Суд закрив провадження у справі реорганізації “Довженко-Центра”

Суд закрив провадження у справі реорганізації “Довженко-Центра"

Північний апеляційний господарський суд Києва закрив провадження у справі щодо визнання незаконним наказу про реорганізацію державного підприємства (ДП) “Національний центр Олександра Довженка” (“Довженко-Центр”).

Про це, як стало відомо КВ, розповіли на сайті “Довженко-Центру”.

“Повного тексту рішення ще немає, але одне з обґрунтувань — непідсудність справи господарському суду”, — йдеться у повідомленні.

У Довженко-Центрі також зазначили, що таке рішення суду не означає, що наказ про реорганізацію був законним.

Читайте: Господарський суд визнав незаконною реорганізацію ДП “Довженко-Центр”

Нагадаємо, 17 серпня 2022 року стало відомо, що Державне агентство України з питань кіно (Держкіно) видало наказ про реорганізацію Довженко-Центру, що де-факто означає ліквідацію національного кіноархіву, який з 1994 року послідовно займається збереженням, дослідженням та популяризацією українського кіно.

19 серпня 2022 року стало відомо, що ситуація з Національним центром Олександра Довженка (Довженко-центр), а саме наказ про його реорганізацію сколихнула громадськість. На сайті Кабінету Міністрів 17 серпня розмістили петицію про скасування реорганізації Довженко-центру. 18 серпня сайті електронних петицій Президента України також з’явилась петиція з закликом зберегти Довженко-Центр,та його кіноархів. Автори петицій впевнені, що наказ про реорганізацію Довженко-Центру, який видало Державне агентство України з питань кіно, фактично означає ліквідацію національного кіноархіву.

22 серпня 2022 року громадська рада при Держкіно вимагала відкликати рішення про реорганізацію Довженко-Центру. У раді вважали це рішення сумнівним і непрозорим.

14 вересня 2022 року КВ повідомила, що електронна петиція на сайті Кабміну щодо скасування реорганізації “Довженко-Центру” набрала понад 25 тисяч підписів. А 12 жовтня 2022 року Кабінет міністрів Дениса Шмигаля відповів відмовою на петицію щодо скасування реорганізації “Довженко-центру”. Мовляв, “Довженко-центр” неприбуткове підприємство та не покриває всі видатки за рахунок доходів.

2 листопада 2022 року голова Держкіно Марина Кудерчук призначила Юлію Каждан новим виконувачем обов’язків генерального директора Довженко-Центру. Екс-керівницю, що виконувала обов’язки гендиректора центру, Олену Гончарук, відсторонено з посади після проведеного аудиту центру. Наступного дня, 3 листопада 2022 року, колектив “Довженко-Центру” відреагував на призначення очільниці кінологів своїм керівником. Він назвав дії Державного агентства України з питань кіно “рейдерським захопленням”.

12 листопада 2022 року під столичним “Довженко-Центром” зібрались протестувальники на акцію “Руки геть від Довженко-Центру”. А 15 листопада 2022 року після наради у міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка Держкіно призупинило дію наказу про реорганізацію “Довженко-Центру” до завершення повного аудиту й обрання нового керівника.

18 листопада 2022 року КВ повідомила, що тимчасово виконувачка обов’язків генерального директора Довженко-Центру Юлія Каждан відмовилась виконувати свої професійні обов’язки.

В результаті, 25 січня Держкіно закінчило прийом документів від кандидатів на посаду генерального директора ДП “Національний центр Олександра Довженка”. На конкурс подалися п’ятеро кандидатів. І 6 лютого стало відомо, що виконуюча обов’язки керівника Національного центру Олександра Довженка, директорка Музею кіно Олена Гончарук знову перемогла в конкурсі на посаду керівника Довженко-центру.

Раніше КВ повідомила, що Голосіївська окружна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт стосовно колишнього начальника регіонального відділення Фонду державного майна України (ФДМУ) по Києву. Чиновника звинувачують у службової недбалості при операціях по оренді майна Національного центру Олександра Довженка зі збитком у у 8,5 млн гривень.

Читайте: У справі про 8,5 млн гривень збитків на оренді майна Довженко-центру судитимуть експосадовця ФДМУ

Фото: відкриті джерела

КиївВлада

Оксана Олійникова

Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Київ виділив 10 млн гривень громадам області (на що пішли гроші)
Київ виділив 10 млн гривень громадам області (на що пішли гроші)
16:00 Цьогоріч дві громади Київщини – Козинська селищна та Феодосіївська сільська – вчергове отримали зі столичного бюджету по 5 млн гривень в якості компенсації…
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
09:00 Протягом червня 2024 року Рокитне Білоцерківського району Київщини здійснило публічних закупівель на 2,33 млн гривень. Найбільшою покупкою селища став модульний будинок, де цілодобово…
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
09:00 Правоохоронці розслідують факти порушень законодавства при будівництві житлових будинків на більш ніж 6,9 га землі столичного Академмістечка. Мова йде про забудову на земельних…
Banner
QlU7mDx4