У Києві викрили схему незаконного відшкодування понад 55 млн гривень ПДВ з використанням пільг осіб з інвалідністю (відео)

У Києві викрили схему незаконного відшкодування понад 55 млн гривень ПДВ з використанням пільг осіб з інвалідністю (відео)

Правоохоронці викрили схему незаконного отримання відшкодування податку на додану вартість (ПДВ) шляхом маніпуляцій з пільгами, що мають люди з інвалідністю. До організації оборудок причетні вже колишні столичні податківці, депутат райради Київщини, адвокат та керівники комерційних структур. 

Про це, як передає KВ, йдеться в повідомленні пресслужби ГУ Нацполіції України.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Згідно з податковим законодавством України підприємства, на яких працюють особи з інвалідністю і які безпосередньо беруть участь у виробничій діяльності, звільняються від сплати податку на додану вартість та податку на прибуток”, – зауважили в повідомленні.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Зазначається, що саме цю пільгу було використано у схемі. Службові особи низки товариств подавали до державних органів фіктивні дані про працівників, які мають інвалідність та начебто беруть участь у виробничому процесі. 

Надалі фігуранти подавали заяви про відшкодування ПДВ до податкових органів. 

“Керівник відділу столичної податкової служби та його співробітник, котрі також були задіяні у схемі, не перевіряли належним чином інформацію та погоджували документи, на підставі яких товариства отримували кошти”, – йдеться в повідомленні.

За результатами експертного дослідження у такий спосіб комерційні структури безпідставно отримали з бюджету понад 55 млн гривень.

Як зауважили в Нацполіції, до  організації та функціонування оборудки причетні 10 осіб з чітким розподілом ролей: контроль за всіма діями фігурантів, підготовка необхідної документації, ведення бухгалтерії, комунікація з податківцями тощо. 

Серед підозрюваних – колишні посадовці столичної податкової служби, адвокат, керівники комерційних структур, депутат однієї з районних рад Київщини, мешканці Києва та області. 

Всім 10 учасникам злочинної організації поліцейські повідомили підозру. Залежно від ролі та участі у злочинній діяльності дії підозрюваних кваліфіковані за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 та 3. ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 3 та 5 ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем);

  • ч. 1 та 2 ст. 255 (Створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній);

  • ч. 2 ст. 364 (Зловживання владою або службовим становищем);

  • ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 366 (Службове підроблення).

Наразі затримано трьох підозрюваних. Вирішується питання щодо обрання всім учасникам злочинної організації запобіжних заходів.


Читайте: “Відкати” і “афілійовані компанії”: від правоохоронців вимагають “зайнятися” чиновниками КМДА, які “борються” з незаконним паркуванням

Фото:  ГУ Нацполіції

КиївВлада

Автор:
Олександр Попов
Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Київ виділив 10 млн гривень громадам області (на що пішли гроші)
Київ виділив 10 млн гривень громадам області (на що пішли гроші)
16:00 Цьогоріч дві громади Київщини – Козинська селищна та Феодосіївська сільська – вчергове отримали зі столичного бюджету по 5 млн гривень в якості компенсації…
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
Справи насущні: скільки та на що у червні 2024-го витрачало Рокитне
09:00 Протягом червня 2024 року Рокитне Білоцерківського району Київщини здійснило публічних закупівель на 2,33 млн гривень. Найбільшою покупкою селища став модульний будинок, де цілодобово…
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
09:00 Правоохоронці розслідують факти порушень законодавства при будівництві житлових будинків на більш ніж 6,9 га землі столичного Академмістечка. Мова йде про забудову на земельних…
Banner
QlU7mDx4