В Ірпінській громаді декомунізують назви міських і сільських вулиць

В Ірпінській громаді декомунізують назви міських і сільських вулиць

На засіданні комісії з питань збереження історико-культурної спадщини Ірпінської міськради ухвалили рішення щодо заміни російськомовних текстів і радянської символіки на меморіалі Другої світової війни в центрі міста. Крім того, було вирішено перейменувати низку вулиць в Ірпені, Михайлівці-Рубежівці, Козинцях та Діброві. Також у селі Забуччя встановлять пам’ятний знак на честь Героїв, які загинули під час бойових дій у 2022 році.

Про це КВдізналася із повідомлення першого заступника Ірпінського міського голови Андрія Кравчука. 

“Комісія підтримала звернення громадян щодо заміни російськомовних текстів на українські та радянської символіки на меморіалі присвяченому подіям Другої світової війни у центрі міста. Для проведення цих робіт буде підготовлено та направлено відповідне звернення про погодження до Міністерства культури та стратегічних комунікацій України. В Ірпені зʼявиться вулиця Мирослава Скорика, Ніли Висоцької, Миколи Шудрі та Любомира Гузара”, – йдеться у повідомленні.

В Ірпінській громаді декомунізують назви міських і сільських вулиць

Зокрема, вулицю 74-ї Стрілецької Дивізії перейменують на вул. Ніли Висоцької, 8-го Березня — на вул. Миколи Шудрі, а Ветеранів Афганістану — на вул. Любомира Гузара. Частину вулиці між будинками на вул. Максима Рильського та Сімʼї Шкарівських назвуть на честь Мирослава Скорика. У Михайлівці-Рубежівці вулицю Гагаріна перейменують на Співочу, вулицю Чкалова – на Миколи Леонтовича, вулицю Мічуріна – на Павла Тичини. Перейменування вулиць відбудеться і в селах Козинці та Діброва: вулицю Мічуріна на Марії Примаченко та Івана Карпенка-Карого, відповідно.

Також комісія підтримала пропозиції депутата ради Андрія Помазана щодо найменування вулиці у селі Забуччя. Зокрема, запропоновані наступні найменування: проспект Мозгового, Музична, Композиторів, Мелодійна та Лятошинського.

Крім того, у селі Забуччя встановлять памʼятний знак на вшанування Героїв, які загинули 31 березня 2022 року під час виконання бойового завдання у селі Забуччя Ірпінської громади. 

“Ми остаточно повинні позбавитися назв, нав’язаних радянською епохою. Маємо плеяду визначних українців, політиків, діячів культури, які боролися за Україну і українців, чиї імена мають носити вулиці нашої громади. Ми вшановуємо наших героїв і підтверджуємо нашу незалежність та самобутність. Радянська епоха має залишитися в минулому, і зараз ми створюємо нову історію на основі наших національних цінностей”, – зауважив Кравчук.

Нагадаємо, що 14 вересня Ірпінська громада відзначає день міста-Героя Ірпінь і приймає привітання. До цієї дати перший заступник Ірпінського міського голови Андрій Кравчук подякував партнерам і друзям Ірпеня, які допомагають місту відновити свою житлову та соціальну інфраструктуру, підбив підсумки процесу відновлення та привітав громаду зі святом.

Читайте: У День міста-Героя Ірпінь у владі підбили підсумки останніх років і привітали громаду

Фото: Телеграм Кравчука

КиївВлада

Інна Міхно

Поділитися
Поділитися
Поділитися
Рекомендуємо до перегляду
Хліб та міни: як сапери та фермери очищують Київщину від мін та вибухівки
Хліб та міни: як сапери та фермери очищують Київщину від мін та вибухівки
09:00  Тисячі гектарів родючих сільгоспугідь Київщини заміновані вибухонебезпечними предметами. Якнайшвидше очищення від цих залишків війни важливе не лише для економіки країни, а й для…
У Києві планово обстежать 20 шляхопроводів, естакад та мостів
У Києві планово обстежать 20 шляхопроводів, естакад та мостів
15:00 До кінця цього року за результатами тендерів КП “Київавтошляхміст” 20 столичних шляхопроводів, естакад та мостів мають технічно обстежити. За відповідні роботи КП готове…
Дика закупівля: Вишневе віддасть 315 млн гривень за користування когенераційною установкою
Дика закупівля: Вишневе віддасть 315 млн гривень за користування когенераційною установкою
09:00 В останні дні серпня профільне комунальне підприємство міста Вишневе на Київщині оформило оренду за 315 млн гривень однієї когенераційної установки для виробництва тепла…
Banner
QlU7mDx4