У Київраді анонсують реформу корпоративного управління найбільшими комунальними підприємствами

У Київраді анонсують реформу корпоративного управління найбільшими комунальними підприємствами

Київська міська рада восени планує здійснити реформу корпоративного управління найбільшими комунальними підприємствами. Мова йде про зміну критеріїв для утворення наглядових рад комунальних підприємств та їх утворення на умовах прозорості та підконтрольності киянам.

Про це КВ стало відомо з повідомлення пресслужби Київської міської ради.

Заступник міського голови – секретар Київської міської ради Володимир Бондаренко: Як зазначають у Київраді, станом на сьогодні критерії, відповідно до яких на базі комунальних підприємств мають бути утворені наглядові ради, морально застарілі. Вони не враховують ані життєдіяльність в умовах війни, ані економічні виклики. У Київраді вважають, що система управління комунальними підприємствами вимагає адаптації до цих викликів. 

“Отже, скоро контролювати діяльність найбільших комунальних підприємств Києва будуть наглядові ради, утворені містом”, – йдеться у повідомленні.

Згідно з повідомленням, на початку вересня цього року відповідні проєкти рішень Київради будуть винесені на громадське обговорення.

У міськраді розповіли, що робота над відповідними змінами тривала протягом останнього півроку. До неї були долучені як спеціалісти міських структур, так і незалежні експерти. 

“Попри те, що законодавством України, на відміну від акціонерних товариств, утворення наглядових рад саме в комунальних підприємствах не конкретизоване, Київрада має удосконалити власний порядок їх утворення”, – зазначають у столичній міськраді.

Мова йде як про делегування членів наглядових рад органом управління, так і конкурсний відбір незалежних членів наглядових рад. У міськраді вважають, що ними можуть бути як українські, так і закордонні експерти у відповідній галузі.

Нагадаємо,  14 червня столична міськрада затвердила Угоду про підготовку кредитного фінансування від Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР). Відповідно до неї, вказана установа може надати КП “Київтеплоенерго” позику в розмірі до 50 млн євро на термін до 5 років. Відсоткова ставка за цією угодою поки що офіційно невідома. Вказані фінансові ресурси підприємство зможе витратити на поповнення своїх обігових коштів та підтримання фінансової стійкості – передбачається, що це допоможе “Київтеплоенерго” реагувати на усі загрози і збої в сфері енергопостачання.

Читайте: Столична міськрада затвердила Угоду про додаткове фінансування для “Київтеплоенерго”

Раніше КВ писала, що у травні столична міськрада вже вдруге поспіль “провалила” голосування щодо створення тимчасової контрольної комісії (ТКК), яка мала б зайнятися вивченням махінацій ПрАТ “АК “Київводоканал”. Однією з причин для цього формально стало те, що депутатам “не сподобався” відповідний проєкт рішення авторства голови фракції “Слуга народу” в міськраді Андрія Вітренка і що вони вважають “краще прописаним” майже аналогічний документ від його колеги Григорія Маленка (фракція “Голос”). При цьому, що цікаво, жоден з народних обранців не запропонував винести на розгляд Київради другий проєкт рішення, у зв’язку з чим можна припустити, що це питання було “заговорено” в кулуарах Хрещатика, 36 – під тим приводом, що найближчим часом вказана компанія фактично зникне, а її функції виконуватиме однойменне новостворене КП.

Читайте: У Київраді вирішили проігнорувати аналіз діяльності ПрАТ “АК “Київводоканал”

Фото: zbroya.info

КиївВлада
Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Іванків
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Іванків
09:00 У серпні поточного року бюджетні замовники селища Іванків Вишгородського району зробили замовлень майже на 2,7 млн гривень. Майже чверть цих грошей “пішла” на…
Гроші в нікуди та сумнівні демонтажі: аудитори перевірили, як в КМДА контролюють благоустрій
Гроші в нікуди та сумнівні демонтажі: аудитори перевірили, як в КМДА контролюють благоустрій
09:00 Аудитори Київської міськдержадміністрації (КМДА) нещодавно завершили перевірку діяльності Департаменту територіального контролю КМДА (раніше – Департамент міського благоустрою) і КП “Київблагоустрій за період 2021-2023…
Київщина придбала майже дві сотні шкільних автобусів, але чому потреба в них постійно зберігається
Київщина придбала майже дві сотні шкільних автобусів, але чому потреба в них постійно зберігається
09:00 В рамках підготовки до нового навчального року освітній департамент Київської області придбав 41 шкільний автобус за понад 141 млн гривень. Ці кошти зібрали…
Banner
QlU7mDx4