Суд арештував організатора заволодіння 62 млн гривень у справі Держспецзв’язку (відео)

Суд арештував організатора заволодіння 62 млн гривень у справі Держспецзв'язку (відео)

Сьогодні, 22 листопада, слідчий суддя ВАКС обрав запобіжний захід особі, яку слідство вважає організатором схеми заволодіння державними коштами у сумі понад 62 млн грн під час закупівлі Державною службою спеціального зв’язку та захисту інформації України (Держспецзв’язку) засобів інформатизації для створення системи захищених реєстрів даних. Правоохоронці не називають імені заарештованого. Нагадаємо ексголові Держспецзв’язку Юрію Щиголю (на фото) та його заступнику раніше повідомили про підозру у заволодінні державними коштами у сумі понад 62 млн гривень. Ймовірним організатором схеми заволодіння коштами Держспецзв’язку за інформацією ЗМІ є IT-підприємець Роман Коваль.

Про це KВ стало відомо з повідомлення САП.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

“Суд частково задовольнив клопотання детективів НАБУ, погоджене прокурором САП, та застосував до указаного підозрюваного запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення 50 млн грн застави та покладенням процесуальних обов’язків у разі її внесення”,- йдеться у повідомленні.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Ймовірним організатором схеми заволодіння коштами Держспецзв’язку є IT-підприємець Роман Коваль, повідомляє Центр протидії корупції.

“В разі внесення застави на Коваля будуть покладені певні обовʼязки, зокрема не спілкуватися з іншими підозрюваними та свідками, здати закордонний паспорт, не виїжджати за межі Києва та с.Вишеньки. Рішення ухвалив слідчий суддя ВАКС Ігор Строгий”, – повідомляє Центр протидії корупції.

За даними слідства, впродовж 2020-2022 років Роман Коваль у змові із керівництвом Держспецзв’язку розробив схему заволодіння бюджетними коштами, виділеними на закупівлю обладнання та програмного забезпечення. Для цього залучили дві підконтрольні компанії, а закупівлю засекретили, аби уникнути відкритих торгів та забезпечити їх перемогу.

З цими фірмами підпорядковане Держспецзв’язку ДП уклало договори на постачання відповідного ПЗ та послуг та перерахувало у 2021-2022 рр. кошти у сумі понад 285 млн грн. Тоді як реальна вартість нібито становила 223 млн грн.

Згідно з даними сервісу YouControl, Коваль був співвласником компаній ТОВ “2К Консалтинг” і ПрАТ “Атлас”. Також Роман Коваль володіє 50% компанії “Медирент”, створеної 1995-го року ним самим та Юрієм Шуткою. Фірма спеціалізується на випуску програмного забезпечення.

У 2018-му році “Медирент” розробляв для Фонду держмайна Єдину базу даних звітів про оцінку за 830 000 грн. На початку 2019-го року ЦВК виділила майже 16 млн грн на модифікацію та підтримку інформаційно-аналітичної системи “Вибори президента України”. Удосконаленням системи зайнялася також компанія “Медирент”. У 2020-му фірма отримала тендерів на 82,07 млн гривень, у 2021-му — на 71,12 млн гривень.

До цього на замовлення ЦВК “Медирент” спільно з “Науково-виробничим підприємством “Проком” розробили інформаційно-аналітичні системи “Вибори президента України-2014”, “Позачергові вибори народних депутатів України-2014”, “Місцеві вибори-2015”.

Як писала KВ, 20 листопада за процесуального керівництва прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) детективи Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) повідомили про підозру у заволодінні державними коштами у сумі понад 62 млн гривень голові Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України (Держспецзв’язку), його заступнику та іншим службовим особам. Паралельно Кабінет міністрів України (КМУ) звільнив очільника Держспецзв’язку та його заступника із займаних ними посад.

Майже одночасно з виходом релізу САП стало відомо, що КМУ прийняв такі кадрові рішення про звільнення: Щиголя Юрія Федоровича з посади Голови Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України та Жору Віктора Володимировича з посади заступника Голови Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації.

Читайте: САП та НАБУ повідомили про підозру щойно звільненим керівникам Держспецзв’язку

Нагадаємо, Юрій Щиголь був призначений на посаду Голови Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації Українив липні 2020 року.

Фото: відкриті джерела

КиївВлада

Автор:
Оксана Олійникова
Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Finita la Вирлиця: суд поставив крапку у справі щодо повернення столичній громаді берегів озера
Finita la Вирлиця: суд поставив крапку у справі щодо повернення столичній громаді берегів озера
09:00 Столична прокуратура спільно з активістами добилися повернення до комунальної власності ділянки площею 19,72 га в Дарницькому районі біля озера Вирлиця (фактично, водно-болотні угіддя).…
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачала Згурівка
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачала Згурівка
09:00 У серпні в Згурівці через Prozorro було зроблено замовлень на понад 11 млн гривень. Цей місяць відзначився укладенням двох “довгограючих” угод – на…
Кримінальний капремонт: Нацполіція розслідує “оновлення” столичного кінотеатру “Краків”
Кримінальний капремонт: Нацполіція розслідує “оновлення” столичного кінотеатру “Краків”
09:00 Правоохоронці вивчають факти можливих розтрати і привласнення бюджетних коштів при здійсненні капітального ремонту кінотеатру “Краків” у Дніпровському районі столиці. У Нацполіції зазначають, що…
Banner
QlU7mDx4