В газеті “Голос України” опубліковано закон про мобілізацію

Закон офіційно опубліковано

У середу, 17 квітня в офіційному парламентському виданні «Голос України» опублікували закон про мобілізацію. Закон набирає чинності через місяць після його опублікування.

Про це КВ стало відомо з інформації видання “Інтерфакс-Україна”.

Зазначається, виходячи з п. 1 перехідних положень, “Закон №3633-IX про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку” набуває чинності через місяць після його публікації.

У виданні зауважили, що законом передбачено надання відстрочки від мобілізації під час дії воєнного стану більш ніж 25 категоріям осіб. Закон запроваджує базову військову підготовку й виключає строкову службу, а також дає можливість добровільного прямого призову військовозобов’язаних до військових частин через рекрутинг.

Також запроваджено бронювання від призову до ЗСУ військовозобов’язаних – усіх державних службовців категорії “А” та не більш як 50% категорій “Б” і “В”. 100% бронювання від мобілізації поширюється на органи державної влади, Національну поліцію, Національне антикорупційне бюро, Державне бюро розслідувань, органи прокуратури, Бюро економічної безпеки, Державну службу з надзвичайних ситуацій, суди. 100% бронювання також надається критично важливим для забезпечення потреб ЗСУ підприємствам і тим, яким встановлено мобілізаційні завдання.

Крім того закон передбачає соціальний захист військовослужбовців і збереження грошових виплат тим, хто проходить тривале лікування, зокрема за кордоном. Документ гарантує виплату одноразової грошової допомоги членам сім’ї військовослужбовця в разі його загибелі (смерті) в період дії воєнного стану в розмірі 15 млн гривень.

Як інформувала КВ, 11 квітня 2024 року Верховна Рада України на пленарному засіданні прийняла в цілому законопроєект про мобілізацію. Голоси за віддали 283 народних депутати.

Читайте: Верховна рада прийняла в цілому законопроєкт про мобілізацію

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук підписав закон про посилення мобілізації та передав його у вівторок, 16 квітня, на підпис президентові Володимиру Зеленському. 

Читайте: Зеленський підписав закон про мобілізацію

Фото: відкриті джерела

КиївВлада

Олександр Попов

Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Підозра іноземцю: на капремонті гуртожитка “Київпастрансу” могли вкрасти 1,8 млн гривень
Підозра іноземцю: на капремонті гуртожитка “Київпастрансу” могли вкрасти 1,8 млн гривень
09:00 Нацполіція розслідує справу щодо розкрадання 1,8 млн гривень столичного бюджету при здійсненні капремонту одного з гуртожитків КП “Київпастранс” на вул. Мрії (раніше мала…
Finita la Вирлиця: суд поставив крапку у справі щодо повернення столичній громаді берегів озера
Finita la Вирлиця: суд поставив крапку у справі щодо повернення столичній громаді берегів озера
09:00 Столична прокуратура спільно з активістами добилися повернення до комунальної власності ділянки площею 19,72 га в Дарницькому районі біля озера Вирлиця (фактично, водно-болотні угіддя).…
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачала Згурівка
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачала Згурівка
09:00 У серпні в Згурівці через Prozorro було зроблено замовлень на понад 11 млн гривень. Цей місяць відзначився укладенням двох “довгограючих” угод – на…
Banner
QlU7mDx4