Вакантність офісної нерухомості в Києві складає на 30-35%, – експерт

Вакантність офісної нерухомості в Києві складає на 30-35%, - експерт

Вакантність на офісну нерухомість у столиці все ще не вийшов на рівень довоєнного. Для його стимулювання девелопери пропонують пільгові умови оренди. Конкурентною перевагою стають підземні паркінги, укриття та генератори для стабільної роботи. Здебільшого орендаторами такої нерухомості стають дипломатичні місії, IT-компанії та посольства, які вже в свою чергу приваблюють інших орендарів.

Про це, як дізналася КВ, розповіла комерційна директорка “Інтергал-Буд” Анна Лаєвська в інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна”.

“Активність ринку слабка, до війни ми встигли ввести в експлуатацію майже 150 тис. кв.м нових бізнес-центрів, які на сьогодні поки що повністю не заповнені. Так, у нас є переваги: скрізь є досить великі підземні паркінги, укриття, для забезпечення роботи під час блекаутів ми купили генератори. Ще одна перевага – робимо власним коштом ремонт гарної якості, ця послуга входить в орендну плату. Плюс пільгові ставки на перший і другий рік оренди, вони є досить приємними, щоб ми могли забезпечувати попит. Проте загалом вакантність столичного ринку сягає 30-35% по об’єктах, навіть у хороших локаціях”, – розповіла Лаєвська.

Вона зауважила, що в столиці є райони, які через прильоти в принципі не мають попиту. Це – Лук’янівка, Солом’янка. Столичні офіси вітчизняних компаній переважно наразі не розширюють свої площі, а розглядають варіант переїзду на більш новий ремонт та вигідніші умови оренди. 

За її словами, серед тих, хто добирає нові площі та розширює свою присутність у Києві, – дипломатичні, гуманітарні місії, посольства, фонди. Плюс традиційні – IT-компанії, які періодично змінюють локацію чи розширюються. 

“З-поміж них саме нових контрагентів нового попиту досить мало. І дуже часто це попит у форматі “нам потрібно переїхати завтра, нам потрібне готове приміщення з ремонтом”. При цьому проблема девелоперів – вони готові надавати приміщення з ремонтом, але потрібно три місяці, щоб зробити дизайн-проєкт та обробку під орендаря. Проте існуючі запити не передбачають навіть двох місяців очікування, вибір здійснюється виключно із готових приміщень”, – резюмувала вона.

Нагадаємо, що сучасні тренди містобудування задають вимоги до новітніх бізнес-центрів. Девелопери приваблюють орендарів завдяки архітектурним та технічним рішенням, рішенням з безпеки, підземними паркінгами, укриттями. Високий попит забезпечують наявні в БЦ установи: дипломатичні місії, іноземні компанії та IT-сектор.

Читайте:  “Інтергал-Буд” прозвітував про хід будівництва на своїх об’єктах у вересні

Фото: focus.ua

КиївВлада
Інна Міхно

Рекомендуємо до перегляду
Більше коштів на армію та Подільсько-Воскресенський міст: Київрада відкоригувала бюджет і програму соцекономрозвитку
Більше коштів на армію та Подільсько-Воскресенський міст: Київрада відкоригувала бюджет і програму соцекономрозвитку
15:00 Київрада вчергове внесла зміни до бюджету міста-2024, а також відкоригувала Програму економічного та соціального розвитку (ПЕСР) у розрізі видатків на 2024 рік. Таким…
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачало Коцюбинське
Справи насущні: скільки та на що у серпні 2024-го витрачало Коцюбинське
09:00 В серпні поточного року Коцюбинське назамовляло товарів, послуг та робіт сумарно на 3,87 млн гривень. Більше 60% цих коштів “розійшлося” на підготовку до…
Нацполіція розслідує розкрадання бюджету на капітальних ремонтах зелених зон Києва
Нацполіція розслідує розкрадання бюджету на капітальних ремонтах зелених зон Києва
09:00 Нацполіція розслідує чергові факти можливих “бюджетних розпилів” при проведенні низки капітальних ремонтів столичних зелених та “відпочинкових” зон. В рамках кримінального провадження, відкритого в…
Banner
QlU7mDx4