В Ірпені презентували повну книгу поезій Григорія Кочура “Інтинський зошит”

В Ірпені презентували повну книгу поезій Григорія Кочура “Інтинський зошит”

В рамках проєкту “Бібліотека «Слова Відважних” в пристоличному Ірпені презентували повне, друге видання поезії Григорія Кочура “Інтинський зошит”, яка була написана в  ГУЛАГівському таборі у місті Інта у 1945-1958 роках. Нове видання доповнене архівними віршами й малюнками тих жахливих часів.

Про це КВ стало відомо з публікації видання ITV.

“Це друге видання, яке сьогодні вийшло, воно непомірно краще. Тому, що воно доповнено ще й новими віршами, які було знайдено в архівах Григорія Порфировича, так і рисунками того часу, де малював азербайджанський художник. І там є малюнки, як виглядає молодий Кочур”, — прокоментував засновник видавництва “А-ба-ба-га-ла-ма-га” Іван Малкович.

Доповнене видання містить 33 вірші, 27 з яких було видано у першій редакції ще 1989 року. За підтримки Товариства “Відважних” книгу вдалося видати вдруге. Товариство фундатором щорічної і найбільшої в Україні за розміром преміального фонду Літературної премії Ірпеня. Проєкт “Бібліотека “Слова Відважних” планує зосередитись на творчості Григорія Кочура й популяризувати її в Україні та за її межами, адже саме в Ірпені Кочур мешкав більшу частину свого життя й творчого шляху.

“Це чудова можливість представити Григорія Кочура не лише як перекладацьку величину світового рівня, а й як поета, чиї твори вражають, надихають та наштовхують на роздуми. Для Ірпінської громади є важливим той факт, що Григорій Кочур найбільш свідому, найбільш загартовану частину свого життя мешкав саме в Ірпені, а його будинок став справжнім “Кочурівським університетом”. Завдяки таким постатям як Григорій Кочур Ірпінь є справжньою столицею української літератури”, – розповів СЕО Товариства “Відважних” та засновник проєкту “Слова Відважних” Володимир Карплюк.

Як раніше писала КВ, у цьому році, за ініціативи Національної спілки письменників України та підтримки Товариства “Відважних”, на книжкових полицях з’явиться книга “Діти війни”, де буде зібрано майже 200 віршів, прозових творів та малюнків дітей, що пережили російську окупацію Київщини навесні 2022 року.

Читайте: На Київщині створять збірку творів дітей, що пережили російську окупацію

Під час презентації книги, депутати Київської обласної ради Георгій Цагареішвілі та Марія Шевченко вручили подяки Київської обласної ради багаторічній берегині Музею Григорія Кочура в Ірпені Марії Кочур та керівниці відділу культури Ірпінської міськради Євгенії Антонюк.

Співупорядниками книги Григорія Кочура стали письменник Петро Щербина та українська акторка, багаторічна керівниця приватного музею Григорія Кочура в Ірпені Марія Кочур.
Письменник Петро Щербина, який є автором ідеї видання першого повного зібрання книги Григорія Кочура «Інтинський зошит», розповів, що у його творчих планах — написати та видати біографічну книгу про життєвий та творчий шлях видатного поета та перекладача. А також зняти документальний фільм про Григорія Кочура і видати англомовний переклад «Інтинського зошита».

Фото: ITV

КиївВлада

Анастасія Олійник

КиївВлада
Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Іванків
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачав Іванків
09:00 У серпні поточного року бюджетні замовники селища Іванків Вишгородського району зробили замовлень майже на 2,7 млн гривень. Майже чверть цих грошей “пішла” на…
Гроші в нікуди та сумнівні демонтажі: аудитори перевірили, як в КМДА контролюють благоустрій
Гроші в нікуди та сумнівні демонтажі: аудитори перевірили, як в КМДА контролюють благоустрій
09:00 Аудитори Київської міськдержадміністрації (КМДА) нещодавно завершили перевірку діяльності Департаменту територіального контролю КМДА (раніше – Департамент міського благоустрою) і КП “Київблагоустрій за період 2021-2023…
Київщина придбала майже дві сотні шкільних автобусів, але чому потреба в них постійно зберігається
Київщина придбала майже дві сотні шкільних автобусів, але чому потреба в них постійно зберігається
09:00 В рамках підготовки до нового навчального року освітній департамент Київської області придбав 41 шкільний автобус за понад 141 млн гривень. Ці кошти зібрали…
Banner
QlU7mDx4