В Ірпені встановлять меморіальну дошку Василю Стусу

В Ірпені встановлять меморіальну дошку Василю Стусу

В Ірпені на однойменній вулиці встановлять меморіальну дошку поету та дисиденту Василю Стусу. Проєкт меморіалу створений студентом Нацакадемії образотворчого мистецтва і архітектури Данилом Жиліховським. Композиція поєднує горельєф і текст у форматі графіті, підкреслюючи повстанські настрої поета. 

Про це КВ дізналася із повідомлення пресслужби товариство “Відважних”.

“Цього року на одному з будинків в Ірпені по вулиці Василя Стуса буде встановлено меморіальну дошку, присвячену Василю Стусу. Меморіальну дошку розробив Данило Жиліховський, студент другого курсу Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури, поєднавши експресивний горельєф з текстом у форматі графіті” – йдеться у дописі.

Реалізацію творчої ідеї студента підтримали Товариство “Відважних” та ливарня “Саямат”.

“Для радянської влади графіті було формою вандалізму, але для митців – протестом. Таким чином, я хочу підкреслити повстанські настрої та вчинки Василя, а також його експериментальну манеру письма», – розповідає Данило Жиліховський. 

І зауважив, що саму композицію вирішив розмістити на бруталістському фоні, такому як стандартна радянська плитка чи бетонна стіна, щоб підкреслити бекґраунд письменника, який жив та працював в умовах цензури, оточений комуністичними реаліями.

“Я взяв для прикладу перші відомі рядки, які спали на думку і цікаво вписалися в композицію. Вважаю доцільним взяти характерний зразок творчості поета замість стандартного “проживав тут з … по … рік”, щоб підштовхнути людей до ознайомлення з доробком автора”, – додає автор дошки. 

У Товаристві розповіли, що меморіальну дошку планують розмістити по вулиці Василя Стуса в Ірпені.

“Ми пишаємося тим, що маємо можливість підтримувати молоді таланти і сприяти розвитку українського мистецтва. Важливо, щоб молоді митці мали простір для вільного самовираження та змогу реалізовувати свої творчі ідеї. Вірю, що ця ініціатива стане вагомим кроком на шляху до визнання їхнього таланту і зробить значний внесок у культурне життя нашого міста та країни в цілому”, – зазначив засновник Товариства “Відважних” Володимир Карплюк.

Нагадаємо, що будівельна компанія Товариство “Відважних” повідомило про вручення ключів інвесторам житлового комплексу “Сімейний”, яке відбудеться 8 червня. Комплекс розташований у селищі Димер Вишгородського району. “Сімейний” – закритий ЖК, побудованим за європейськими стандартами з використанням високотехнологічних методів будівництва. Житловий комплекс має власний дитячий майданчик, зону для відпочинку і благоустрій території.

Читайте: В Ірпені відкрили мурал присвячений Бахмуту

Фото: сайт Товариства “Відважних”

КиївВлада

Вероніка Злацька

 

Рекомендуємо до перегляду
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
09:00 Правоохоронці розслідують факти порушень законодавства при будівництві житлових будинків на більш ніж 6,9 га землі столичного Академмістечка. Мова йде про забудову на земельних…
У Київраді збираються передати оточенню Кушніра землю під історичною будівлею “лісопильні Сніжка”
У Київраді збираються передати оточенню Кушніра землю під історичною будівлею “лісопильні Сніжка”
09:00 У столиці розгорається черговий скандал щодо знищення історичної забудови. Мова про будівлю “лісопильні Сніжка” на вул. Турівській, 29-а у Подільському районі, земельну ділянку…
Витрачені в 2023 році на ремонт столичних парків “Орлятко” і “Юність” гроші могли бути розкрадені
Витрачені в 2023 році на ремонт столичних парків “Орлятко” і “Юність” гроші могли бути розкрадені
09:00 Нацполіція вивчає факти можливих розтрати і привласнення бюджетних коштів при здійсненні капітальних ремонтів та реконструкцій парків “Юність” та “Орлятко” у Солом’янському районі Києва.…
Banner
QlU7mDx4