуження. Усього, в окупації знаходилось близько трьох тисяч працівників зони, включаючи тих, що перебували у сусідніх населених пунктах. 

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Основні колони військової техніки йшли з напрямку КПП “Вільча”. Росіяни пересувались кількома напрямками, а подекуди, навіть майже не існуючими дорогами.

“Спершу було КПП “Вільча”. Там поряд були побудовані певні оборонні споруди, їх розвідка спрацювала, і вони почали потужний обстріл з “градів”. Далі йшли через білоруський населений пункт Гдень, через річку Прип’ять і потім вже “Бенівка”. Додатково, вони використовували дві лісові дороги. Вони існували на старих радянських картах, але фактично, їх майже не було. Вони прорізали дві дороги через ліс і болото, втрачаючи дуже багато ресурсу”, — коментує Віталій Яворський, комендант 1 комендатури 9 прикордонного загону ДПСУ.

Стало відомо, як окупанти поводилися у Чорнобилі (відео)

Фото: скріншот з відео


Основними місцями дислокації окупантів були Рудий ліс, Асфальтний завод та село Черевач. У самому Чорнобилі було влаштовано “штаб” і “комендатуру” — у приміщеннях ДП.

Стало відомо, як окупанти поводилися у Чорнобилі (відео)

Фото: скріншот з відео

Державне підприємство “Центральне підприємство з поводження з радіоактивними відходами” (ДП “ЦППРВ”) суттєво постраждало від російського мародерства. Росіяни крали автомобілі і вивозили їх до Білорусі. Що вивезти не вдалося – нищили й ламали.

“До окупації, до 24 лютого в нас було близько 160 одиниць техніки. З них майже 25% – нещодавно оновленої. На неї встигли тільки номери повішати. Машини ще не проїхали й тисячі кілометрів. Коли вони зайшли сюди, все що могли, вони вивезли до Білорусі. На кожній машині в нас стояли трекери. Ми бачали, що ця техніка знаходиться вже навіть у Мінську. Що вони не змогли завезти – вони просто різали, били й ламали. Тут нічого живого не було, тут був жах, не було на що дивитись”, – згадує Ігор Палкін, начальник транспортного цеху ДП “ЦППРВ”.

Схожа ситуація й на ДП “Екоцентр”, якому за розрахунками самого підприємства, було завдано збитків щонайменше на 400 мільйонів гривень. Там росіяни вкрали сучасну мобільну лабораторію, комп’ютери, і навіть розгромили сховище джерел іонізуючого випромінювання. У сховищі зберігалось 6 радіоактивних рідких джерел, яких після російського перебування знайти вже не вдалось. Чи були вони знищені, або випиті росіянами – встановити не вдалось.

Самопоселенці також згадують мародерство з боку окупанта. Вони звично вивозили пральні машинки та унітази, й запитували, навіщо місцевим два туалети – вдома та на вулиці і шукали “бандерівців”. 

“Перші 4 дня орки не ходили по домах. Чую – гавкають собаки. Виходжу, а вони вже в одного сина, в другого сина, повиламували двері в хатах, повикидали меблі. Шукали вони АТОшників, націоналістів, “Правий сектор” й “Азов”. Казали, що вони стріляли дітей у Донецьку. Я кажу їм, що я російськомовна і мене тут ніхто не пригнічує – кого ви прийшли рятувати? Вони погоджуються й питають: “а навіщо вам два туалети?”, “а навіщо вам паркани?”, “а в вас ще є асфальт є?”, – згадує жителька Чорнобиля, Галина Волошина.

Як раніше писала KВ, у 37-мі роковини трагедії на Чорнобильській атомній електростанції Володимир Зеленський вшанував пам’ять ліквідаторів, загиблих унаслідок аварії на ЧАЕС.

Читайте: Президент Зеленський вшанував пам’ять загиблих у Чорнобильській катастрофі (фото)

Фото: Громадське.

КиївВлада

Автор:
Анастасія Олійник
Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Київ виділив 10 млн гривень громадам області (на що пішли гроші)
Київ виділив 10 млн гривень громадам області (на що пішли гроші)
16:00 Цьогоріч дві громади Київщини – Козинська селищна та Феодосіївська сільська – вчергове отримали зі столичного бюджету по 5 млн гривень в якості компенсації…
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
09:00 Протягом червня 2024 року Рокитне Білоцерківського району Київщини здійснило публічних закупівель на 2,33 млн гривень. Найбільшою покупкою селища став модульний будинок, де цілодобово…
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
09:00 Правоохоронці розслідують факти порушень законодавства при будівництві житлових будинків на більш ніж 6,9 га землі столичного Академмістечка. Мова йде про забудову на земельних…
Banner
QlU7mDx4