В рамках Recovery Construction Forum пройшла панель за участі провідних девелоперів України

В рамках Recovery Construction Forum пройшла панель за участі провідних девелоперів України

Українці девелопери в рамках панелі «Сучасний девелопмент в умовах відбудови» форуму Recovery Construction Forum 11 квітня обговорили реалії та перспективи ринку нерухомості. Так, забудовники розповіли про темпи продажів, тенденції та основні тренди ринку новобудов.

Як передає кореспондент КВ, усього в рамках заходу пройшло 8 дискусійних та освітніх панелей, а форум відвідало понад 2000 осіб. Дискусія з девелоперами зібрала повну залу відвідувачів. 

Зустріч модерувала керучюий партнер девелоперського RED COMMUNITY Тетяна Шульга-Забельська. Сам український девелопмент представляли директор департаменту оцінки та консалтингу CBRE UKRAINE Станіслав Іванов, директорка з розвитку ЛУН Олена Унаньян, директор з розвитку Креатор-Буд Дмитро Струк, СМО Alliance Novobud Ірина Міхальова, комерційна директорка Інтергал-Буд Анна Лаєвська, директор “Ковальська Нерухомість” Ігор Суботенкота СЕО Avalon Роман Давимука.  

В рамках дискусії, девелопери обговорювали реальну ситуацію на ринку нерухомості та перспективи розвитку. 

Забудовники звітують про попит на нерухомість: СМО Alliance Novobud Ірина Міхальова розповіла, що в об’єктах компанії щомісячно відбуваються продажі, а компанія готується до старту будівництва нового будинку.

В рамках Recovery Construction Forum пройшла панель за участі провідних девелоперів України

“Ми — компанія, яка будує у Києві та у Броварах. Останні два тижні березня та перші тижні квітня продемонстрували нам значний попит покупців на нове житло. За час війни Alliance Novobud ввів в експлуатацію 7 будинків. Це досить багато і в усіх цих будинках майже всі квартири наразі продані. Залишилось приблизно 20-25 квартир.

 Ще минулого року ми не наважились стартувати будівництво нових об’єктів: опитування свідчили про обережне ставлення містян до житла на етапі котловану. “єОселя” працює лише по наполовину готових об’єктах, тож до 50% забудовники будують власним коштом. З часом попит за структурою змінився, і в цьому році ми стартували новий проєкт, й досить успішно: 15 квартир на етапі котловану були продані одразу. Можу сказати, що повернувся й спекулятивний попит. Наразі готуємось започаткувати ще один величезний будинок в рамках проєкту “Лісовий квартал”, сподіваємось, вдасться зробити це в червні”. – розповіла СМО Alliance Novobud Ірина Міхальова.

Підтверджують наявність попиту й в “Інтергал-Буд”. Комерційна директорка компанії Анна Лаєвська розповідає, що комерція користується особливою увагою серед покупців.

В рамках Recovery Construction Forum пройшла панель за участі провідних девелоперів України“Раніше ми продавали 10-15 квартир з будинку на місяць на етапі котловану, це нормальный темп. На сьогоднішній момент це — 5-6 квартир “на котловані”, за умови збереження адекватної ринкової ціни. Щодо інших видів нерухомості, то наразі в Києві дуже популярний сегмент складської нерухомості. Маємо в столиці багато об’єктів, де розташовані склади, і бачимо великий попит та перспективу у будівництві нових складських об’єктів. Є багато покупців й запитів на нерухомість для ретейлу. Супермаркети розширюють свої мережі, потребує приміщень комерція, салони, магазини на території ЖК. Чудово розвивається освітній сектор. Садочки, школи, які ми побудували в ЖК і здали в експлуатацію, вже відкрилися й успішно працюють. Є попит й на бізнес-центри. Є нові контрагенти, зокрема фонди, ООН, дипломатичні місії, що розширюють тут своє перебування, тощо”, – додала комерційний директор Інтергал-Буд Анна Лаєвська.

Директор з розвитку компанії “Креатор-Буд” Дмитро Струк зазначив, що проміж інших, викликом під час війни для девелоперів стало питання персоналу та бронювань.  

В рамках Recovery Construction Forum пройшла панель за участі провідних девелоперів України

“Оцінюючи ризики будівництва під час війни, компанії найперше зважають на декілька чинників. Конкуренція, питання мобілізації, підвищення собівартості будівництва. На останнє впливає логістика, що через руйнування виробництв стала більш складною, обстріли, знецінення гривні.  Мобілізація наразі є нагальним питанням для будівельної галузі. Хотілося б, щоб влада зрозуміла, що будівництво — це основа економічного росту держави, і ми зі свого боку готові шукати шляхи взаємодії, доплачувати за робітників, щоби вони були гарантовано заброньовані. Наша компанія сьогодні залучає робочу силу із Західної України, але я знаю, що на ринку вже є думки і плани з залучення працівників під контракти з інших країн, наприклад, Індії. Ми для себе наразі цей варіант не розглядаємо — віримо, що влада зможе знайти рішення, щоб працівники будівельної галузі гарантовано були заброньовані. 

Також будівельний ринок сьогодні очікує від держави створення механізмів для підтримки будгалузі, крім “єОселі” та “єВідновлення”. На мою думку, суттєвою підтримкою стала б і орієнтація “єОселі” тільки на первинку, щоб ця програма працювала вже на 20-30% готовності об’єкта. Тоді ми, як забудовники, отримали б сигнал про готовність держави залучати гроші в економіку. А кожна гривня, інвестована в нерухомість, генерує кошти у сусідніх галузях.

Говорячи про інструменти стимулювання покупців, зазначу, ми, як забудовник, бачимо інтерес до програм розтермінування. Перший внесок в об’єктах “Креатор-Буд”  становить від 30%, розтермінування від 2-х до 3-х років від забудовника, напряму”, – розповів Дмитро Струк.

Як раніше писала КВ, упродовж лютого Департамент містобудування та архітектури Київщини замовив проєктні роботи для капремонтів десяти пошкоджених московитами багатоквартирних будинків Ірпеня. Обійдуться ці проєкти майже у 14 млн гривень, а триватиме їх розробка до кінця 2024 року. Серед підрядників є цікаві особистості. Однак наявність “цікавих” підрядників – не єдина проблема даних закупівель. Досвід замовлення проєктно-кошторисної документації через цей департамент минулого року не дуже позитивний. Тоді такі документи замовили для капремонтів шести багатоповерхівок, але у жодній з них роботи досі не розпочаті. Крім цього експерти вказують, що аномально низька кошторисна прибутковість, яка закладена в минулорічні проєкти капремонтів, ставить під сумнів можливість обрання спроможного підрядника для подальших робіт. Але у профільному департаменті обладміністрації це заперечують та запевняють: розроблена документація пройшла експертизу сертифікованими фахівцями, тобто одержала позитивний висновок.

Читайте: Відновлення багатоповерхівок Ірпеня йде повільно: розбираємо причини

Фото: КВ

КиївВлада

Рекомендуємо до перегляду

Недосяжна “Зірочка”: терміни завершення реконструкції броварського дитсадка відклали ще на рік
Недосяжна “Зірочка”: терміни завершення реконструкції броварського дитсадка відклали ще на рік
09:00 Після чергового коригування проєкту Броварська міськрада замовила продовження реконструкції місцевого дитсадка “Зірочка”, який через просідання балки закрили ще вісім років тому. Завершення робіт…
Гвардійці в боях за Вовчанськ: як давали відсіч ворогові на півночі Харківщини
Гвардійці в боях за Вовчанськ: як давали відсіч ворогові на півночі Харківщини
20:00 Інтенсивність боїв, що почалися на півночі Харківської області 10 травня, потроху стихає, агресорів поступово видавлюють з території України, а нас цікавить питання: що це…
Соціальне ранчо: як благодійники рятують коней з окупації та від загибелі
Соціальне ранчо: як благодійники рятують коней з окупації та від загибелі
17:00 У селі Жукин Вишгородського району Київщини вже понад рік працює єдине в Україні соціальне ранчо Horse Paradise: місце, де коні з окупованих та…
Banner
QlU7mDx4