Торгівельно-розважального комплексу на березі озера Вирлиця не буде, – прокуратура

Торгівельно-розважального комплексу на березі озера Вирлиця не буде, – прокуратура

17 вересня Київський еколого-культурний центр (КЕКЦ) разом із Київською міською прокуратурою виграли  Верховний  (Касаційний  господарський) суд України проти Київради та забудовників та фірми “Мрія-Інвест”. Ділянку площею майже 20 га та вартістю понад 1 млрд грн повернуто у комунальну власність.

Про це КВ стало відомо з повідомлення Київської міської прокуратури та пресрелізу КЕКЦ.

Встановлено, що ділянку біля озера Вирлиця, яка ще з 1994 року зарезервована як цінна природна територія, що має значну рекреаційну цінність, Київрада відвела приватній структурі під будівництво торговельно-розважального та офісно-виставкового комплексу.

Тож прокурори Спеціалізованої екологічної прокуратури та Дарницької окружної прокуратури міста Києва звернулись з позовом до Господарського суду Києва про визнання цього рішення Київради незаконним, а також просили суд визнати недійсним договір оренди землі.

“Суд погодився з позицією прокуратури про те, що спірна ділянка знаходиться в межах прибережної захисної смуги озера Вирлиця та в межах його акваторії. У зв’язку з цим надання цієї землі під комерційну забудову є грубим порушенням земельного та водного законодавства”, – повідомляє прокуратура.

Як зазначає КЕКЦ, Київрада у 2005 р. незаконно віддала забудовникам 20 га на київському озері Вирлиця під будівництво розважального центру.

“Слід сказати, що близько року тому КЕКЦ і депутат Київради Євгенія Кулеба хотіли озеро Вирлиця заповідати, але  їм завадили це зробити голова Земельної комісії Київради “ударовець” Терентьєв та депутат Київради “ударовець” Лимар. Саме під їх впливом та сприянням забудовників Київрада, яка зараз складається на 70% із забудовників та їхніх помічників, двічі провалила голосування за заповідання  озера Вирлиця”, – йдеться у повідомленні.

Раніше КВ писала, що столична прокуратура намагається в судовому порядку добитися розірвання укладеного з ТОВ “Мрія-Інвест” договору оренди ділянки площею 19,72 га на березі озера Вирлиця (Дарницький район Києва). Свою позицію правоохоронці аргументують, зокрема, тим, що в 90-х роках минулого століття міська влада зарезервувала цю територію для створення заповідної зони. Також прокурори вказують на те, що Київрада взагалі не мала права здійснювати цей землевідвід, адже частина даної ділянки фактично є водоймою. При цьому для компанії-орендаря ситуація ускладнюється ще й тим, що в рамках інших двох справ суди не поспішають визнавати за нею право на сусідню ділянку площею 6,16 га та скасовувати окремі пункти “екологічного” висновку, які обмежують її в реалізації планів з будівництва ТРЦ на цій території.

Читайте: Наполеглива мрія: доля забудови столичного озера Вирлиця вирішується в судах

Як повідомляли в червні Наші Гроші, засновником ТОВ «Мрія-Інвест» є кіпрська компанія «Барвен Холдинг Лімітед».

Донедавна співзасновником фірми було ТОВ «XXI століття», власником якого раніше була кіпрська компанія XXI Century Investments Public Limited. До 2011 року «ХХІ Сенчері Інвестментс Паблік Лімітед», одного з провідних девелоперів в Україні, контролював екс-депутат Київради, екс-заступник міністра регіонального розвитку Лев Парцхаладзе. З 2012 року контроль над компанією оформили бізнесмени Олександр Ярославський і Олег Салмін. На початку 2015 року Ярославський повідомив журналістам, що продав свою частку у XXI Century Investments. За даними «Економічної правди», у липні 2014 року про покупку частки в «XXI Століття» повідомив глава і засновник інвестиційної компанії «Конкорд Капітал» Ігор Мазепа. Між тим, «Новое время» повідомляє, що партнером Салміна став нардеп Ігор Палиця, соратник олігарха Ігоря Коломойського.

Салмін розповів «Новому времени», що довго шукав фінансування проекту на о. Вирлиця, і врешті у 2019 році продав свою долю. За даними видання, покупцем проекту по будівництву ТРЦ Вирлиця став екс-нардеп від Партії регіонів Віталій Хомутиннік через свій інвестиційний фонд «Каскад-Інвест».

У 2018-2020 рр керівником «Мрія-Інвест» був Юрій Іонанов, шкільний друг мера Віталія Кличка, а також колишній керівник благодійної організації Klitschko Foundation (Фонд Кличка). Нинішнім керівником «Мрія-Інвест» є Наталя Науменко.

Читайте: Прокуратура вимагає повернути громаді Києва землю на березі притоки озера Вирлиця вартістю 27 млн гривень

Фото: КЕКЦ

КиївВлада

Оксана Олійникова

Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Більше коштів на армію та Подільсько-Воскресенський міст: Київрада відкоригувала бюджет і програму соцекономрозвитку
Більше коштів на армію та Подільсько-Воскресенський міст: Київрада відкоригувала бюджет і програму соцекономрозвитку
15:00 Київрада вчергове внесла зміни до бюджету міста-2024, а також відкоригувала Програму економічного та соціального розвитку (ПЕСР) у розрізі видатків на 2024 рік. Таким…
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачало Коцюбинське
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачало Коцюбинське
09:00 В серпні поточного року Коцюбинське назамовляло товарів, послуг та робіт сумарно на 3,87 млн гривень. Більше 60% цих коштів “розійшлося” на підготовку до…
Нацполіція розслідує розкрадання бюджету на капітальних ремонтах зелених зон Києва
Нацполіція розслідує розкрадання бюджету на капітальних ремонтах зелених зон Києва
09:00 Нацполіція розслідує чергові факти можливих “бюджетних розпилів” при проведенні низки капітальних ремонтів столичних зелених та “відпочинкових” зон. В рамках кримінального провадження, відкритого в…
Banner
QlU7mDx4