Українці повчаться у чехів берегти природу

Українці повчаться у чехів берегти природу

Голова постійної комісії з питань екології Київської обласної ради (КОР) Роман Титикало (на фото) їде до Чехії в рамках програми Європейського союзу LIFE, яка стосується реалізації заходів із захисту довкілля. Йдеться про розвиток в Україні спеціальних природоохоронних територій Смарагдової мережі в рамках Бернської конвенції.

Про цей візит КВ стало відомо з публікації КОР у Facebook. 

Повідомляється, що для участі у цій навчальній поїздці Роман Титикало був обраний на конкурсних засадах. 

“Під час поїздки буде зосереджена увага на питаннях імплементації законодавства про збереження біорізноманіття з особливою увагою до Директив ЄС про оселища та птахів. У рамках шестиденного візиту запланована зустріч з представниками Агентства з охорони природи Чеської Республіки, екологічними громадськими організаціями та керівниками об’єктів природно-заповідного фонду. У рамках поїздки плануються відвідування територій Natura 2000 та інших природоохоронних територій”,- йдеться в повідомленні.

За словами Романа Титикало, хочеться запозичити досвід та позитивні практики у чеських колег.

“ В цій подорожі Україну будуть представляти загалом більше представники Міндовкілля та керівники державних національних парків. Я подав свою кандидатуру, і мене також відібрали  – вважаю, що таким чином відмітили ту масштабну роботу яку ми з колегами робимо на Київщині по збереженню та розширенню природно-заповідного фонду. В програму поїздки входить відвідування національних парків і природно-заповідних обʼєктів Чеської Республіки, а також їх міністерства екології. Маю надію, що це дасть нам можливість запозичити досвід та позитивні практики у Чеських колег, що допоможе зберегти довкілля в Україні”,- пояснив він КВ

Програма LIFE – це фінансовий інструмент Європейського Союзу для реалізації заходів із захисту довкілля та боротьби зі змінами клімату, який діє з 1992 року. Україна приєдналася до Програми в червні 2022 року, а тому може розраховувати на отримання грантів для реалізації проєктних заходів у сферах охорони природи та навколишнього середовища, пом’якшення наслідків змін клімату та адаптації до них, проєктів переходу на екологічно чисту енергію тощо.

Нагадаємо, що профільна комісія КОР під головуванням Романа Титикало робить не мало для збереження природного довкілля Київщини. 

Наприклад, на початку серпня цього року ця комісія встановила, що ставок «Хлопківський» біля села Дернівка перебуває в приватній власності – приватизований на фізичних осіб як землі ОСГ по 2 га. землі. Відповідні документи було вирішено передати до Київської обласної прокуратури з проханням звернутись до суду з позовом про витребування у державну власність цього водного обʼєкту.

Читайте: Екологічна комісія КОР виявила незаконно приватизоване озеро біля села Дернівка

Також важливо зазначити, що Київщина в останні роки стала лідером України зі створення об’єктів природно-заповідного фонду (ПЗФ). З 2021-го під охорону держави в області було взято 70 таких територій, завдяки чому в пристоличному регіоні вже нараховується 304 заповідні об’єкти. Серед нових територій, на яких тепер обмежено вплив “людських факторів” – заказники “Казковий яр” та “Річка-герой Ірпінь”, ландшафтний парк “Студениківський” тощо. 

Читайте: Київщина екологічна: як область стала лідером України зі створення об’єктів природно-заповідного фонду

Фото: КОР

КиївВлада

Автор: Олексій Вєтров

 

Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Гроші для чиновників: у КМДА відзвітувалися про виконання бюджету міста у першому півріччі 2024 року
Гроші для чиновників: у КМДА відзвітувалися про виконання бюджету міста у першому півріччі 2024 року
09:00 Столична влада відзвітувалася про виконання у першій половині поточного року бюджету міста-2024 та Програми економічного та соціального розвитку (ПЕСР). Ситуація така, що дохідна…
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Київ
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Київ
09:00 В останній місяць літа поточного року столиця неабияк активізувалася в облаштуванні укриттів – на це пішло чверть всіх серпневих замовлень міста, які сягнули…
Битва за 723 га: Дачний кооператив намагається скасувати реєстрацію землі НПП “Голосіївський”
Битва за 723 га: Дачний кооператив намагається скасувати реєстрацію землі НПП “Голосіївський”
09:00 Обслуговуючий кооператив (ОК) “Гайок-МІ” в рамках двох судових справ намагається скасувати рішення Київради від 2012 року про відведення 723,69 га землі в постійне…
Banner
QlU7mDx4