Суд заборонив проросійську партію екс-нардепа Мураєва “Наші”

Суд заборонив проросійську партію екс-нардепа Мураєва “Наші”

Восьмий апеляційний суд Львова заборонив партію “Наші”, яку Рада національної безпеки і оборони (РНБО) і Міністерство юстиції (Мін’юст) вважають проросійською. Майно партії та всіх її осередків, згідно з рішенням суду, передається державі. Це вже четверта партія, заборонена в судовому порядку. 

Про це KВ стало відомо з повідомлення громадської організації “Рух “Чесно”.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

“Аргументи Міністерства наразі громадськості невідомі, оскільки колегія суддів у складі Матковської, Кузьмича і Улицького не допустила на засідання журналістів та представників громадськості. Причиною недопуску вказали карантинні обмеження і внутрішнє розпорядження суду, хоча ще вчора, 13 червня, подібні обмеження не завадили публічності розгляду аналогічних справ стосовно партій “Соціалісти” та “Справедливість та розвиток” і Рух ЧЕСНО висвітлював перебіг судових засідань”, – йдеться у повідомленні.

Рішення колегії суддів може бути оскаржене у Верховному Суді.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм Подписаться

Рух “Чесно” нагадує, що партія “Наші” постала із амбіцій Євгенія Мураєва, який у політиці став помітним з 2006 року. Тоді він вперше став депутатом Харківської обласної ради від партії “Віче” (зараз “Акцент”). 

Після невдалої спроби попасти до парламенту у списку блоку “Кучма” в 2007 році Мураєв знову обрався до Харківської облради, але вже від Партії регіонів (2010). Від неї ж він вперше пройшов до парламенту у 2012 році (181 округ). У 2014 році Мураєв знову переміг на 181 окрузі, вже як самовисуванець. У парламенті політик приєднався до фракції Опозиційний блок (цю партію суд заборонив 8 червня). 

У 2017 році Євгеній Мураєв спільно з Вадимом Рабіновичем почав розвивати партію “За життя”. Досвід швидкого зростання впізнаваності цієї партії Мураєв згодом використає для розкрутки власної партії. Рейтинг “За життя” вдалося підвищити досить швидко – в першу чергу через однойменні авторські програми Вадима Рабіновича на телеканалах 112 та NewsOne. На той момент NewsOne належав Євгенію Мураєву (формально, його батьку), а сам він був головою політради партії.

Але влітку 2018 року до партії приєднався Віктор Медведчук, з чим Мураєв не погодився і покинув “За життя”. Тоді ж він продав NewsOne соратнику Медведчука держзраднику Тарасу Козаку. Вже у жовтні 2018 року Мураєв буквально одночасно запустив рекламну кампанію своєї нової політичної партії “Наші” та новоствореного телеканалу “Наш”, лого якого так само працювало на підвищення впізнаваності партії.

Після тривалої і досить масштабної кампанії політик зареєструвався кандидатом у президенти й у березні зняв свою кандидатуру на користь Олександра Вілкула. Зняття своєї кандидатури на президентських виборах забезпечило Мураєву перше місце у списку партії “Опозиційний блок” до парламенту, в тому ж таки 2019 році. Але ця партія парламентською не стала. 

Рекламні ж кампанії особисто Мураєва мали конвертуватися у наступну президентську кампанію і припинилися лише після заборони телеканалу “Наш” та з початком повномасштабного вторгнення рф. Мураєв після російського вторгнення зник з медійного простору. Медіа повідомляють, що політик виїхав до Росії.

Нагадаємо, напередодні Восьмий апеляційний адміністративний суд у Львові заборонив партію “Справедливість та розвиток”. Ця партія не фігурувала у списку РНБО, але Міністерство юстиції все одно направило до суду позов щодо її ліквідації разом із документами по всіх партіях зі списку Радбезу. Вчора була заборонена ще одна партія – “Соціалісти”.

Читайте: Услід за “Опоблоком” суд заборонив проросійську партію “Соціалісти”

Як інформувала KВ, 2 травня ц.р. Верховна Рада прийняла закон №7172-1 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони політичних партій”.

Партії має заборонити суд, позови подає Мін’юст з огляду на прописані в законі ознаки проросійських політсил (виправдання чи глорифікація російського вторгнення в Україну і все з цим пов’язане).

Раніше, 20 березня Рада національної безпеки та оборони України ухвалила рішення призупинити будь-яку діяльність на території країни низки партій, які мають зв’язки з російською федерацією. Під заборону, зокрема, потрапила партія “Опозиційна платформа – За життя” (ОПЗЖ).

Потім, 14 квітня під час закритого пленарного засідання Верховної Ради було оголошено рішення про призупинення існування фракції ОПЗЖ в парламенті. 21 квітня в парламенті створили депутатську групу “Платформа за життя та мир”, до якої увійшли більшість депутатів, що складали розпущену фракцію ОПЗЖ (очолив нову групу співголова забороненої “ОПЗЖ” Юрій Бойко).

8 червня відбулося закрите засідання щодо заборони “Опоблоку”.

Наразі відомо, що Мін’юст подав позови про заборону таких партій як “Опозиційна платформа – За життя”, “Партія Шарія”, “Наші”, “Ліва опозиція”, “Союз лівих сил”, “Держава”, “Прогресивна соціалістична партія України”, “Соціалістична партія України”, “Блок Володимира Сальдо”. 

Читайте: В середині літа можуть з’явитись перші судові рішення щодо заборони проросійських партій, – Малюська

Фото: “Рух “Чесно”

КиївВлада

Автор:
Олексій Ігнатьєв
Рекомендуємо до перегляду
Київ виділив 10 млн гривень громадам області (на що пішли гроші)
Київ виділив 10 млн гривень громадам області (на що пішли гроші)
16:00 Цьогоріч дві громади Київщини – Козинська селищна та Феодосіївська сільська – вчергове отримали зі столичного бюджету по 5 млн гривень в якості компенсації…
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
09:00 Протягом червня 2024 року Рокитне Білоцерківського району Київщини здійснило публічних закупівель на 2,33 млн гривень. Найбільшою покупкою селища став модульний будинок, де цілодобово…
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
09:00 Правоохоронці розслідують факти порушень законодавства при будівництві житлових будинків на більш ніж 6,9 га землі столичного Академмістечка. Мова йде про забудову на земельних…
Banner
QlU7mDx4